Какви са шансовете на Украйна да се защити сама срещу

...
Какви са шансовете на Украйна да се защити сама срещу
Коментари Харесай

Руски и западни експерти: Без Запада украинската армия е обречена

Какви са възможностите на Украйна да се отбрани сама против армията на Русия? Едва ли руснаците ще употребяват нуклеарните си оръжия, тъй че възможна война ще се води с стандартни оръжия.

Днес украинската войска е изкарала на предна линия над 200 хиляди постоянни бойци. Под 100 000 хиляди са паравоенните. Резервът на украинската войска е 200-250 000 хиляди души. На книга запасът е повече от милион.

Тръгне ли войната украинската войска ще се бори първо с въоръжените сили на Луганската и Донецката национални републики – сепаратистките псевдодържавни формирования в източната част на Украйна, подкрепяни от Русия. Тяхната войска е от порядъка на 35-40000 щика. Състои се от локално опълчение, наемници и съветски бойци.

В Крим Русия разполага с към 40 000 души добре въоръжена постоянна войска. Освен това съветските кораби напълно управляват водите на Черно и Азовско морета в региона на възможния спор.

Русия към този момент преддислоцира по украинската граница към 120-150 000 военнослужещи. Очаква се още хиляди съветски военни да вземат участие в взаимното обучение с Беларус тези дни. И въпрекивсичко украинската войска ще има числено предимство в първите дни на възможна война. Затова началото и може да изчака.

Какво демонстрира сравнението на оръжията сред двете страни.

Руските танкове от модели Т-90, Т-80 и осъвременени Т-72Б3 са над 10 пъти повече от украинските. Такова е съотношението и при останалата бронирана техника и механизираните оръдия. В пъти е съветското предимство и при ракетните системи.

Войната във въздуха Русия печели безапелацинно. Украйна има МиГ-29 и Су-27, които могат да бъдат обезвредени от по-модерните противовъздушни системи на Русия. По тази линия се вършат опити да се компенсира посредством съдействие с Турция в региона на развиването на технологии за бойни дронове. Украйна към този момент закупи 12 броя от турските безпилотни самолети " Bayraktar TB2 ", употребявани в споровете в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. На лице има и подписана договорка за закупуването на още 24 броя, с проекти те да станат общо 50.

Руснаците могат да отговорят с 8 ескадрили с по 12 изтребителя МиГ-31, 12 ескадрили Су-27, 2 ескадрили Су-30 и още толкоз Су-35.

Съединени американски щати през последните години обезпечават съвсем всичко на Украйна - от леки бронирани машини за пехотата и патрулни катери за военноморските сили до системи за връзка, леко въоръжение и изключително доста противотанкови ракетни системи Javelin.

Миналата седмица Англия също се включи, като достави 2500 бройки от своя еквивалент на Javelin - NLAW.

Балтийските републики имат подготвеност да обезпечат американско оръжие на стойност 200 милиона $ под формата на противотанкови ракети, както и портативни зенитно-ракетни комплекси Stinger.

Това, което сега се случва на украинската граница е най - сериозната рецесия в европейската архитектура за сигурност от края на Студената война. Русия желае нова Ялта. Но в случай че до този миг тази Ялта се ограничаваше с Украйна, Беларус, Сърбия, то сега тези граници от ден на ден стартират да се уголемяват, към този момент обгръщат и Източна Европа. И по тази причина е отговорът на НАТО и Запада.

По материали от съветски и украински медии

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР