Kакви са професиите, които създават най-голям риск за здравето и

...
Kакви са професиите, които създават най-голям риск за здравето и
Коментари Харесай

Професиите, които са най-вредни за здравето

Kакви са специалностите, които основават максимален риск за здравето и живота на индивида и оказват отрицателни резултати? На този въпрос търси настоящ отговор ранглиста на изданието Business Insider, учредена на данни от американската трудова статистика и нейната осведомителна база за заетостта O*NET Online. Базата съдържа няколко характерности на околната среда, които са основни в това отношение и обгръща близо 1000 специалности.

Business Insider взима под внимание 7 от тези характерности - те могат да съставляват опасности за здравето на работещите и са следните: излагане на замърсители; излагане на болести или инфекции; излагане на рискови условия на труд; излагане на рисково оборудване; опция за леки изгаряния, порязвания, ухапвания или ужилвания; излагане на радиация; времето, прекарано в седнало състояние (тъй като няколко изследвания демонстрират, че изразходването на прекомерно доста време в седнало състояние може да докара до съществени последствия за здравето).

Базаа данни O*NET слага оценки за всяка работа сред 0 и 100, като 0 демонстрира, че съответната характерност няма въобще рискови резултати за здравето, а 100 - че съответният знак е съществена част от работата, макар че е рисков.

Така е завършен лист от 32 най-опасни специалности.

Първата измежду тях е тази на зъботехниците, които съгласно индикаторите са извънредно изложени на 1.) химични субстанции и замърсители на средата, 2.) на болести и инфекции и 3.) прекарват доста време от работния си ден седнали.

Също по този начин като доста нездравословна е посочена и работата на зъболекарите, които са излагани на радиация, на заболявания и инфекции и прекарват доста от времето си седнали, наведени напред.

Денталните хигиентисти са включени на трето място, заради същите или сходни закани. При тях заплахата от болест с заболявания и инфекции е оценена на 100.

Застрашени от влошено здраве поради работата си са и операторите на петролни и газови уреди, ръководещи огромното съоръжение за задвижване и работа на помпите за обикаляне на тиня през пробивната шахта. Те са изложени на замърсители на околната среда, работят с тежки рискови машини и постоянно имат регистрирани случаи на леки изгаряния, порязвания и други

Следваща най-опасна за здравето специалност съгласно създателите е тази на чиновниците в емиграционните служби. Отново заканите за здравето тук са от инфекции, рискова екипировка и уреди, субстанции.

Включени са и асистент-зъболекарите. стационарните инженери и оператори на котли, водачите на самолети, вторите водачи и авиоинженерите - поради времето, което те прекарват седнали и излагането на радиация при летенето. Също по този начин са изложени на високи опасности и пожарникарите, служащите, които ремонтират огнеупорни материали като се изключи тухлените, хистотехнолозите и хистологичните техници в лечебните заведения, експертите по корекция и монтаж на асансьори. Фигурират и техниците за поддръжка на нуклеарните централи, както и хората, които вземат участие в инсталирането, разглобяването или преместването на тежки машини като пералните.

Още: застрашени от работата си са и ветеринарните лекари и експертите в лаборатории за определяне аргументите за пожари, механиците, виновни за инсталацията на хладилници и анестезиолозите, които са изложени на заплаха от заразяване с заболявания, инфекции, радиационни лъчения от здравното съоръжение и химични субстанции./manager.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР