Какви са правата на потребителите при проблеми със самолетен полет?

...
Какви са правата на потребителите при проблеми със самолетен полет?
Коментари Харесай

Какви са правата ни, ако полетът ни закъснее?

Какви са правата на потребителите при проблеми със самолетен полет? Повече информация за тях даде ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

При забавяне на полет над 3 часа пасажерите имат право на обезщетение според от дистанцията сред точката на политане и тази на кацане. Например, до 1500 км дълготрайност на полета компенсацията може да е до 250 евро. При полет от 1500 до 3500 км разстояние в границите на Европейския съюз, пасажерите могат да получат обезщетение до 400 евро. До 600 евро пък може да доближи паричната отплата за забавяне при пътешестване над 3500 км отвън Европейски Съюз.

Председателят на КЗП сподели още, че в случай че самолетът не излети до 5 часа, потребителите имат право да се откажат от пътуването, а самолетната компания да им възвърне в 7-дневен период средствата за платените билети. „ Ако решат за изберат премаршутиране с разновидности, препоръчани от превозвача, имат право на настаняване в хотел, цялостната информация през кои точки ще бъде пътуването, какъв брой време ще отнеме и т.н.”, добави той пред bTV.

„ При развален куфар имаме право на претенция за това, че самолетната компания не се отнесла с нужната грижа към багажа, който е бил възложен за превозване. Веднага след идването, когато забележим, че багажът ни е потърпевш, в отдел „ Рекламации” се попълня протокол. Добре е да предоставим документи, които демонстрират цената на куфара, когато е бил закупен или линк към уебсайт с цени, с цел да има база за пресмятане на обезщетението”, изясни още ръководителят на КЗП.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР