Какви са правата на пътниците при проблем с автобусна компания

...
Какви са правата на пътниците при проблем с автобусна компания
Коментари Харесай

Какви са правата на пътниците при пътуване с автобус и самолет

Какви са правата на пасажерите при проблем с автобусна компания или самолетна компания по време на лятното пътешестване, обясни Комисията за отбрана на потребителите.

В случай че рейсът закъснее

При забавяне над 2 часа имате право да получите назад парите си за билета или на различен превоз до крайната дестинация. Ако закъснението е повече от 90 минути или се стигне до анулация на пътешестване с дълготрайност над 3 часа, компанията следва да Ви обезпечи храна или питиета. При нужда - и настаняване за две нощувки в хотел на цена до 80 евро на нощувка. Имайте поради, че това обезщетение отпада, в случай че превозвачът може да потвърди, че отмяната/закъснението се дължат на непреодолима мощ - тежки атмосферни условия или съществени естествени бедствия.

Ако автобусната компания загуби багажа

Имате право на обезщетение. Ако вредите са вследствие на пътно-транспортно произшествие, размерът на компенсацията на единица багаж не може да бъде по-малък от 1200 евро.

Как да защитя правата си пред автобусния превозвач

Свържете се с него и предявете претенция. Пазете всички документи, свързани с пътуването и доказващи Вашите искания, с цел да приложите копия от тях към жалбата си. В случай че отговорът на превозвача не ви удовлетворява, можете да се обърнете към профилирания надзорен орган - Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " или към Европейския потребителски център - когато превозвачът е регистриран в друга европейска страна.

При анулиран полет

Авиокомпанията следва да предложи нов маршрут до крайната точка на пътуването при сравними транспортни условия на първата допустима дата или на по-късна дата, комфортна за пасажера според от съществуването на свободни места. Другата опция е да възвърне цената на билета в период до 7 дни. Може да имате право на обезщетение от 125 до 600 евро, като размерът му зависи от дължината на полета. Това обезщетение обаче може да отпадне при положение, че превозвачът е уведомил клиентите си за анулацията най- малко 14 дни преди полета или пък успее да потвърди, че тя се дължи на изключителни условия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР