Какви са правата на хората, които имат застраховки в ЗК

...
Какви са правата на хората, които имат застраховки в ЗК
Коментари Харесай

Очаква се яснота от Кипър за изплащане на обезщетения във фалиралата "Олимпик"


Какви са правата на хората, които имат застраховки в ЗК „ Олимпик “? Как могат да си потърсят компенсациите или да си върнат частта от наградата?

На тези въпроси отговори в изявление за Българска национална телевизия, Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, управляващ ръководство „ Застрахователен контрол “:

Въпросът има две страни. Едната е обвързвана с неизтеклата част от полиците, които ще бъдат прекъснати на 17 август. Хората имат право да получат остатъка от импортираните от тях награди, имат право да си получат парите назад, само че това ще се случи в границите на общата процедура по разпродажба на застрахователя, който е кипърски. Другата значима страна е обвързвана с изплащането на компенсациите. Тези хора би трябвало да знаят, че ще си получат компенсациите. Очакваме спомагателна информация от надзорния орган по застраховането на Република Кипър, който в тази ситуация напълно управлява процедурата по разпродажба и отнемането на лиценза на застрахователя и би трябвало да ни уведоми, какви ще бъдат използваните механизми при изплащането на компенсации. При всички положения хората ще бъдат обезщетени. Това е планувано и съгласно кипърското законодателство.

Към кого би трябвало да се обръщат хората, с цел да бъдат обезщетени, към Вас или към „ Олимпик “? Трябва ли да подават заявление в КФН, с цел да бъдат покрити разноските им от Гаранционния фонд?
Не, към КФН няма за какво да се подават заявки. Заявления би трябвало да се подават в офисите на клона на ЗК „ Олимпик “, които към момента работят, макар че компанията е към този момент в процедура по разпродажба. Съответно връщането на наградите ще стане в общата процедура по ликвидацията.
 
Ако предположим, че някой от застрахованите в ЗК „ Олимпик “ в последния ден от застраховката извърши ПТП, той какво би трябвало да направи?
При всички положения той би трябвало да си предяви претенцията пред Олимпик “, с цел да влезе в листата на кредиторите. А в допълнение за това по какъв начин ще бъдат плащани компенсациите посредством системата на гаранционните фондове, ще би трябвало да получим по-подробни инструкции от надзора на Кипър, който би трябвало по-подробно да обясни процедурата и на нас. Изпратили сме питане и чакаме от тях отговор. Вярвам, че до няколко дни обстановката ще бъде напълно изяснена.

А какво ще стане, в случай че на 18.08.2018 година застрахованите лица в „ Олимпик “ до 17-ти, не си сключат нова застраховка?
Ако нямат застраховка и създадат ПТП, българският Гаранционен фонд ще заплати на пострадалия, само че по-късно ще предяви регресен иск от отговорния лидер. Застраховката Гражданско отделение не е просто обвързване, а е добре всеки лидер на МПС да я подписва, тъй като тя го пази, покрива имуществени и неимуществени вреди породени на трети лица.
От  Гаранционния фонд имаме увещание, че няма да подхващат за момента преустановяване на регистрацията на такива моторни транспортни средства, защото е допустимо през летния месец август доста хора да не са разбрали, че би трябвало да си сключат нова Гражданско отделение с различен осигурител. Ще бъде проявено схващане за това, че е належащо повече време за хората.

Имате ли данни какъв брой са застраховките в клона на ЗК „ Олимпик “ сега и кои от тях са на разсрочено заплащане?
Към 17.08.2018 година, според данни на Гаранционния фонд, настоящите полици по застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е съвсем половината, са подписани на разсрочено заплащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски.  Тези полици се приключват автоматизирано от оповестяването в държавния вестник на Република Кипър на назначението на Временен (предварителен) ликвидатор на застрахователя. Покритието по тези полици се приключва в 24:00 ч. на тази дата. Клиентите по полиците, подписани на разсрочено заплащане, не следва да заплащат последващи вноски по тях заради прекратяването на тези полици. Застрахователят служебно разполага с информация за това какви суми би трябвало да бъдат възобновени на клиентите му по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и не е належащо клиентите да подават претенции за това.

Знаете ли дали има сигнали, че след 10 май 2018 година са продавани застраховки " Гражданска отговорност " от „ Олимпик “?
Нямаме. Съгласно данните в единната осведомителна система на Гаранционния фонд, след 10.05.2018 година няма подписана нито една нова застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите от ЗК „ Олимпик “. Полиците по тази застраховка се издават единствено посредством генериране на номер от тази единна осведомителна система. Ако въпреки всичко има хора, на които някой е „ издал “ такава лавица след 10.05.2018 година, би трябвало да алармират КФН, с цел да бъде осъществена инспекция.
 
Има ли някаква връзка сред ликвидацията на „ Олимпик “ и повишението на цените по „ Гражданска отговорност?
Отговор: Не, никога. Повишаването на цените  на застраховката преди всичко е обвързвана с дефицит на награди и надлежно на погашение на компенсациите, които с времето се покачват, а наградите не показват това повишение. И на второ място, покачването е по отношение на едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири доста кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при гибел. Досега компенсации имаха право да получават единствено най-близките – брачен партньор, деца, до момента в който от в този момент нататък, компенсации могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други прочувствено свързани с умрелия лица. Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки осигурител би трябвало да направи собствен личен план за това с какъв брой в допълнение ще му се усилят разноските при погашение на обезщетение.
 
А какво става със системата бонус-малус? Тя ще бъде ли въведена и по кое време?
При всички положения тази система ще проработи. Тази система става все по-важна предвид на обстоятелството, че наградите се покачват и е добре всеки да носи персонална отговорност и това да се отрази на цената на застраховката. Добросъвестните водачи да могат да видят изгоди от добросъвестното си държание на пътя. А това, какъв ще бъде бонусът и малусът занапред следва да бъде решено от работна група, която включва разнообразни институции. Целта е да се създаде  подобен механизъм, който да повлияе на държанието на хората, тъй че при всяко едно нарушаване, което правят целеустремено на пътя, да знаят, че заради това нарушаване, което са направили, цената на тази застраховка за тях ще бъде надлежно по-висока.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР