Какви са правата и отговорностите на едно лице, което ползва

...
Какви са правата и отговорностите на едно лице, което ползва
Коментари Харесай

Който ползва един имот, то той плаща сметките му

Какви са правата и отговорностите на едно лице, което употребява един парцел, без да му е притежател?

В.С., София

 

Ползвател на парцел се подчинява на разпоредбите на Закона за собствеността (ЗС), където е набито, че това лимитирано вещно право включва " правото да се употребява движимостта според нейното предопределение и правото да се получават добиви от нея, без тя да се трансформира значително ". Изрично е несъмнено, че ползвателят не може да отчуждава това свое право, което значи, че то постоянно е персонално и не може да се трансферира. 

У нас учредяването на правото на прилагане е нещо постоянно протичащо се, най-малко колкото да вземем за пример правото на градеж. Това е по този начин, тъй като има доста случаи, в които благосъстоятелност на парцел се трансферира на друго лице посредством продажба, подаяние, по контракт против прехрана и гледане, само че досегашният притежател си резервира правото на прилагане, в това число и доживотно върху него. Това най-често се прави от баба, дядо, родители, които трансферират парцели на внуци или деца. По този метод постоянно се заобикалят роднински проблеми и се преодоляват страховете на възрастните, че могат да бъдат изгонени от личния им, продаден или дарен на деца или внуци, парцел. Този прийом обаче може да се избере и при покупко-продажба сред непознати хора. При всички положения в нотариалния акт е добре и даже наложително категорично се показва, че се трансферира собствеността, само че съответният продавач си резервира правото на прилагане за избран период или пък до гибелта си.

Иначе по закон правото на прилагане се погасява със гибелта на ползвателя, в случай че то не е учредено за по-кратък период. Това значи, че може да се учредява право на прилагане и срочно - за 5 години да вземем за пример, и с по-общата норма - до гибелта му. Възмездното подчинение на право на ползване в доста свои правила припомня наемния контракт. То обаче се смята за надалеч по-сигурно. Сред преимуществата са му еднократното заплащане, невъзможността за наложително осъществяване, лимитираните благоприятни условия за едностранно преустановяване. 

Важно е да се знае, че в случай че правото на прилагане е учредено в интерес на юридическо лице, то се погасява с прекратяването му, в случай че не е открит по-кратък период. Има и още две учредения за преустановяване - в случай че движимостта погине (например земетресение или пък пожар унищожи недвижимия имот), или в случай че правото на прилагане не се упражнява в продължение 5 години. Законът дава опция на притежателя да желае от съда да приключи правото на прилагане, в случай че ползвателят, макар отправеното му предизвестие, продължава да си служи с движимостта по метод, който я заплашва с разрушение или със доста разваляне, в случай че нарушава своите основни отговорности или в случай че значително трансформира движимостта.

И тук стигаме до това какви отговорности и отговорности има ползвателят. Той е задължен да заплаща разноските, свързани с използването, в това число налозите и другите такси. Негово обвързване е и да поддържа движимостта в положението, в което я е приел, и да я върне на притежателя след преустановяване на правото на прилагане, в случай че да вземем за пример има период на прилагане. При предаване на парцела се сформира списък.

При липса на списък допуска се, до доказване на противното, че парцелът е предаден в положително положение. Ползвателят не дава отговор за овехтяването и изхабяването на движимостта, които се дължат на елементарната приложимост. Той обаче е задължен да застрахова движимостта в интерес на притежателя и да заплаща наградите за застраховката, в случай че не е постановено или уговорено друго, написа в Закона за собствеността. Ползвателят е задължен и да оповестява на притежателя за всяко посягане върху собствеността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР