Какви са потенциалните дългосрочни последствия от боледуването от COVID-19? Трудно

...
Какви са потенциалните дългосрочни последствия от боледуването от COVID-19? Трудно
Коментари Харесай

Излекуваните от COVID-19 страдат от главоболие и болки в мускулите седмици наред

Какви са евентуалните дълготрайни последици от боледуването от COVID-19? Трудно е да се каже тъкмо, тъй като коронавирусът към момента е нов и въздействието му не е изучено от експертите. Най-точните сведения са от пациентите, излекували се от заболяването, част от които не престават да изпитват признаци и откакто инфекцията към този момент е ликвидирана, написа Асошиейтед прес.

Повечето пациенти се възвръщат в границите на няколко седмици. За хората, които изпитват продължително признаци, най-често става дума за безсилие, главоболия, тревога и мускулни болки, които не престават още няколко седмици.

Пациентите, които се лекуват в интензивно поделение и се постанова да бъдат подложени на вентилиране на дробовете или на хемодиализа, може да изпитват по-тежки признаци за по-дълго време.

При пациентите, прекарали пневмония, могат да останат петна в дробовете. Възможни са възпаления на сърцето, нарушавания в сърдечния темп и утежняване на функционалностите на бъбреците и черния дроб. Все още е рано да се каже дали тези проблеми биха станали хронични.

Пациентите, лекувани дълго време в интензивни отделения, от време на време се нуждаят от кислородна терапия или диализа и откакто бъдат изписани. Някои от тях развиват т.нар.синдром на пост-интензивното лекуване, обвързван с непрекъсната мускулна уязвимост и проблеми с паметта. Той може да настъпи след всяко сериозно заболяване и се свързва със седирането и с продължителния постелен режим.

По време на заболяване от COVID-19 или след него могат да се образуват тромби и от време на време да провокират инсулти. Дори и при по-леки случаи се предписва терапия за разреждане на кръвта и това може да наложи смяна в метода на живот, с цел да се избегне риска от кръвозагуба.

Вероятно множеството признаци ще изчезват, споделя доктор Томас Макгин от медицинските институти " Файнстийн " в Ню Йорк, взел участие в едно от най-мащабните изследвания в Съединени американски щати на пациенти с COVID-19. " Въпросът е по кое време това ще се случи. При някои пациенти може да отнеме повече време ", споделя той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР