Какви са най-честите летни инфекции и правят ли се грешки

...
Какви са най-честите летни инфекции и правят ли се грешки
Коментари Харесай

Доц. Мангъров с важни насоки в лечението на летния грип

Какви са най-честите летни инфекции и вършат ли се неточности при лекуването им, отговори дава доцент Атанас Мангъров. В изявление за " Труд " той разяснява смъртните случаи на деца от стрептококи група А. Също по този начин за взрива на варицела, както и за затрудненията свързани с това инфекциозно заболяване.

- Доцент Мангъров, кои са най-честите летни инфекции, които ни провалят почивките?

- Най-често срещаните инфекции през лятото са така наречен летни грипове, което е жаргонна форма за остри вирусни инфекции, които се предизвикват от ентеровируси, аденовируси и други Инфекциите протичат по подобен метод – температура, общо неразположение, болки в гърлото, болки в ставите, в мускулите, обриви по кожата, а неведнъж и афти по устата. Съществува един характерен, присъщ за ентеровирусните  инфекции признак наименуван „ ръка, уста, крайник ” – обриви по устава, афти по ръцете и ходилата. Но има и други разновидности на ентеровирусните болести – те имат доста проявления. През летните месеци се засълват и острите чревни инфекции заради топлото време и опцията от човешко или животинско фекално замърсяване, което дава опция в нечистите артикули да се развият  всевъзможни бактерии. Има и някои болести, които се предават от инсекти, като едно от тях е това, което се предава от кърлежите – така наречен лаймска болест. В България 1/3 от кърлежите са инфектирани с  Borrelia burgdorferi (микроорганизъмът, който предизвиква лаймската болест).

- С какво се лекуват летните грипове?

- Те са самоограничаващи се болести, т.е. минават от единствено себе си, само че би трябвало да мине софтуерно време. Продължителността на тези болести е от 7 до 10 дни. Началната остра фаза, в която са изразени всички синдроми в мощна форма е към 4-5 дни, като някой път е къса – два-три дни и всички са удовлетворени и щастливи, само че от време на време е по 7-8 дни и всички са нещастни. Инкубационният интервал е към една седмица, преди началото на признаците и повдигането на температурата. Температурата е това, което демонстрира, че отбраните на човек са преодолени и той е болен. Тези вирусни болести, доста пъти съм казвал, че се лекуват, както се лекува строшен крайник. Какво вършим като си счупим крайници? Нищо не вършим. Стоим в гипс и се чака са заздравее счупеният кокал. Тук се прави същото – седи се у дома до момента в който най-малко два дни няма никаква температура. Пият се колкото може повече течности, хапва се колкото може по-малко – яденето не е приоритет изключително при децата и не се смъква непременно високата температура, тъй като тя е физиологична защитна реакция, с която човек се бори с инфекцията – от една страна си задейства отбраните, а въпреки това основава неподходящи условия на това, което го е нападнало. Образно казано сварява вирусите. Когато температурата се смъква на процедура не се оказва помощ, а се пречи. При болесттите, които протичат с диария и повръщане би трябвало да се остави детето да се успокои. Не бива да се бърза с даването на рехидратиращи препарати тъй като, в случай че не се е успокоила пересталтиката, ще повърне и тях. В случаите, когато има и диария се постанова строга диета, което значи бисквити, солети и сухари. И никакви картофи, ориз или банани. Бебетата, които са на кърма, не престават да се хранят по същия метод а тези, които са на изкуствена храна, минават на диетична.

- Кои са най-честите неточности при лекуване на летните грипове? 

- Често се мисли, че когато се е стигнало да диария, повръщане, температура, има нещо, с което може да се пресече заболяването. И първото нещо, което идва мислено на множеството хора е антибиотик. За страдание, в категорията „ множеството хора ” влизат и лекарите, които мислят, че като се даде антибиотик той ще спре инфекцията. Това не се случва, дават.нето на антибиотик утежнява картината. За да се предпише антибиотик, би трябвало да има диагноза, която допуска лекуване с антибиотик, т.е. би трябвало да има някаква бактериална зараза. Бактериална зараза няма по какъв начин да стане на втория ден, когато детето вдигне температура. Обикновено бактериалните инфекции стават някъде на шести-осми ден, т.е. в края на една вирусна зараза и когато някой на първия или на втория ден ви каже, че детето ви има гнойна ангина, в 99% от случаите това е различен метод да се каже: „ Не знам какво му е на детето, само че дано да му дадем антибиотик, с цел да сме спокойни и най-много аз ”. Това, че доста постоянно още първоначално се виждат налепи по гърлото, в голямата част от случаите не е гнойна ангина, а фибринозни налепи, същите каквито има когато човек има в устатата си афти. Разликата сред фибринозни налепи и гнойна ангина е като сред компот и компютър.

- Наскоро здравните управляващи в Гърция оповестиха, че от началото на годината там са умряли 6 деца от стрептокок от група А. Каква е повода?

- Стрептококи група А са част от естествената ни резидентна флора и са причина за неинвазивните бактериални инфекции при хората и най-много при децата. Те са главната причина за инфектиране на гърлото, когато се добави и вторична бктериална зараза за обривите по кожата – пиодермиите. Тези стрептококи ги има на всички места по тялото. Всеки от нас е една екосистема носа, гърлото, устата не са стерилни, в случай че няма стрептококи има стафилококи, хемофилус. Стрептококите група А предизвикват ангини, пиодермии, скарлатина. Но в тези случаи стрептококите не минават зад бариерите на кожата и на лигавицата. Т.е. те остават на повърхността. В редки случаи някои от тези стрептокики група А нагледно казано могат да полудеят и да получат свойството да преодоляват отбраните на кожата и на лигавиците, да навлизат в кръвообръщението и да дадат септични положения, които протичат доста проблематично, животозастрашяващи са и в част от случаите могат да доведат до гибел. Но това се случва извънредно рядко. Стрептококите група А получават инвазивни свойства по пътя на естествената селекция. Починалите деца в Гърция са имали нещастието да се срещнат с вариант, който има инвазивни свойства.

- Има ли пояснение на какво се дължи полудяването на тези стрептококи?

- Една от аргументите е натискът върху тези микроби с безотговорно използване на антибактериални средства. По този метод се основава устойчивост.

Когато се дават антибиотици за щяло и нещяло се селекционират варианти, които са резистентни и инвазивни. И от време на време се получава това, което следим в Гърция в този момент. Но това може да се случи на всички места по света, в това число и у нас, тъй като и тук прибягваме до лекуване на вируси с антибиотици, нещо, което не трябва да се прави.

- В сезона на дъждовете и неокосените тревни площи, какви са ограниченията, които би трябвало да се вземат при разкриване на кърлежи при децата?

- Ако човек забележи по себе си или при деца, че се е забил кърлеж, той би трябвало да бъде отхвърлен. Поради това, че хоботчето на кърлежа е с противоположни зъбки като рибарска кукичка, нормално част от него остава забита в кожата след изваждането. След няколко дни мястото се възпалява като при съществуването на непознато тяло. Възпалява се и след към две-три седмици може да загнои и да се изхвърли. Около 1/3 от кърлежите в нашата страна могат да причинят Лаймска болест. Следва да се изчака най-малко едни месец от момента, в който е открит кърлежа. Изследването на самия кърлеж е изцяло безсмислено, тъй като кърлежът може да бъде инфектиран, само че да не съобщи болестта на индивида. И назад – може да не се открие болест при кърлежа, само че той да е инфектиран и тя да е предадена на човек. Това, което следва да се направи е, да се изчака четири седмици. След което да се вземе кръв на индивида, който е ухапан и да се изследва за антитела – имуноглобулини М и G и в случай че се окаже, че индивидът има високи стойности на имуноглобулини М, това приказва, че е инфектиран и би трябвало да се лекува. Лаймската болест се лекува с верния антибиотик в задоволително висока доза и задоволително дълготрайно време – сред 14 и 21 дни. След това лекуване всичко е под надзор. Лошото е, че лекуването много по-продължително в сравнение с човек му се желае. Другото, което е значимо да се знае е, че откакто се изкара един антибиотичен курс, не е належащо незабавно да се прави проучване за антитела, тъй като това лекуване не въздейства на равнището на антителата. То въздейства върху причинителите, върху микробите, които провокират образуването на антитела. Ако се направи директно след антибиотичното лекуване, ще се откри, че антителата са същите, които са били и преди курса с антибиотици. Ако ще се изследват антитела, това би трябвало да стане най-малко след половин година, тъй като това е времето, което е належащо, с цел да спаднат антителата. Много постоянно при нас идват хора, които са провели два или три антибиотични курса, заради това, че след всеки курс се изследват, виждат, че антителата са високи и считат, че лекуването не е извършено. Има и други заболявания, които се придвижват от кърлежи – за нашата страна това са Марсилската тресчица и Кримската хеморагична тресчица, само че те са относително по-редки. Поне не толкоз публикувани.

- Приключи ли взривът на Варицелата?

- Бумът на Варицелата си върви непрекъснато. Всяка година в нашата страна имаме сред 20 000, 35 000 до 40 000 случая на Варицела. Има ваксина, само че имунизацията не е наложителна за нашата страна, Варицелата е мощно заразно заболяване, само че доста малко деца са имунизирани. Варицелата си се вихри както е ставало всяка година – и през лятото, и през есента, само че е по-честа през студените месеци, когато децата са в затворени пространства.

- Зачестяват ли случаите на затруднения от Варицела?

- Може да е случайност или просто по закона на сериите, само че имаме няколко случая на пневмонии, вследствие на инфектирани варицелни обриви, към които се прибавя вторична бактериална зараза и стрептококите или стафилококите навлизат под кожата и основават от време на време много съществени инфекции, които се популяризират и се нуждаят при някои от случаите и от хирургическа интервенция.

- Какви са мозъчните затруднения?

- При мозъчните затруднения, най-честото затруднение е варицелен церебелит. В някои случаи антителата против варицелния вирус, заради това, че той има същите антигенни характерности като обвивките на нервните кафези, най-много в дребния мозък, тези антитела стартират да изяждат обвивките на дребния мозък – церебелумът. Става това, което би станало, в случай че ви изгорят изолациите на проводниците в компютъра – ще стартира да дава накъсо. Обикновено в края на една Варицела или няколко дни по-късно, децата стартират да се оплакват от това, че не могат да пазят равновесие, може да се следи главоболие и обща неврологична симптоматика. Но най-честият признак е загубата на способността да пазят равновесие и нарушената съгласуваност. Хубавото е, че тези постварицелни церебелити, в голямата част от случаите минават, само че неприятното е, че лишават лекуване от няколко седмици до един или два месеца, като самото лекуване е с противооточна и дехидратираща-рехидратираща терапия в границите на 4-5 дни от появяването на признаците. Много е ужасно, тъй като родителите изпадат в смут, само че това е нещо, което е обратимо в голямата част от случаите. Понякога нещата може да се затегнат и да продължат много повече, в сравнение с човек би му се желало.

Доц. доктор Атанас Мангъров е роден на 31 януари 1956 година в Стара Загора. Насочва се към инфекциозните заболявания и към този момент 39 години професионалното му развиване е обвързвано с инфекции и педиатрия. Един от водещите консултанти у нас в своята компетентност. До скоро началник на Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на Медицинския университет – София. В момента шеф на детската клиника на Инфекциозна болница - София.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР