Какви са мотивите за тази промяна не е ясно все

...
Какви са мотивите за тази промяна не е ясно все
Коментари Харесай

Бивш правосъден министър: Погрешен е начинът за премахване фигурата на съдията по вписванията

" Какви са претекстовете за тази смяна не е ясно към момента, само че методът, по който се случва, е с привкус от доскорошното законодателстване, това на ГЕРБ. С преходни и заключителни разпореждания да се трансформират други значими и значими закони е недопустимо. Законът за нормативните актове ясно указва по какъв начин, по каква тематика, по какъв метод, с каква процедура, с оценка на въздействията се трансформират такива съществени институти ", това сподели по Нова нюз Антон Станков, някогашен министър на правораздаването.

Според него сходен метод на законодателстване не отива на претенциите за смяна от страна на ръководещите.

Една от аргументите за сходни дейности някогашният министър на правораздаването вижда в това, че сега има надиграване кой ще държи политическата самодейност, само че сходни промени не могат да бъдат приветствани. Станков е уверен, че такива промени е нужно да се обмислят и разискват детайлно, както и следствията от тях

" Гражданите би трябвало да са спокойни, няма да бъде нарушен ритъмът на работа. Това са характерни, професионални разногласия. Гражданите няма да бъдат наранени директно от тях ", безапелационен бе Станков.

Относно новата Комисията за промени в Конституцията, Антон Станков е уверен, че тя ще се занимава само с прокуратурата.

" С неспокойствие чакам датата 8 февруари, когато Конституционният съд ще разгласи решението си дали може да се освобождава основния прокурор по искане на правосъдния министър. Ако това решение е позитивно, имаме отговор на всички въпроси - има механизъм за надзор върху основния прокурор ", съобщи Станков.

За него е неясно обаче да нямаме основен прокурор в същинския смисъл на думата, а единствено служител.

Според юриста е добра концепция за разискване свикването на Велико Народно заседание, както и подготвянето на план за това от Комисията за смяна в Конституцията.

" Конституцията си изслужи службата, 30 години преход. Собствеността е друга, партиите са други, страната е друга, хората са други, животът е различен. Има условия за основаване на нова Конституция ", безапелационен бе той.

За него тя не би трябвало да е по-либерална.

" Законите би трябвало да се съблюдават, не към демократизъм, а към консерватизъм, това е детайл на народна власт ", заключи Антон Станков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР