Какви са амбициите и плановете на Столична община за 2019

...
Какви са амбициите и плановете на Столична община за 2019
Коментари Харесай

Фандъкова: 20 000 домакинства ще получат топлоинсталация за по-чист въздух

Какви са упоритостите и проектите на Столична община за 2019 година, до каква степен ще стигнат огромните поправки и ще се реши ли най-сетне казусът със замърсяването на въздуха - посетител по тези тематики в предаването " Денят стартира " с Георги Любенов беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

В началото на диалога градоначалникът пожела триумф на Пловдив, който от през днешния ден публично става европейска столица на културата за 2019 година

По мотив тежките метеорологични условия и снеговалежите в София, Фандъкова изясни, че почистването на града е денонощна задача, като на този стадий няма проблеми с придвижването. Следим с джипиес почистването в действително време, сътрудниците и спешните дирекции са непрестанно на терен, добави кметът.

Решаването на казуса със замърсяването на въздуха в София несъмнено е измежду главните цели, безапелационна беше Фандъкова.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Полагаме оптимални старания въздухът в София да става все по-чист. Проблемът с фините прахови частици остава в избрани дни, замърсяването е съществено.
Никоя институция обаче не може да се оправи сама с този проблем, би трябвало да се включат всички, както и самите жители, прикани кметът.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Подобрихме публичния превоз, с цел да имат хората опция с нови рейсове, трамваи, метро. Настоявам да бъде инкриминирано горенето на боклуци - това е неразрешено и в този момент, нормите обаче са административни и не водят до нужния резултат.
Инициативата ни да има стандарти за въглищата и дървата - по-ниско наличие на пепел и сяра във въглищата, а дървата да са по-сухи, беше подкрепена от Народно събрание, изясни кметът.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Безвъзмездно ще предоставим опция повече от 1/3 от семействата да сменят своята отоплителна апаратура с по-екологична - ще получат климатици или печки на пелети. Затова обаче са нужни акции, увещание, уповавам се че ще имаме поддръжката на хората. Плановете ни са 20 000 семейства в идващите 2-3 години да сменят отоплителната си апаратура.
Безспорно, най-вече хора палят боклуци в ромските махали на София, призна градоначалникът. Най-голямо изпитание поставяме в регион " Красна поляна ", успяхме да съборим два от блоковете на така наречен Виетнамски общежития, които създаваха изключителни проблеми, добави кметът.
 Пет пъти над допустимите правила за замърсяване с фини прахови частици в София Пет пъти над допустимите правила за замърсяване с фини прахови частици в София
Пет пъти над допустимите правила за замърсяване с фини прахови частици бяха измерени през днешния ден по обяд в София. Кметът Йорданка Фандъкова прикани през днешния ден столич...

Фандъкова разяснява и проблемата тематика с въвеждането на винетки за Северната скоростна дъга, което в последна сметка отпадна след договаряния сред АПИ и Столична община.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ние от години работим в доста добра съгласуваност с АПИ. За огромна част от софиянци Северната скоростна дъга е градски път, който обслужва пет региона.
Очакваме тази година да стартира разширението и на Южната дъга - от " Младост " до Автомагистрала " Тракия " и съм уверена, че ще реализираме съглашение с АПИ, уверена е Фандъкова.
 Без винетка по Северната скоростна дъга в София Без винетка по Северната скоростна дъга в София
Без винетка по Северната скоростна дъга в София. Това стана ясно след изключителна среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на АПИ Светослав...

Относно необятно коментирания и подложен на критика в обществените мрежи ремонт на централната столична улица " Граф Игнатиев ", Фандъкова съобщи, че не счита започването му за неточност.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Не е неточност, че вършим реорганизация на тази улица, която не е осъществявана от десетки години. На мен като кмет ми беше неловко да минавам от там, стърчаха арматури от релсите, да не приказваме за настилки и пазара за книги с кашони от банани - мисля че това не е опция за столицата на България. Ремонтът надалеч не е единствено в настилките - преди този момент там беше сменена канализация на над 100 години, топлопровод. Хората би трябвало да знаят, че е приключен обектът единствено в сектора на трамвайните релси. Много значимо беше да махнем оградите поради огромните неудобства, които изтърпяха търговците и живеещите в региона, само че настилките по тротоарите и пред църквата " Свети Седмочисленици " не са подготвени.
Аз съм кметът, който е налагал най-сериозни наказания без да се интересувам коя е компанията - огромна или дребна. Разбира се, че се нервирам, когато не е направено нещо както би трябвало, само че ще ги връщаме до момента в който не се направи качествено, безапелационен е столичният градоначалник.

През последните 10 години София непрестанно е строителна площадка и това няма по какъв начин да е по различен метод - ние трябваше да възвръщаме града, призна Фандъкова.

2019 година ще бъде годината на метрото, ще са подготвени 48 км. Това са големи вложения, големи старания. Най-голямото достижение е, че не спряхме да строим метрото, намерихме опция да го създадем даже със лични средства, без еврофинансиране, изясни кметът.
 Трамваите по Трамваите по "Граф Игнатиев " потеглят от през днешния ден
Движението на трамваите по улица "Граф Игнатиев " в София се възвръща от през днешния ден.

На въпроса дали счита да се кандидатира за нов мандат на идните локални избори, Фандъкова съобщи, че към момента е рано да се вземе решение дали ще се кандидатира отново. Ще се разяснява въпросът, значимо е какво оставяме след нас. Когато имам готово решение, ще го оповестя на всички, добави кметът.
 ​Софийското метро с европейско отличие ​Софийското метро с европейско отличие
Софийското метро получи европейско отличие за най-хубаво транспортно обслужване на жителите. Сертификатът се присъжда от Европейските бизнес награди....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР