Какви решения предлагат кандидатите за кмет на София, за да

...
Какви решения предлагат кандидатите за кмет на София, за да
Коментари Харесай

Строги мерки срещу замърсяването на въздуха готвят кандидатите за кмет на София

Какви решения оферират претендентите за кмет на София, с цел да подобрят качеството на въздуха, който дишат 1.5 милиона души?

Независимият Борис Бонев от " Спаси София " пръв очерта в програмата си ограниченията за понижаване на автомобилния трафик в центъра. Нулева приемливост към колите без работещ катализатор и основаване на нови пешеходни зони, освен в центъра, предлага той. Бонев е учил и работил в Париж и ще приложи тамошните нискоемисионни зони в града. В тях ще се позволяват единствено електрически и хибридни транспортни средства, както и с изправни катализатори.

Борислав Игнатов от " Демократична България " ще спре " димящите " коли в центъра благодарение на КАТ. И той ще основава нискоемисионни зони, като показва къде - към учебните заведения и детските градини.

Независимата Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия и други партии, ще лимитира трафика в центъра единствено в дни с високо замърсяване на въздуха. Тогава ще има " бял билет " за гратис пътешестване в цялата градска мрежа. Тя счита, че основаването на нискоемисионни зони би трябвало да се реши от софиянци с локален референдум.

Йорданка Фандъкова от ГЕРБ при високи равнища на фини прахови частици отново ще дава еднодневен " зелен билет " с цена 1 лев за цялата градска мрежа и " гратис паркиране ". Тя ще доизгради така наречен Вътрешен кръг на града, по който директно преминаващите коли да заобикалят центъра.

Измерване на качеството на въздуха

Всички претенденти за кмет плануват бързо осведомление на жителите при нараснала замърсеност на въздуха.

Бонев ще приложи изпитаната процедура на полския Краков – на големи екрани в града емотикон ще се усмихва при чист въздух и ще се мръщи при високи равнища на фини прахови частици.

 Експеримент с премерване на изгорелите газове от коли, извършен в София през 2017 година
© Николай Дойчинов

Експеримент с премерване на изгорелите газове от коли, извършен в София през 2017 година

Игнатов твърди, че неговият екип от IT експерти ще създаде модерна система за бързо осведомление на жителите при нараснало замърсяване на въздуха. В уеб страницата на Столичната община ще има цветова сигнализация в такива случаи, планува той.

Фандъкова дава обещание модел на уведомяване при идни дни с висока прогноза за замърсяване. 48 часа преди превишаването общината ще има данните от Българска академия на науките и ще подхваща ограничения, показва в програмата си тя.

" Сега данните се получават от 7 станции, а неотдавна и от 22 нови датчика из целия град ", се отбелязва в програмата й.

От тези 7 станции едната е на Витоша, на Копитото, а на Орлов мост няма, опонира Манолова. Тя счита, че и новите 22 датчика не са сложени на най-критичните точки в София и ще промени това. " Публикуване на данните от тях в действително време ", се дава обещание в програмата й.

Да има ли инсинератор за горене на RDF-отпадъци

Бонев и Игнатов са срещу построяването на инсинератор за изгаряне на RDF-отпадъци в Топлоелектрическа централа " София ", който е зад Централната гара. " Само на 2 км от центъра да се горят хиляди тонове боклуци? ", недоумява Бонев.

Игнатов обясни, че RDF е в действителност сушен отпадък, а инсинераторът е пещ, в която ще се изгаря. " Той не е доходоносен, тъй като евродирективите изискват до 2025 година 50% от сметта да се рециклира, а през 2050 година към този момент да е 70%. Което значи, че в вероятност няма да има гориво за този предстоящ инсинератор посред София ", сподели той.

Мая Манолова ще се обърне към софиянци по този въпрос. Тя предлага локален референдум да реши дали да се построи инсинераторът.

За Фандъкова " отпадъците не са отпадък, а запас ". С горенето им в бъдещия инсинератор ще се добива електрическа енергия за 70 000 семейства, дава обещание тя.

Игнатов е решен София да стартира да употребява топлинната сила на най-ценния си запас - минералните води. Пилотният му план ще е с извор Казичене-Равно поле, който е на 5 км от Топлоелектрическа централа " София-изток ", прецизира програмата му.

Вредните излъчвания от битовото отопление

Бонев е проучил полския опит за справяне с горенето на рискови боклуци – пластмаси, гуми, остарели облекла и други Дронове ще кръжат над рисковите квартали и със датчици ще засичат какви фракции има в дима от комините. На нарушителите ще се постановат строги наказания, тъй като Бонев привежда статистиката, че у нас поради мръсния въздух от преждевременна гибел умират годишно 15 000 души.

 Протест ''Заедно срещу неприятния въздух
© Юлия Лазарова

Протест ``Заедно срещу неприятния въздух " в регион " Оборище "

" Една остаряла печка на въглища или дърва замърсява колкото 13 автомобила. В София над 50 000 семейства се отопляват с тях и през зимата към трафика все едно се прибавят още 650 000 коли ", пресметнал е той. Затова афишира, че Столичната община би трябвало да спре да дава единствено ваучери за въглища и дърва, само че те би трябвало да са и за пелети и газ.

Той се ангажира да наложи Столичната община прецизно да управлява чистенето и миенето на улиците и постоянното събиране на сметта – другояче солени санкции на компаниите, дава обещание Бонев.

Игнатов поетапно ще ограничи и спре отоплението на въглища. В тази посока ще сътвори в София зони с лимитирано и със спряно прилагане на твърди горива – първи ще са топлофицираните и газифицираните квартали.

" Ще пренасочим енергийните помощи към други възможности на твърдите горива ", записал е той в програмата си. Активизиране на програмата за замяна на остарели печки с безвъзмездни нови съоръжения на пелети или газ, планува архитектът.

Той ще наложи наложителни стандарти за отоплителните съоръжения на всички нови здания, както и при санирането на остарели.

Манолова също ще подменя старите печки и ще постанова наказания против горенето на боклуци. Тя се заканва с фрапантни ограничения против главните, съгласно нея, замърсители на въздуха, които е нарекла " трите К " - коли, тиня, комини.

Фандъкова ще продължи настоящи към този момент стратегии – за монтиране на 2000 филтъра на комини на семейства, отопляващи се на твърдо гориво. На 20 000 такива семейства към този момент се предлага безвъзмездна подмяна на остарялата печка с апаратура на пелети или газ. Досега 6000 семейства са кандидатствали по тази стратегия. Парите за нея – 57 млн.лв., са обезпечени по европрограмите " Лайф " и " Околна среда ".

Тя ще забрани горенето на дърва и въглища във всички общински жилища, в които е обезпечено " по-екологично отопление ". Търговски обекти на твърдо гориво ще бъдат задължени да инсталират филтри на комините си.

В идващите дни " Дневник " ще показа концепциите на претендентите за кмет на София кои действия на Столичната община ще цифровизират. Досега са съпоставени техните решения за бистрота на публичните поръчки, за презастрояването и за достъпа до Витоша.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (201)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР