Какви процеси в държавата разкрива случаят Осемте джуджета, разследван от

...
Какви процеси в държавата разкрива случаят Осемте джуджета, разследван от
Коментари Харесай

Николай Стайков от АКФ: Вече не спорим дали има корупционни механизми у нас

Какви процеси в страната разкрива казусът " Осемте джуджета ", разследван от АКФ (Антикорупционния фонд), след изявлението с Любена Павлова, някогашна брачна половинка на Петър Петров (Еврото) – разяснява Николай Стайков, проверяващ публицист от АКФ, създател на следствието.

През 2020, когато Николай Стайков показа следствието " Осемте джуджета “, основният прокурор Гешев разяснява:  " Прокуратурата не се тормози да ревизира всичко, което попада в медиите – без значение дали са 8 джуджета, 10 дребни негърчета, някакви други комикси – всичко ревизираме с идентичен стандарт ". Който стандарт и за прокуратурата, и за медиите, очевидно е не по-малко от три годни на джудже.

Днес по-търсен публицист ли сте?

" Истината е, че в случай че в действителност имахме обикновено работещи системи в правораздаването и правораздаването, арестите би трябвало да се случат още тогава, а не три години по-късно. За страдание виждаме още веднъж избирателността, с която се работи, кампанийността, селективността. Когато пуснахме следствието през 2020 един от крилатите изрази в него на Илия Златанов – от едно от засегнатите лица, беше, че  има " вълшебно чердже " и като се качи един проблем на вълшебното чердже, към този момент се случват чудеса от вида на бързо деяние на институциите , избирателност, т.е.,  кой каквото си е поръчал в тази невидима мрежа на въздействие, наречена " Осемте джуджета " Но тази мрежа е доста по-дълбока, работила е доста преди да бъде отворен ресторантът с това име, развивала се е, обогатявала се е, ставала е по-силна.  Всъщност, който си поръча при нея услуга в правосъдната система и я получава. Това е " вълшебното чердже ". В момента виждаме, че освен " Осемте джуджета " са на " вълшебното чердже “, само че и  " Барселона гейт "  е на него, а и доста други проблеми са там. Самите процесуални дейности по задържането и арестуването на лица са направени в границите на два дни. Това е още веднъж " вълшебно чердже ". Някой се е обадил и макар формалните изказвания, че административните представители не се месят в решенията на обособените прокурори, че от своя страна основният прокурор е единствено административен началник на другия, виждаме, че това се случва и сега, въпреки и с противоположен знак. Това са нещата, които би трябвало да изчезнат, в случай че имаме естествена, неутрална честна и професионално работеща правосъдна система. "

Новото от изявленията с Любена Попова

" Големият напредък, който имаме в опознаването на тъмната страна на правосъдната система и корупционните зависимости в нея е, че  след това изявление към този момент не спорим дали има подобен корупционен механизъм, за който употребяваме символното име на " Осемте джуджета. " Вече спорим само кой влиза в него и до каква степен стига неговото въздействие.  Така че, макар че в изявлението доста въпроси остават неотговорени, доста въпроси са с отговори, които да кажем, могат да са по-добри и подробни, само че явно ще научаваме истината по лъжичка и ще би трябвало да я събираме малко по малко. Така че това е за мен значимостта на изявлението. В момента единственият спор е до каква степен е стигала корупционната система – до каква степен високо, до каква степен далеко. "

" Оневиняване " на Гешев

" Не бих заложил нищо на това, че някой, приказвал по тематиката " Осемте джуджета ", споделя само и единствено истината и  мисля, че би трябвало да се отнасяме сериозно към изказванията на всеки,  но най-важното е, че, когато съберем изявленията и забележим общото сечение на всички изявления, се  удостоверява главната скица, че в течение на годините се е формирала една приятелско-финансова мрежа, която ражда корупционни зависимости  и на процедура доставя различно правораздаване –  някой, който има задоволително пари и въздействие, може да се възползва от нея, да се качи на " вълшебното чердже " и да реализира други ползи отвън правораздаването. За нас, като гражданска организация, която работи в полза на това да осветява корупционни зависимости и схеми на високо равнище, това е извънредно значимо.  От тук нататък е работа на институциите да откриват дали се споделя истината и кой е споделил истината.  Много е просто. В продължение на две години пред ресторанта " Осемте джуджета " имаше полицейски автомобил, което значи, че имаме десетки служители на реда очевидци , кой е влизал и кой излизал от ресторанта. Един служител на реда може да познае кой е основен прокурор, кой му е заместител, или пък известно лице от правосъдната система. Така че институциите имат съответните механизми да създадат ясно и тъкмо следствие. Аз, като публицист, нямам такива механизми, нито ние като организация ги имаме. Но  огромната разлика сред медийното говорене и говоренето пред следовател е , че пред медиите може да се измъкнеш с отговора, само че пред добър следовател, който желае да си свърши работата, би трябвало да се дава отговор ясно и тъкмо под наказателна отговорност. "

Има ли институция, която да търси истината

" Зависи кой ще се качи на " вълшебното чердже ", на което е комплициран този случай, който от един " комикс ", както го назова основният прокурор Иван Гешев, внезапно стана суперприоритетно. Това е, несъмнено, само с помощта на конюнктурата, а тя е в голям спор по върховете на правосъдната система, което, знаете, включва закани и към най-високото равнище на основния прокурор.  Много значима информация от изявлението е, че към този момент имаме обвинен за заплашителното писмо към основния прокурор . Ако разсъждаваме логичен,  щом имаме обвинен за заплашителното писмо, това не го ли прави и обвинен в другото заплашително деяние по отношение на основния прокурор ? Просто задавам въпрос. В момента всичко зависи от институциите.  Само част от корумпираната им част няма интерес да излезе цялата истина.  По-скоро  сега виждаме селективна борба коя част от истината да излезе.  Вентилаторът да е ориентиран на друго място. Да си спомним една публикация на сътрудника ни от " Свободна Европа " Борис Митов, който откри доста забавна връзка на един първокласен автомобил от активите, които можем да определим като конфискувани от " Осемте джуджета ", който принадлежеше на една от асансьорните компании, и един от тези първокласни коли се озовава в дъщерята на тогавашния министър на вътрешните работи  Младен Маринов.  Това е въпрос, който бих задал. Защото това удостоверява изнесеното от Любена Павлова, че в " Осемте джуджета " са се раздавали и разпределяли пари, жилища и коли. "

Има ли разлика сред: Цацаров, Сарафов, Гешев, Еврото, Франтишек, Любена, Пеевски

" Това, което ги свързва, е, че  тяхната биография в един или различен миг е била обвързвана със правосъдната система.  Навремето имаше един миг, в който разпитваха  господин Пеевски  в ДАНС и Националното разследване около банкрута на КТБ, когато си правехме смешки, че той може да влезе във всяка институция и да се обърне към работещите там с " сътрудници ", в това число и към публицисти.  Това е следващ образец за паралелна власт и страна, която в никакъв случай не е била разследвана,  и виждаме техния политически напредък, само че не и някакви съответни дейности от страна на правосъдната система,  та да сме " сюрпризирани " от глобите " Магнитски " през днешния ден. "

Правителство ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ

" В момента у нас се образува нов публичен консенсус и никой не знае дали това притискане на ръце сред политиците ще изтрае, или ще се разпадне.  Или пък ще стане някакво ново другарство или брак по сметка, в който всеки би желал да бъде , а по-късно и на " вълшебното чердже ".  Спойка сред властта и достъпа до обществен запас може да се окаже най-хубавата рецепта за продължение на този политически " брак " . Така че сега всяка политическа мощ желае да взе участие в това преразпределение, а който не взе участие, се трансформира във зложелател на новата коалиция. В този смисъл е обикновено Движение за права и свободи да си контракти място на масата, което  по перверзните стандарти на българската политика в действителност значи и въздействие, а за какво не и имунитет от някакво обществено следствие.  Този нов консенсус би трябвало да се избере освен със 17 министри, а и регулатори, в това число и на " бухалки " като КП КОМПИ или пък на институции като Българска народна банка. Ако си на масата, ще имаш отношение към това, а и към всички привилегии.  За страдание в България привилегията се назовава имунитет от наказателно следствие . "

За ареста на Кристиян Христов, за ресторанта на предприемача Ами и връзките му с частните компании, упражняващи фитосанитарния надзор на границата Капитан Андреево, както и връзката му с Петьо Еврото чуйте в звуковия файл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР