Какви мерки за чистия въздух предстоят. В студиото на Още

...
Какви мерки за чистия въздух предстоят. В студиото на Още
Коментари Харесай

Ще спират ли от движение старите автомобили?

Какви ограничения за чистия въздух предстоят. В студиото на " Още от деня " тематиката разясняват Татяна Груева, изп. шеф на Асоциацията на автомобилните производители и комисар Алекси Стратиев, някогашен началник на КАТ. Двамата се обедините, че би трябвало да има промени в локалните налози, които колите заплащат. Според ком.Стратиев за всички идентични коли би трябвало да се постави един налог.

Татяна Груева, изп.дир. на Асоциация на автомобилните производители: За страдание през последните двадесет и няколко години на прехода няма държавна политика, която да дефинира условията към транспортните средства. Само леките коли са повече от 3,3 млн. като единствено 3,24% от тях са до 5 години. Изискванията на европейското право е, че автомобил не може да се спре просто по този начин, той би трябвало да дава отговор на избрани механически условия. От май 2018 година се планува при инспекция на автомобила,ако не дават отговор на избрани условия, които се споделят тежки неизправности, служебно ще бъде прекъсната неговата регистрация.
В студиото на Българска национална телевизия Татяна Груева посочи, че казусът, който съществува в България, е, че всяка година се записват 300 хиляди нови коли извън и продължава остаряване на парка. По думите ѝ няма надзор на входа, не се мерят излъчванията, когато се записват тези коли.
Татяна Груева, изп.дир. на Асоциация на автомобилните производители: За мен е неразбираемо какви стойности ще бъдат измервани, откакто уредите са за коли след 2012 година
Според комисар Алекси Стратиев няма да има резултат от новите газ анализатори.
Комисар Алекси Стратиев, някогашен началник на КАТ Пътна полиция: Във всички пунктове на КАТ е имало уреди за надзор. Някои към този момент са негодни заради недостатъци, само че доста от тях биха могли да работят, а другите, които са били за ремонт би трябвало да се отремонтират. По-важен е контролът на годишните механически прегледи. Това става всяка година. меко казано сервизите послъгват, Има райони, където в цяла област минават 40 хиляди автомобила без нито един да бъде спрян. Самите механически прегледи до в този момент не са усъвършенствани с оглед тези наставления. Изумително е, че най-старите коли, най-вече застрашаващи са по този начин подтиквани, че заплащат най-нисък налог.
По думите му сериозен фактор играе превоза. " Един производител преди 2005 година бълва 10 пъти повече нечистотия и заплаща три пъти повече налог. ", сподели комисар Алекси Стратиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР