Какви мерки смята да предприеме г-жа Мария Габриел, за да

...
Какви мерки смята да предприеме г-жа Мария Габриел, за да
Коментари Харесай

Иво Христов към Мария Габриел: Опростете процедурите, отделете повече средства за учените и университетите в Източна Европа

Какви ограничения счита да предприеме госпожа Мария Габриел, с цел да подтиква професионалното развиване на европейските откриватели и да бъде овладяно "изтичането на мозъци " - насилствената вътрешна миграция в границите на Съюза заради безпаричие, както и тази отвън Европейски Съюз - в посока Съединени американски щати и други страни.

Това е едно от питанията, които българският евродепутат Иво Христов насочи към Мария Габриел по време на снощното ѝ чуване в Европейския парламент.

"Имате ли тактика за укрепването на източноевропейските университети – сега има повече български студенти зад граница, в сравнение с у нас? Това рискува да сътвори просветителни гета за хората в избрани райони на континента ", разяснява още Христов.

"Надявам се госпожа Габриел, която познава проблемите на българската просвета и обучение, да стори нужното като комисар, с цел да спре паническото изтегляне на младите от България.

Тя би трябвало да откри механизмите и да убеди личното си държавно управление и министър председател, както и съпартийците си, че бъдещето не минава през асфалтовите автомагистрали, а през автомагистралите на знанието ", сподели българският евродепутат, който е член на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал.

По думите на Христов осъществяването на сегашната стратегия "Хоризонт 2020 " демонстрира, че съществува голяма бездна сред старите и новите страни членки по успеваемост на планове и усвоени средства.

"Един от главните проблеми на европейските стратегии за научни проучвания и нововъведения са комплицираните процедури по кандидатстването. Това основава в допълнение неравноправие сред страните, като фаворизира тези, които добре са усвоили процеса, за сметка на тези с по-малко опит.

Как ще опростите процедурите и по какъв начин ще гарантирате, че стратегия "Хоризонт Европа " ще стане по-приобщаваща, като доближи до по-широк кръг бенефициенти? ", попита още Иво Христов.

Евродепутатът обърна внимание и на съответните ограничения за подкрепяне на научната общественост в страните от Източна Европа.

Една от опциите за понижаване на разликата в заплащането на учените в Европейския съюз, съгласно Христов, е да бъдат инициирани законодателни ограничения, в тясно съдействие със съответните министерства в страните членки.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР