Какви компенсации се предвиждат за общините във връзка с резкия

...
Какви компенсации се предвиждат за общините във връзка с резкия
Коментари Харесай

Депутатът Славена Точева от Варна пита министъра на енергетиката за непосилните сметки за улично осветление

Какви обезщетения се плануват за общините по отношение на внезапния скок на сметките за улично осветяване при неналичието на признат държавен бюджет за 2022.

Този въпрос насочи националният представител от ПГ на ГЕРБ/СДС от Варна Славена Точева към министъра на енергетиката Александър Николов по време на петъчния парламентарен надзор.

Тя уточни, че съгласно нейно изследване, а и съгласно настояща информация от медиите, обезпечените досега обезщетения не покриват двойно и тройно по- високите сметки. " Кметове на варненски общини започнаха да вкарват режим на тока за уличното осветяване и като образец ще Ви дам общините Вълчи дол и Аврен, в които следва след среднощ улиците да са тъмни “, сподели варненският народен представител.

В отговор министърът напомни за програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на еленергия, включително и общинските администрации, призната от служебното държавно управление ва 26 октомври м.г., съгласно която те бяха обезщетени с закрепената сума от 110 лева.на мегаватчас без Данък добавена стойност до 31 октомври и продължена до 31 декември с закрепен нов резултат на база действителни пазарни цени - 128.98 лв. на мегаватчаса, без Данък добавена стойност. " Вече е взето решение за продължение на подпомагането през първото тримесечие на 2022г.- с 189.59 лв. на мегаватчас, само че не повече от 250 лв. на мегаватчаса “.

Новата стратегия занапред би трябвало да бъде утвърдена от Европейска комисия и призната с решение на Министерски съвет, само че по кое време, министър Александър Николов по този начин и не посочи. Репликата на народния представител не закъсня: " до момента в който чакаме утвърждение и решение, улиците в България ще стават все по-тъмни, ще продължава да се усилва битовата престъпност, която през последните месеци така и така пораства “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР