Какви капани крият потребителските кредити?Разчитахте, че ще можете да се

...
Какви капани крият потребителските кредити?Разчитахте, че ще можете да се
Коментари Харесай

Какви капани крият потребителските кредити?

Какви клопки крият потребителските заеми?

Разчитахте, че ще можете да се справите финансово до първата заплата след по-големите разноски към отминалите празници, само че неопределено изчислен бюджет или непредвидени разноски ви изправят пред усложнения.

Предложения за бързи заеми „ изплуват ” на телевизионния екран, „ приказват ” от радио ефира, „ надничат ” от интернет банери, „ изникват ” от пощенските ни кутии, „ дохвърчат ” до нас под формата на флаери и брошури… Финансовите консултанти обаче са единомислещи – това са скъпи и рискови услуги и до тях би трябвало да се прибягва единствено при незабавни случаи.

За да не попаднете в клопките на скритите такси и нелоялните практики на компаниите за бързи заеми, направете задълбочено изследване на пазара, изчислете какъв брой ще ви коства заемът, сравнете съществуващите сега благоприятни условия и тогава се спрете най-хубавата за вас, поучават от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.


Важно е да се информирате какъв брой ще ви коства заемът и да прецените ще можете ли да го изплатите в период.

 

Съберете цялата информация за най-важните условия по отпущането, усвояването и издължаването на заема и я сравнете с тази за другите предлагани на пазара.

Обърнете внимание най-много на общата сума за връщане, лихвения %, годишния % на разноските, периода на контракта, както и на размера и броя на погасителните вноски.

Всичко това се съдържа в така наречен Стандартен европейски формуляр, който заемодател е задължен да ви даде преди сключването на контракта, с цел да може да образувате ясна визия за това какво получавате и какво ще би трябвало да върнете. Понякога компаниите въобще не дават подобен формуляр или в него не са попълнени някои от наложителните реквизити.

За да научите авансово какво би трябвало да написа и да сте готови да изискате да бъде попълнено от кредитора, от „ Ние, потребителите “ дават в задатък пример на формуляра.

Експертите припомнят, че при сравняване цената на два заема най-точният индикатор е така наречен годишен % на разноските.

Той включва контрактуваната рента и дължимите такси и комисионни.

Проверете кредитора

Не пропускайте да извършите информация за търговеца в формалния указател на уеб страницата на Българска народна банка, с цел да се уверите, че работи „ на ярко ”.

Преди да подпишете контракта

Прочетете деликатно контракта и общите условия към него преди да подпишете.

В пространствата за обслужване на клиенти на видно място следва да бъде сложена налична информация в писмена форма по отношение на общите условия, цените и реда, при които кредиторът дава потребителски заеми.

Имате право да изискате и да получите авансово и безплатно образец от плана на контракт (освен в случай че кредиторът откаже да ви отпусне заем).

Не се съгласявайте на противозаконни такси, за каквито от време на време се появяват ангажименти в общите условия.

Това са такси за спомагателни услуги, които не са поискани категорично от вас, а кредиторът ви ги дава наложително.
Например, увещание за телефонни позвънявания при закъснение на вноска по заема.
Или при просрочие – за правене на напомнително писмо или нотариална покана и прочие Законът за потребителския заем не разрешава да бъдат събирани такси и комисионни за дейности, които са свързани с усвояването и ръководството на заема.

Не приемайте клаузи, които плануват безпричинно оповестяване на заема за предварително дължим, тъй като те са неравноправни.

Такива да вземем за пример са ангажименти, съгласно които кредиторът може да разгласи заема ви за предварително дължим, в случай че забавите заплащането си към трети страни (заеми или заеми към други финансови институции и/или към държавата) или по отношение на вас стартират каквито и да било законови дейности и процедури по наложително събиране на вземания от страна на трети лица (друг ваш заемодател, страната, община и пр.). Такава процедура е незаконосъобразна, тъй като ви слага в подвластно състояние от нещо, което няма никакво отношение към контракта ви за заем.

Друга неравноправна уговорка е обвързвана с условието на противозаконни лихви.

Например, към този момент при основателно разгласен за предварително дължим заем, кредиторът да изисква лихвите и таксите за целия интервал на контракта.

Според закона дължите единствено тези за времето, в което сте употребили заема.

Имайте поради, че според Закона за потребителския заем годишният % на разноските не може да надвишава 50% от отпуснатата главница. Следователно не приемайте такива условия.

При подписването на контракта

Непременно настоявайте за писмен контракт.  В него би трябвало да залегнат всички дадени ви в преддоговорната информация и съответно контрактувани параметри.

Задължително обърнете внимание и на това какъв документ ви сервират за автограф. Има случаи в практиката, в които сдружението дава на клиента си заявление, което след това се трансформира в контракт и в което някои от реквизитите, като да вземем за пример размерът на отпусканата сума или на лихвения %, остават празни. Попълването им става по-късно, в неявяване на потребителя, само че подписът му е авансово комплициран и на процедура той се съгласява с нещо, което не знае какво ще бъде.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР