Какви индикатори дава МВР в рамките на правителството на ГЕРБ-СДС

...
Какви индикатори дава МВР в рамките на правителството на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Проф. Радулов: Приоритетите на Калин Стоянов са на нивото на санитарния минимум

Какви знаци дава Министерство на вътрешните работи в границите на държавното управление на ГЕРБ-СДС и “Продължаваме смяната " - “Демократична България " до този миг? Интервю в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с проф. Николай Радулов, специалист по национална сигурност и някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Проф. Радулов по какъв начин анализирате целите на Министерство на вътрешните работи, които бяха към този момент сложени от новия министър на вътрешните работи, досегашен шеф на ГДБОП - г-н  Калин Стоянов?

Честно да ви кажа, изненадаха ме тези цели, тъй като са по този начин да се каже, на равнището на санитарния най-малко. Какво сподели новият министър още при застъпването си, на какво ще отдели най-голямо внимание: На първо място, естествено приказва за Шенген и какъв брой е значимо това. На второ - сложи битовата престъпност и на трето - мигрантската рецесия. Министерството на вътрешните работи има доста огромни проблеми не толкоз с това, за което Ви приказвам, макар, че казусът с границите е в действителност доста сериозен и той е проблем, който визира и първия приоритет. Но в действителност, измежду тези цели не попадат битка с корупцията, проведената престъпност, въпреки всичко да не забравяме, че министъра и обкръжението му, което сега се разстановява от него на всички управителни постове в Министерството, би трябвало да се занимаят с проведената престъпност. Защото ГДБОП е тази организация, която би трябвало с това да се занимава, на това да се е посветила, да показва триумфи в тази посока. Не, това не става. И не знам дали си спомняте, служебният министър сложи като основа на това, което желае да прави, в рамките, несъмнено, на служебното държавно управление и той от тази позиция беше стеснен - битката с наркотрафика и наркоразпространението. Една доста тежка задача, която несъмнено не беше осъществена, само че забележете, тя трябваше да бъде осъществена, като главният мотор трябваше да бъде този мотор, който в този момент би трябвало да ръководи Министерство на вътрешните работи, т.е. ГДБОП. Сега да не споделям за предните години, само че и предните години битката с наркоразпространението беше доста слаба, като се изтъкваше, че повода е Ковид рецесията, само че там пък имаше съществено разпространяване с новаторски технологии, които си останаха след Коронавирус рецесията. Въпросът е, че ето, да вземем за пример европейските страни установяват, че има гигантско разпространяване на наркотични субстанции.

На опиати, на всички места, да.

Става дума от 2021 до 2023 година, за 300 тона. От началото на тази година досега, в Европа са хванати над 40 т кокаин. Значи за хероин изобщо не приказваме, тъй като там е двойно или тройно по-голямо количеството. И помислете единствено, най-малко по информацията, която публично се получава, вярвайте ми, че в случай че има някакъв триумф, той ще бъде тръбен доста мощно, с цел да чуем всички. Всъщност към 462 грама са хванати от формалните сводки, които получават и медиите.  Така че, аз мисля, че не на вятъра целите са леко разместени, и не дават ясна визия за това, какво в действителност ще прави Министерството на вътрешните работи, тъй като, извинявайте, но Шенген към този момент е образец. Очевидно е, че има проблеми, които доста мъчно се вземат решение и то от Министерство на вътрешните работи, те са свързани и с запазване на границата, те са свързани с това, че граничното оборудване е мит, свързани са с това, че липсват хора, липсват готови добре фрагменти, липсват технологии, нещо за което се приказва, че занапред ще се прави. Аз това нещо, че занапред ще се прави, го слушам към този момент 6 години. Така че разместени са тези цели. Приоритетът за битка с битовата престъпност е приоритет и на предходни държавни управления на Министерство на вътрешните работи, включая и на прокуратурата на Гешев. И както виждате, убийствата в дребните обитаеми места не са спрели, грабежите на възрастни хора, които са останали сами, 2-3 фамилии в дребни селища, т.е. декларираните цели са, сякаш, нещо официално.

И аз, за жалост, не чувствам този заряд, който  би могъл да помогне на Министерство на вътрешните работи да излезе от тази, някой беше използвал термина “будна кома " напълно неотдавна,  само че не си припомням кой и се оправдавам, че употребявам неговия термин, само че доста наподобява като такова нещо. Знаете, че имаше един опит, когато при предното постоянно държавно управление министър Рашков се опита да махне голямата тежест, която виси като вериги на краката на Министерство на вътрешните работи, към 7000 пенсионери, които са се окопали тъкмо в Министерството, в неговите административни структури. Успя не повече от 10% от тези 7000 души да освободи, малко откакто държавното управление падна, те се върнаха още веднъж на работа. И фантастичното е, че главата не е в ред, т.е. самото министерство не може да взима положителни управнически решения, назначават се некомпетентни хора, уволняват се способени. В поделенията, вътре в самото министерство, в структурите, са назначени цели фамилии - има татко, майка в прилежащия кулоар, наследник през два етажа в самото министерство - страхотна работа. Като че ли някак си министрите, които са политически фигури, било то министри, произлизащи от Министерство на вътрешните работи или външни хора, сякаш до това не доближават.

Аз мисля, че съзнателно са заблуждавани от администрацията, другояче никой не би търпял такова състояние. И тези хора, които би трябвало да приготвят разновидностите за управнически решения, явно не могат да приготвят нищо читаво, най-вече да заблудят министъра, както персонално аз съм забелязал доста такива случаи, в които министъра е бил подведен. И тези неща се случват непрестанно, в действителност, би трябвало да се направи една инспекция, и аз не знам дали да не предизвиквам един въпрос, посредством мои някогашни сътрудници в Народното събрание. Да се направи една инспекция и сегашният министър на вътрешните работи да каже какъв брой родственици са в структурите на Министерство на вътрешните работи и какъв брой родственици са в едно и също отделение, тъй като това се назовава непотизъм. Всички се подиграваме с това събитие, всички считаме, че то би трябвало да отпадне, то си съществува и даже се ускорява. Виждате, че е доста комплицирана обстановката и не знам дали новият министър ще има потенциала за това нещо. Аз се съмнявах и предния път, когато  основния секретар, имам поради Младен Маринов внезапно стана министър, а тук индивидът е шеф на Главна дирекция, едно равнище по-надолу, внезапно стана министър и не съм сигурен дали ще има компетенциите, и дали ще има познанията, макар, че е вътре в системата, да се оправи с тази обстановка.

Казвате Министерство на вътрешните работи е в “будна кома ", а виждаме, че бедствията вървят едно след друго, в дословния смисъл. Калин Стоянов преди дни сподели, че страната не разполага с задоволително пари, с цел да покрие вредите от бедствията.  Проф. Радулов, обявихте, че имате концепция да предизвиквате въпрос какъв брой и какви хора са назначени в Министерство на вътрешните работи и имат ли роднински връзки между тях. Казано по различен метод, съгласно вас шуробаджанащината царува и това е проблем, който лишава, може би страната от какво, от нужните експерти, с нужните пълномощия ли?

Когато системата е такава, система на непотизъм, което се е случвало в античните гръцки страни, водело е действително до банкрути на страната, защото всеки е теглил чергата към своето семейство. Това, което можем да кажем е, че такава композиция от фамилии, ситуирани в сродни или свързани организации, води до занижен надзор, ниско качество на работата, липса на дисциплинираност. И несъмнено, основава благоприятни условия за нерегламентирани дейности и действия, които в този момент, когато в министерството се чака да влязат доста пари по Плана за възобновяване и развиване, свързани със системата ТЕТРА, с други информационни системи, в случай че щете с този Център за галактическо разузнаване, за галактическо идентифициране на обекти, тази семейственост може да докара до асимилиране на парите и до ниско качество на осъществените планове.

Аз от това се опасявам, и може би през идващите 2-3 години съществена функционалност и активност, която би била доста значима, от страна на министъра и на управителния екип, би било надзор върху метода по който се изразходват средствата. Аз самия съм доста осведомен във връзка с това, че с години са печелили планове, свързани с европейски средства, тези планове са били изпълнявани, да вземем за пример за деловодна активност, за кадровата активност, след което, откакто са изпълнени плановете те остават някъде по касите или по прашлясали компютри, които не се употребяват и в действителност, парите са усвоени, по този начин да се каже в кавички, в действителност някой си ги е поставил в джоба.

Проектите, въпреки и подготвени не могат по никакъв метод да опишат повишение на качеството на успеваемостта на Министерство на вътрешните работи. И това мен ме тормози. Другото нещо, което ме тормози е огромните ваканции най-отдолу в системата, там където хората са призовани директно да се движат измежду елементарните хора, жителите, които би трябвало да ги пазят от закононарушения, от попълзновения на разнообразни видове бандити, които се нароиха, в действителност има огромни ваканции от 15 до 20% и както виждаме към този момент години не се запълват. Тук би трябвало да имаме поради, че когато не се запълват тези ваканции на някой му хрумва, и неведнъж към този момент се е случвало, да ги трансформира в бройки зад бюро, които са по-примамливи, тъй като в действителност на открито на дъжда, на снега не рискуваш личната си кожа, а заплатата ти е двойно по-голяма. Според мен, всяко обикновено управление на министерство, би трябвало да се опита да трансформира, да смени посоката на процеса, т.е. толкоз доста щатни бройки зад бюро, би трябвало да бъдат трансформирани, даже и не както преди този момент са били трансформирани 2 в 1, с цел да взима по-висока заплата, а 1 в 1, с цел да има хора на улицата, униформени, които бранят на практика всеки ден живота на елементарния човек, само че с почтена заплата. Вие виждате, че още не встъпил новия министър в служба и профсъюзите, като представители на чиновниците желаят едно съществено покачване на заплатите от 15%. И това не е инцидентно, тук не става дума, че видите ли, те взимат една шапка пари и още желаят, в противен случай, вие виждате, че има инфлация, цените скочиха, тези служители на реда нормално си рискуват живота и са на открито, на улицата непрестанно и общо взето, фамилиите им са лишени от тях.

Така е, войната по пътищата е налице в действителност.

Да, войната по пътищата, вие забелязвате ли кой министър продължава да приказва за това, този е шести или седми министър, който приказва за тази война по пътищата, тя си продължава, ние даваме жертви, може би през последните няколко години, що се касае за една местна война. И тук този развой е многостранен, както има малко служители на реда, там където са най-опасните сектори, по този начин има усвоени доста средства по разнообразни системи, които не дават резултат. Има закупени специфични коли, има закупени специфични камери за засичане на нарушителите, и сякаш няма никакъв резултат. И там би трябвало да се разчита на живи хора, които да стопират сега или да разпореждат на сътрудниците си на основни кръстовища да стопират нарушителите, с цел да не се стига до човешки жертви, а вие виждате, даже на пешеходни пътеки, пред учебни заведения децата ги газят, все едно, че са някакви врагове.

Постоянно, всеки ден сме очевидци на доста жестоки произшествия.

Уви, извънредно е.

Уви, да. Проф. Радулов, би трябвало ли съгласно вас, да се криминализира отводът от тестване за алкохол и опиати? Родители бяха единомислещи, че това би трябвало да се случи.

Аз, също мисля, че това е един от методите, най-малко малко да се понижи, тъй като това към този момент то е цяло събитие, това не са единични случаи.

Така е, да.

Значи, всеобщо, и вие погледнете сводките, отново са хванати през вчерашния ден или оня ден 16 души водачи, пили и употребявали наркотични субстанции. Част от тях отхвърлят да дадат проби. Извинете, само че по-добре е да ти вземат проба, да те осъдят първо условно, в случай че не хване декиш и естествена присъда с излежаване, в сравнение с да убиеш някой човек, а и ти да станеш жертва на пътнотранспортно произшествие. Тоест, аз съм за такова нещо, това е една от дребното ограничения, които са вероятни.

Които могат да се създадат.

И биха дали резултат, да.

Проф. Радулов, тематиката е обширна, можем да приказваме доста, само че благодаря ви, за това изявление през днешния ден, което направихме в ефира ни. Да се надяваме, че най-сетне Министерство на вътрешните работи ще обърне внимание на тези проблеми.

Дано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР