Какви чужденци ще приема Германия в бъдеще? Експерти предлагат имиграцията

...
Какви чужденци ще приема Германия в бъдеще? Експерти предлагат имиграцията
Коментари Харесай

Германия с нови по-прости правила за чужди работници и специалисти

Какви чужденци ще приема Германия в бъдеще? Експерти оферират имиграцията да се направлява по точкова система като канадската. Германия се нуждае от високо квалифицирани експерти, само че освен, установи Дойче веле.
В Германия има над 50 разнообразни типа разрешителни, даващи право на престой в страната - да вземем за пример визи за хора на изкуството, краткотрайни разрешителни за престой, неограничени по време разрешителни за бизнесмени, съществува също и " Синята карта " на Европейски Съюз за високо квалифицирани експерти и така нататък и тъй наречените И това надалеч не е всичко. Има още безчет правила и разпореждания, засягащи престоя в страната, които са пръснати из разнообразни други закони. Досега обаче Германия няма имиграционен закон.
От години в програмата на ГСДП е залегнало настояването за сходен закон. И години наред това искане се проваля заради съпротивата на консервативните съдружни сътрудници от ХДС и ХСС. Двете партии-посестрими непрекъснато повтарят, че Германия не е имиграционна страна и настояват, че има премного законови разпореждания, уреждащи тази тема. Социалдемократите не споделят това мнение.
" Сегашните имиграционни правила са бюрократично страшилище ", споделя специалистът по въпросите на вътрешната политика от ГСДП Буркхард Лишка в диалог с Дъждовни води. Според него, Германия има потребност от " къс, явен и понятен имиграционен закон ", в случай че желае да завоюва интернационалното състезание за привличане на най-хубавите задгранични експерти.
Трудова имиграция, а не потребление на обществените системи
Междувременно ХДС и ХСС се подготвени да беседват за нов закон, само че той не трябвало да се назовава " имиграционен ". " Коалиционният контракт задава главната тенденция, а там се приказва единствено за имиграция на експерти ", акцентира християндемократът Филип Амтор пред Дъждовни води. Според него, както и съгласно цялата секта на ХДС и ХСС, имиграцията би трябвало да значи на първо място " трудова миграция ", а не миграция на хора, които желаят да употребяват обществените системи. " В Германия другояче си имаме премного мигранти ", споделя той.
Всъщност е все едно по какъв начин ще се назовава най-после новият закон. Вътрешният министър Хорст Зеехофер желае още през октомври да показа план за текст. Какво тъкмо ще съдържа той, към този момент не е ясно. Преди изборите за Бундестаг социалдемократите показаха своя идея по въпроса, която се ориентира по канадския модел. Там се предлага точкова система за банкет на чужденци по годишно определяни квоти. Броят на събраните точки ще зависи от образованието, професионалния опит и познанията по немски език. Ще се регистрира и фактът дали претендентите имат родственици в Германия.
Според създателите на концепцията, тя ще внесе бистрота и ще демонстрира кой и по какви критерии ще има право да работи и живее в Германия. Въпросният модел би разрешавал на чужденците да идват в страната и без да имат съответно предложение за работа. Но тъкмо това кара политиците от ХДС и ХСС да отхвърлят сходни точкови системи. " Имиграцията в Германия би трябвало да се реализира посредством трудовия пазар ", споделя ръководителят на Комисията по вътрешните работи на Бундестага Армин Шустер. С други думи: Без съответно предложение за работа няма да е допустимо нищо.
Не единствено експерти по информатика
ХДС и ХСС също са наясно, че сегашните правила са прекомерно комплицирани. " Досега поставяхме прекомерно високи условия ", споделя Филип Амтор. Затова най-вероятно ще бъде направен имиграционен закон, който опростява и редуцира съществуващите правила. Така считат и в експертния Съвет по миграцията. В своя годишен отчет съставителите му окачествяват Германия като " страната с най-либералните имиграционни правила, само че единствено във връзка с висококвалифицираните експерти ". А хората с елементарни, само че търсени специалности също би трябвало да имат опция за работа в Германия. Както споделя депутатът Амтор: " Търсят се освен компютърни експерти от Индия, а и готвачи от Украйна ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР