Каква заплаха представляват танковете на НАТО в Балтийския регион -

...
Каква заплаха представляват танковете на НАТО в Балтийския регион -
Коментари Харесай

Руска медия: Присъствието на НАТО в региона на Балтийско море създава опасна ситуация

Каква опасност съставляват танковете на НАТО в Балтийския район - по този начин формулира "Известия " тематиката на коментар във връзка неотдавнашните взаимни френско-британски военни маневри в Естония.

В средата на май в естонската база Тапа бе ситуирана френска тактическа група - 300 военнослужещи с бронирана техника, в това число съществени бойни танкове "Льоклерк ". На 25 май френските военни реализираха взаимно обучение с английски сътрудници, които също носят работа в Балтийския район. НАТО е разположила в балтийските страни (Литва, Латвия и Естония) и Полша 4 батальонни групи, включващи общо към 5000 души - по една във всяка страна, напомня съветската медия.

Това не основава фактическа военна опасност, само че НАТО употребява военното си наличие в района и за тренировки, улесняващи взаимоотношението сред другите армии, и за възстановяване на военната инфраструктура. А по време на постоянните маневри броят на военнослужещите съществено нараства, се споделя в материала.

Според "Известия " основен проблем пред силите на НАТО в балтийските страни през днешния ден е съотношението сред символичната им роля и действителните благоприятни условия, защото при възможни бойни дейности четирите батальонни групи ще са безсилни да спасят и защитят каквото и да било. Но за разрастване на същински съществени сили се изискват и съществени разноски. А при огромна рационализация на локалната военна инфраструктура може да бъде премината и алената линия, което ще утежни връзките сред Русия и Алианса, довеждайки до непредсказуеми последствия, предизвестява изданието.

Междувременно още няма признаци Русия и НАТО да напредват към решение на несъгласията посред им, а политическата конюнктура в Съединени американски щати и Европа очевидно не спомага за това. Съответно и двете страни се готвят за по-нататъшно утежняване на ситуацията. Русия да вземем за пример ускорява противовъздушната си защита в Калининградския район. Расте и напрежението по море - английски и американски кораби постоянно участват в силите на НАТО в Балтика, а Русия продължава да укрепва Балтийския си флот.

Силите, съществено заинтригувани напрежението сред Русия и НАТО да нараства, са основно националистическите елити в Източна Европа, в това число балтийските страни - за тях обликът на врага в лицето на Русия е политически капитал и залог за по-нататъшна кариера в личните им страни и в европейските структури. В известна степен ги поддържа и управлението на НАТО, което също вижда в опълчването с Русия късмет за по-нататъшно пищно битие и за съответните бюджети, твърди "Известия ".

"Сценариите на тези сили не плануват война като такава поради прекомерно сериозните последствия. Същевременно обаче интензивно се показва военна и политическа борба, а системата на договорите за нуклеарно разоръжаване се разрушава. В комбиниране с непредсказуемите вероятности за развиване на руско-американските връзки това основава рискова обстановка. Още повече с оглед относително неголемите сили, намиращи се в Балтийския район - "по-лесно се взема решение за местен конфликт, в сравнение с за огромен спор с присъединяване на стотици хиляди души ", акцентира съветският вестник.

Трудно е да се планува развиването на ситуацията, показва "Известия ", само че предлага като първа стъпка за подобряването ѝ да се възобновят консултациите сред военните от Русия и НАТО и на ученията им да се канят представители на другата страна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР