„Каква работа имате тук?“: Иран оборудва флота с дронове, ракети

...
Иран оборудва флота на своята Революционна гвардия с дронове и
Коментари Харесай

Иран оборудва флота на своята Революционна гвардия с дронове и ракети с обсег от 1000 километра (600 мили), тъй като напрежението със Съединените щати в Протокът Ормуз продължава да ескалира.

Решението дойде, след като американската армия заяви, че обмисля да качи въоръжен персонал на търговски кораби, пътуващи през жизненоважния пролив, което според тях има за цел да спре завладяването на няколко цивилни кораба от Иран.

Позовавайки се на възможното присъствие на охрана на САЩ, говорителят на иранските въоръжени сили бригаден генерал Аболфазл Шекарчи каза, че страните от региона са напълно способни сами да защитават регионалните води.

„Какво общо имат Персийският залив, Оманският залив и Индийския океан с Америка? Каква работа имаш тук?“ Шекарчи е цитиран от полуофициалната новинарска агенция Tasnim.

Командирът на ВМС на Революционната гвардия Алиреза Тангсири каза пред държавната телевизия в събота, че новите ракети имат по-добра точност, както и по-голям обсег.

„Крилатите ракети могат да атакуват няколко цели едновременно и командите могат да бъдат променяни след излитане“, отбеляза Тансири.

INTERACTIVE_IRAN_Ормузкия пролив_JUNE4_2023-1685955591

Държавната информационна агенция IRNA каза, че оръжията на Революционната гвардия включват „различни видове дронове … и няколкостотин крилати и балистични ракети с обхват от 300 до 1000 км са сред системите и оборудването, които са добавени към възможностите на гвардейския флот днес”.

От 2019 г. Иран конфискува редица кораби в пролива, тясното устие на Персийския залив, като част от усилията си да окаже натиск върху Запада относно преговорите относно рухналото му ядрено споразумение със световните сили. Качването на американски войски на търговски кораби може да помогне за възпирането на Иран от конфискуване на кораби - или да ескалира допълнително напрежението.

Обмисляният ход също би представлявал изключителен ангажимент в Близкия изток от страна на американските сили, докато Пентагонът се опитва да се съсредоточи върху Русия и Китай.

САЩ дори не предприеха тази стъпка по време на така наречената „Танкерна война“, която завърши с еднодневна морска битка между ВМС на САЩ и Иран през 1988 г. – най-голямата на ВМС от Втората световна война насам.

Вече САЩ изпратиха бойни самолети A-10 Thunderbolt II, изтребители F-16 и F-35, както и разрушителя USS Thomas Hudner и други военни кораби в региона заради действията на Иран в морето.

Разгръщането привлече вниманието на Иран, като Техеран заяви, че регионът няма нужда от „чужденци“, осигуряващи сигурност.

В сряда Революционната гвардия на Иран започна изненадващо военно учение на спорни острови в Персийския залив с участието на рояци малки бързи лодки, парашутисти и ракетни части.

Около една пета от световния суров петрол минава през Ормузкия пролив между Иран и Оман.

Техеран обикновено казва, че задържаните кораби са извършили нарушения на корабоплаването. Някои бяха освободени едва след като чужди държави освободиха задържаните ирански кораби.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР