Каква ирония. Уж религията трябва да успокоява душата, да дава

...
Каква ирония. Уж религията трябва да успокоява душата, да дава
Коментари Харесай

Вяра за успокоение, религия за война

Каква подигравка. Уж религията би трябвало да успокоява душата, да дава отговори за нашето битие, да ни прави по-добри, по-смирени и по-мислещи.

Уж религията, която и да е тя, би трябвало да ни сплотява и събира, прави по-търпеливи и човечни. Но очевидно към момента даже не сме и покрай заветите - остарял и нов.

Защото религията ни разделя, по този начин както го е правела по времето на Средновековието. През 1347 година Европа е връхлетяна от бубонната чума. Тя се придвижва по корабите и унищожава голяма част от популацията на континента. Оттогава датират и първите всеобщи гонения против евреите, упреквани от изпадналите в суматоха хора за това, че са провокирали гнева на Бог. Тръгнали монаси-просяци да проповядват това и всяка проповед била последвана от всеобщо изтребване на евреи.

От Савоя през Швейцария, през Рейнска област в Германия до Страсбург и Италия на юг, стартират всеобщи преследвания. Или както споделя немският ерудит Дитрих Шваниц, може би това е повода главата на Римокатолическата черква по времето на Втората международна война папа Пий XII да не каже нищо за Хитлер - тъй като Хитлер наподобява на тях - Свети Бернардин от Фелтре или Свети Бернардин от Сиена...двама светци за католиците, само че злокобни гонители за юдеите.

Това е време на огромен позор за цялото човечество, съизмеримо с фундаментализма на мюсюлманите, които убиват в името на своя Бог.

Ние, хората, сме доста странни същества - опиянени от религията си, вървим тъкмо против нея, вземайки политически решения, подбудени от религиозни претекстове, което ражда безконечни конфликти, като този в Ерусалим.

В Стария завет Господ е създател, само че и отмъстител. Деца поемат греховете на бащите си, нации биват избивани, тъй като са езичници, око за око. В Новия завет Господ е състрадание - в случай че ударят едната ти буза, дай и другата, подари другата риза на близък си. Става дума за две доста разнообразни показа за божественото и човешкото и това е повода да се роди християнството като най-милосърдната вяра, несъмнено, тълкувана брутално през тъмните епохи, с цената на доста жертви и доста позор.

Това ме кара да си мисля, че има нещо доста сбъркано в човешката природа. И трите религии - християнство, ислям и юдаизъм, приканват за приемливост, само че евреите употребяват светите си трудове като чиста историческа истина, до момента в който доста мюсюлмани са подготвени да умрат в името на своята вяра. Точно по средата в Божи гроб, към който са поемали Кръстоносните походи.

Затворен кръг. Вечен спор. А към този момент годината е 2017-а. Но очевидно още нищо не сме разбрали и би трябвало да продължим да се избиваме, с цел да разберем какво е религията в действителност - човещина, а не война, политика, оръжия и убийства. Съзряването към момента го няма. Няма я и вярата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР