- Каква е вашата оценка на резултатите от референдума в

...
- Каква е вашата оценка на резултатите от референдума в
Коментари Харесай

Разпадът на Македония е неизбежен

- Каква е вашата оценка на резултатите от референдума в Скопие?

- Бойкотът победи интеграцията. Над 60% не отидоха пред урните.

- Очакванията бяха напълно други. Защо стана по този начин?

- Защото хората не бяха задоволително стимулирани. Защото западната акция „ За ”, която наложи Зоран Заев, не беше разбираема за хората и поради страховете, които ги тормозят - както от етнически спор, по този начин и от загуба на еднаквост посредством контракта с Гърция.

Бойкотът беше управителен не от опозицията. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски сподели: Ще отида и ще гласоподавам срещу този неприличен контракт с Гърция! Трябва да вършим разлика сред протеста и позицията на ВМРО-ДПМНЕ. Друг е въпросът, че опозицията ще се възползва от резултатите на референдума.

На процедура това е неуспех на референдума, колкото и министър председателят Заев да изяснява, че е триумф, откакто 91.5 % от гласувалите са били ”за ” европейско бъдеще. Това е и първият избор на съмнение за Заев. Той беше поизлъгал и личните си редици, западните водачи, а и много българи.

Социологическите организации, близки до властта, даваха от 61 до 65 % интензивност. Това просто няма по какъв начин да се случи, най-малкото тъй като описите не са прочистени и в случай че на референдума на 8 септември 1991 година има 1 485 000 души, няма по какъв начин през 2018 година да има 1 806 000 гласоподаватели при 2 млн. население.

Както не е действителен резултатът в гласуването и на самите ръководещи - в случай че до 15 часа следобяд имаш 22 % дали своят вот, няма по какъв начин да имаш 37 % в 19 часа. За няколко часа не могат физически да изгласуват 250 000 души, секциите не могат да ги поемат. Оттук идват и съмненията на опозицията, че в последния един час са напълнени с 50 000 гласа урните, изключително в албанските райони. И това го е имало. Значи, процентите не са и 37, още повече от тях би трябвало да се извадят 10%, които са против.

Реално концепцията на държавното управление на Заев договорът с Гърция да бъде прикрит зад евроинтеграцията и еврочленството, се поддържа от към 30 % от популацията. Което значи, че се отваря път за съветския интерес. Вече видяхме позицията на Кремъл да се зачита волята на народа и ненасилствено страната да се вкарва в НАТО. Това пък ще води към това НАТО ще упорства колкото се може по-скоро да одобри Македония - поради фланга на Балканите и най-много тъй като съседите няма да имат дълъг независим живот.

- Какво следва оттук нататък?

- Политическа неустойчивост. Вече има изказване на Мицкоски, че нито един народен представител от ВМРО-ДПМНЕ няма да поддържа контракта от Преспа. Гръцки вестници пък стартират да разгласяват протоколи от скритата дипломация сред Скопие и Атина. Всеки ще гледа да извлече най-много дивиденти.

Не изключвам разновидността в края на ноември да сме на избори в Македония. Ако обаче се вършат по тези описи, резултатът е непредвидим. Видяхме един път оптимизма на Заев, само че тия 84 места, които си ги сънуват в Народното събрание, доста мъчно ще ги реализиран. Има противоречие сред численост гласоподаватели и автентичен електорат, в това число албанците залагат на митични цифри, които ги няма.

Има вятър в платната и на тези, които постановиха протеста. Не изключвам основаване на ново придвижване или партия към бойкотиращите. Със сянката на Русия зад него, естествено.

Много ще зависи от връзките Косово-Албания и решаването на албанския въпрос изцяло на Балканите.

- Има ли заплаха от разединение?

- Точно бързата реакция на НАТО Македония да стане член на алианса цели тази страна да продължи да съществува. Гръцкият външен министър Никос Коцияс към този момент сподели, че разпадането на държавното формирование Бивша югославска република Македония може да отвори път към Велика Албания и Велика България. Не става въпрос за мечти, а за кантонизиране на Македония, което беше узаконено след войната през 2001 година Има два кантона - западен и източен, с две разнообразни религии и разнообразни манталитета на популацията. Рано или късно ще се окаже, че те не могат да живеят дружно, въпрос на време е. Има процеси, които могат да катализират или да забавят това, само че не могат да го отсрочат вечно.

- Но това значи отново съществени земетресения на Балканите?!

- Има ли значение дали трусът на Балканите ще стартира от Македония, от Косово или от Република Сръбска?! Балканите са бременни с проблеми. Ако има нещо хубаво, това е, че изригването не стана по време на нашето европредседателство, да му мислят австрийците и идващите, както би споделила Лили Павлова! Проблемите занапред предстоят. Дейтънското съглашение за Босна към този момент е остаряло. Когато подписваха Охридския контракт през 2001 година, споделях, че тези облекла ще отеснеят на новото потомство албанци. Е, времето пристигна!

Още в нощта на референдума политическа партия Беса, една от 4-те албански, се разгласи за нова конституция с цялостно пълноправие сред македонци и албанци - това значи дуалистична страна, с два Народното събрание, камара на представителите и камара на националностите. Още повече след референдума печеливши са албанците, Заев е пленник на албанците. Медийният му интервал, когато всички му се радваха и му идваха на посетители, е приключил.

- Каква е най-хубавата наша позиция в комплицираната балканска игра?

- О, това е въпрос към премиера Борисов, към външния министър Захариева. Добре че Външно министерство не изпрати приветствена декларация! В момента стоим и следим, в един миг ще разберем, че единствено стоим. Трябва да вършим нещо, имаме висока централизация на патриоти във властта, питайте тримата водачи от Обединени патриоти.

Нямам проблем с албанците, ние нямаме етнически проблем посред ни. Проблем са тези по средата, които през днешния ден са македонци, на следващия ден са северномакедонци.

- Излиза, че можем да спечелим от тази каша?

- Да, в случай че знаем какво да вършим през днешния ден, на следващия ден, вдругиден, т.е. да имаме национална теория, каквато нямаме. Членството в Европейски Съюз е средство - от дълго време трябваше да е решен въпросът с паспортите в Македония. Там в действителност има огромна рецесия на еднаквост. 25 година им обясняваха, че са антични, деца на Александър Велики, племенници на Самуил, а ние сме татари. Сега им споделят: към този момент сте северномакедонци, нещо като северноамериканските индианци. Казус: на юг България граничи със Северна Македония! Нонсенс!

Все отново съм оптимист за България, ние ще преживеем всичко! Македония - мъчно! Някога, когато основават Югославия, основават две изкуствени обединения - Босна и Македония. И двете нямат бъдеще.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР