Каква е съдбата на модернизационите проекти за превъоръжаване на армията?

...
Каква е съдбата на модернизационите проекти за превъоръжаване на армията?
Коментари Харесай

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев пред „Труд“: Другото лято очаквам договор за новите изтребители

Каква е ориста на модернизационите планове за превъоръжаване на армията? Кога ще има контракт за покупка на новите изтребители? Ще има ли ново нарастване на заплатите във войската с 10% до края на тази година, каквито клюки вървят измежду военните? Достатъчен ли е бюджетът за защита за 2019 година и ще стигнат ли парите, с цел да бъдат решени най-належащите проблеми на Въоръжените сили? По всички тези съществени за войската тематики беседваме с боен №1 военачалник Андрей Боцев .

– Г-н военачалник, подготвена ли е военната експертиза с оценките на подадените 4 предложения за нов изтребител, защото
периодите завършват скоро?
– Нека уточня – основаната със заповед на премиера взаимна работна група (СРГ) за разбор на офертите за изтребителите включва експерти с друга експертиза, освен военна. Сроковете са планирани и при такива сложни планове, където отсрещната страна е страна, а не компания, не постоянно могат да се съблюдават прецизно. Първият от тях изтече на 30 октомври и СРГ показа прелиминарен протокол за работата си, само че процедурата е двустепенна и в този момент е ред на политико-военната група да организира диалози със страните за възстановяване на техните предложения.

– Защо няма да се оповестява крайният резултат в протокола от работата на комисията, както разгласи зам.-министър Атанас Запрянов? Не е ли допустимо това да стане без да се разкриват елементи поради класифицираната информация? Просто да се каже тази оферта е най-изгодна за България заради следните аргументги и нищо повече?
– Както към този момент споделих, процесът е двустепенен. Изнасянето на информация на този промеждутъчен стадий е нежелателно. Сами разбирате, че оповестяването на този стадий коя оферта е най-хубава за България малко или доста обезсмисля договарянията за възстановяване на цената. Целта е да получим предложения с най-хубавите условия за страната ни.

– Защо би трябвало да им втора политико-военна комисия? Нали министър председателят разгласи, че изборът ще създадат самите водачи, защото те ще летят на самолетите. Това неотдавна удостовери и военният министър – че изборът ще е професионален, а не политически. Оказва се, че се приказва едно, а се прави напълно друго?
– Бойният аероплан е оръжейна система, която има доста аспекти. Само част от тях са свързани със качествата на самолета – военен товар, военен радиус, маневрени характерности и така нататък Всеки един от предлаганите самолети в цялостна степен дава отговор на одобрените тактико-технически и оперативни условия, т.е. с всеки един от тези самолети българските водачи ще могат да извършват дилемите си. Другите не по-маловажни аспекти са свързани със съгласуемост, поддръжка по време на целия витален цикъл, благоприятни условия за индустриално съдействие и развиване на българската стопанска система, стратегическо партньорство и така нататък, а това е поле за експертиза на други експерти. Именно по тази причина анализът и оценката на офертите са проведени на две равнища – експертно (СРГ) и политико-военно (политико-военна група). За разлика от първата, в която влизат представители единствено от МО, във втората комисия към този момент има и представители на равнище заместник-министри на други институции и организации. Относно избора на изтребител мога да кажа, че специалистите ще предложат какво да се придобие, само че решението за закупуване е на държавното управление.

– Очаква ли се да има възражения от Италия, тъй като по всяка възможност нейното предложение няма да се класира, защото е за използвани изтребители, до момента в който политическото управление на страната излъчваше послания, че ни би трябвало единствено нов аероплан. А това не е посочено категорично в параметрите на плана, гласуван от Народното събрание. Подготовката на една оферта за състезанието коства към 1 млн. $. Не се ли получава нелепа обстановка: италианското държавно управление е подведено и е изхарчило на вятъра тези пари?
– Парламентът е определил, че следва да се изпратят запитвания за нови и използвани самолети. Какъв вид аероплан ще бъде определен и от коя страна, е въпрос на преценка на държавното управление – финансова, икономическа и военна, въз основата на предлагането от СРГ. Когато има конкурс, ще има и предложения, които няма да бъдат определени. Всяка страна, участваща в състезанието, е наясно с това, тъй че не чакам възражения.

– Ясно е, че до края на годината няма да има подписан контракт за доставка на нови изтребители. Какъв е действителният период това да се случи?
– Според мен най-реалистично, като се регистрират темповете за работа с страните и сложността на контракта или договорите, защото може да е повече от един, е да се чака, че към края на първата половина на идната година, евентуално май-юни, ще бъде подписан контракт за доставка.

– Защо се бави изпращането на писма до страните с искане за оферти за плановете за новите бойни машини за пехотата и новите патрулни кораби за Военноморски сили?
Писма до страните с искане за оферти по плана на Военноморските сили са изпратени на 9 ноември, а за бойната машина на Сухопътните войски следва до стане до края на този месец, откакто подпишат министрите на защитата и на стопанската система. Сега приключва работата по тактико-техническите задачи. Целта на това доработване е да се отстранят и най-дребните неясноти по повод условията към машините и да не се допусне двусмислие или пояснение на условията.

– Доволен ли сте от проектобюджета за армията за 2019 година? Реалното нарастване ще е с малко над 82 млн. лева, като изключим средствата за модернизационните планове, защото са от централния бюджет, а уверенията бяха, че нарастването ще е най-малко с 200 млн. лева?
– Финансовите средства, с които действително се усилва проектобюджетът на армията за 2019 година са 223,189 млн. лева и са следните: в направлението „ Разходи за личен състав “ – 84,192 млн. лева, наложено от смяната на размера на минималната работна заплата; за обезпечаване на подготовката на въоръжените сили – 88,666 млн. лева, с които ще се закупят горива и бойни муниции, за пускане на част от плановете за рационализация от Портфолиото от планове на МО – 48,034 млн. лева, с които ще се финансират мероприятията по пакет Цели за качества 2017 и Общата политика за сигурност и защита на ЕС; за дотации на висшите военни учебни заведения – 2,297 млн. лева

– Тези 84 млн. лева ще стигнат ли за нарастване на заплатите на военните с 10% идната година и за назначение на нови фрагменти за попълване на вакантните места? До края на годината остават по-малко от 2 месеца, ще има ли ново нарастване на възнагражденията от 10%, също така, което бе от 1 януари? Колко души се възнамерява да бъдат признати следващата година на работа?
– В бюджета на МО за 2019 година се планува нарастване на разноските за персонален състав с към 84 млн. лева, които ще са задоволителни за повишението на заплатите на военнослужещите и цивилните чиновници от 1 януари идната година с 10%. До края на тази годината няма да има друго нарастване на възнагражденията. През 2019 година са обезпечени финансови средства за попълване на незаетите до този миг от плануваните за 2018 година 1300 свободни места в армията. За идната година за попълване на други вакантни длъжности не са планувани финансови средства.

– Планираните финансови разноски за 2019 година са същите като тази. Това значи ли, че ще останат нерешени проблемите, свързани с ремонта и поддръжка на бойната техника и неналичието на аварийни елементи, гуми и батерии за транспортната?
– Капиталовите разноски за следващата година са повишени с 48,034 млн. лева, част от които ще бъдат за ремонт и обслужване на въоръжението и техниката. Разходите за аварийни елементи, гуми и батерии за „ транспортната “ техника, както я нарекохте, не са финансови, а са по линия на направление „ настояща прехрана “, която в оферти проектобюджет е повишена. Финансовите средства за ремонт и поддръжка на техниката и придобиване на нужните аварийни елементи, гуми и акумулаторни акумулатори през 2019 година, ще решат отчасти проблемите по поддържане и възобновяване на бойната и транспортната техника, само че въпреки всичко имаме положително начало.

– Защо армията не е усвоила отпуснатите средства за 2018 година в размер на над 7 млн. лева за учения и тренировки? Това е посочено в отчетния отчет на МО за полугодието – изразходвана била единствено една трета. Констатира се още, че подготовката в армията ни е под междинните стандарти в НАТО. Не го настоявам аз, а го написа в отчета, качен на уеб страницата на МО.
– Отчетеното в отчета на МО за полугодието е правилно. Системата на подготовка на Въоръжените сили е такава, че главните учения, изразходващи огромно количество запаси, са през второто полугодие на календарната година, главно септември – ноември. Те се организират с излизане на огромно количество бойна и спомагателна техника на полигони и образователни полета. Изразходва се огромно количество гориво-смазочни материали /ГСМ/ и муниции, както и спомагателни запаси за персоналния състав. За първото полугодие извършените учения, които изискват по-сериозен финансов запас са били 46 бр., от които 26 са на море. Основно огромните войскови маневри и учения с по-голям запас от хора и материални средства се организираха през октомври или са сега. С тяхното планово осъществяване ще завършат и съответните стадии за сглобяване на формированията и ученията, които разходват по-голям финансов запас за годината, ще са над 200, от които с рота – над 130, с батальон – над 20 и на море над 50. В края на годината целият провиснал предел ще бъде усвоен изцяло. Подготовката ни в действителност е под условията на стандартите, които постанова участието ни в НАТО. Тези разлики са главно за дните на море за плавателния състав и условията за нужните летателни часове за водачите от авиационните бази. Стремим се да осигуряваме задоволително ГСМ за осъществяването на тези стандарти. Но има и други аргументи – нуждаем се от аварийни елементи, техниката е амортизирана и не разрешава ефикасна употреба. С придобиването на нови мостри бойна техника за Сухопътните войски, с съвременни кораби и самолети за останалите два типа въоръжени сили, както и с повишение на средствата от държавния бюджет за защита, се надявам тези стандарти да бъдат последователно достигнати.

– Колко са незаетите места в системата на защитата? Често елементарни хора ме питат действително какъв брой ни е армията и се чудя какво да им отговоря?
– Непопълнените щатове сега за военнослужещи са към 5700 бр. За осъществяване на предоставените задачи и задания Въоръжените сили поддържат обща бройка не по-малко от 37000 и не повече от 40000, както е записано в програмата за развиване на отбранителните ни качества.

– Един въпрос, господин военачалник, който ви визира директно – става дума за пенсионерите под пагон. Вас също ви нападат по тази линия някогашни политици. Тази обстановка се случва за първи път в армията ни, само че тя е резултат на промяната в обществения кодекс, който направи предишното държавно управление на същата партията, която и в този момент ръководи. Твърди се, че се е основало напрежение, защото настоящият офицерски корпус се е разделил на пенсионери и всички останали. Имате ли такова чувство? Има ли в този момент заплаха със закона за бюджета следващата година тези военнослужещи да бъдат съкратени, както ще стане в МВР- там ще бъдат уволнени 250 души, което разгласи вътрешният министър? Как ще коментирате персоналните нападки на някои, да не им загатвам имената, към вас, че сте пенсионер и сте отпред на армията?
– Запознат съм с тезите на някои политици, които пробват да ползват правилото „ разделяй и владей “ за персонални упоритости. Висшият команден състав работи само с рационални причини, в които човешкият фактор е най-съществен. Ще уточня, че военнослужещите се пенсионират, когато доближат пределната възраст за заемано звание, според военния закон. Споменатото законосъобразно право е обществена отплата, която им дава Кодексът за обществено обезпечаване, когато дават отговор на избрани условия. То също е и мярка, подпомагаща напъните на държавното, политическо и военно управление за справяне с най-болезнения проблем във въоръжените ни сили – некомплекта от персонален състав. Към сегашния миг броят на незаетите места, както към този момент загатнах, доближава към 5700 души. Не е правилно, че против употребилите това си право военнослужещи има напрежение. Това са клевети на упоменатите хора и персонални упоритости. Бих желал да предупредя, че в случай че се прокара сходна точка сред първо и второ четене на Закона за бюджета и се освободят хората, употребили това си право, ще се нанесат непоправими вреди на националната ни сигурност и защита. България е една от дребното страни в НАТО, където пределната възраст за несъмнено звание е най-ниска. В 90% от армиите на нашите сътрудници в Алианса оптимално дълго и в цялостна степен се употребяват потенциалът и професионализма на командирите с опит. Няма да върша разделяне сред себе си и всички останали военнослужещи, избрали да употребяват общественото обезщетение. Не се жегвам персонално. Боли ме от името на всички български дами и мъже под пагон, които имат предпочитание и опция да не престават да носят почтено службата си. С тяхното самочувствие и достолепие не трябва да се позволяват спекулации! Щом заявяваме, че работим за мощна и стимулирана българска войска. Накрая ще прибавя, че с цел да стигнеш и да си в действителност квалифициран за избрани позиции – като шеф на защитата, да вземем за пример, би трябвало да преминеш през обособените равнища на военната пирамида. Този път е дълъг и изисква време, практиката демонстрира към 35-37 години. Възрастта не е недостатък, тя носи разсъдък и осъзната отговорност.

Нашият посетител
Генерал Андрей Боцев е роден на 26.11.1959г. в гр. Гоце Делчев. Завършил е висшето военно учебно заведение “В. Левски ” във В. Търново, Военна академия “Г.С. Раковски ”, както и генерал-щабния факултет на академията. Изкачил е най-високото ходило на армейската подчиненост,като е почнал от пълководец на взвод и е минал през всички съществени командни длъжности в бойните елементи. Семеен с две деца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР