Каква е разликата между гласуването по телевизията и в политиката?

...
Каква е разликата между гласуването по телевизията и в политиката?
Коментари Харесай

Зрителите решавали – защо ги криете?

Каква е разликата сред гласуването по малкия екран и в политиката? За гласоподаване по малкия екран си плащаш. В политиката ти заплащат. По малкия екран гласуваш по телефона. В политиката – персонално. По малкия екран оповестяват кой е спечелил, само че не демонстрират цифрите. В политиката ги броят и придвижват бюлетините в чували. В политиката също така има Централна изборна комисия. По малкия екран не знаем кой брои гласовете.

Въпреки това – абсурд! – резултатите по малкия екран ги одобряваме безусловно. В политиката – не, не им имаме вяра. Дали пък няма да е по- добре и в политиката да постъпят по същия метод – напряко да ни оповестяват кой е победил. Без никакви цифри, бюлетини, комисии, надзорници, преброители и така нататък Колко пари ще се спестят освен това. Може би някой ще каже, че в политическите избори залогът е доста по-голям, а по малкия екран става дума кой ще завоюва някакви си стотина хиляди лв.. Да де, само че нали желаеме правдивост във всичко! Нали неналичието на правдивост е една от аргументите да сме толкоз недоволни от живота си! С месеци следим някакво съревнование – музикално, кулинарно или нещо друго, всеки ден ни убеждават да гласуваме, да гласуваме и най-после не демонстрират по какъв начин сме дали своят вот. Не е ли обидно да ни подценяват по този метод? Какви далавери въртят от наше име?

От февруари, оповестяват медиите, всички малките екрани почват да пеят, готвят и разсмиват. Две кулинарни излъчвания, две музикални шоута и БГ сериали през пролетния сезон. Ами хайде тогава да хвърлим камък в блатото и да желаяме да не скриват гласа ни!

Ето в този момент стартира музикалното шоу “Гласът на България ”. Колко надарени деца ще чуем и забележим, горди от обстоятелството, че сме надарени от бога! Колко безредици, очаквания – всеки си избира своите любимци и натиска, ли натиска копчетата на телефона. Работил съм в развлекателно предаване и знам доста добре какви огромни облаги постъпват в продуцентите от тези телефонни позвънявания. Няма неприятно, откакто са ни развличали, създавали са ни положително въодушевление, изпълвали са живота ни с вярата, че и ние сме участници в този празник, който струи от екрана. Само че ние във “Вот на доверие ”- по този начин се споделяше предаването – показвахме на електронното табло резултатите, дори без да ги знаем авансово какви са. Никакъв механически проблем няма да се прави това.

Неотдавна пък приключи музикалното шоу “Х фактор ”. През цялото време имахме чувството, че пред очите ни се случва нещо нагласено. Един от журито беше тук, с цел да си набира измежду децата клиенти за частната си продуцентска компания. Това не се прикриваше даже. Останалите членове на журито се помиряваха с това. По същия метод, по който се помиряваме с безчет несправедливости в живота ни, тъй като сме безсилни да ги променим. Естествено, в предаването напред вървяха възпитаниците на привилегирования съдия. Впрочем и самите деца доста добре, но доста добре, знаеха при кой от менторите имат най-хубави шансове за кариера след шоуто. Има ли всичко това нещо общо с избора на спечелилия премията? Не безусловно, задоволително е избраниците на фаворизирания наставник да са задоволително високо в класацията. Облагите стартират по-късно.

Не се въвличам в по-нататъшното развиване на интригата, тъй като не съм толкоз способен. Но хората от музикалния бизнес знаят прелестно кой диктува пазара, от кого зависи кои български песни ще звучат в ефира, за какво едни артисти пробиват доста елементарно, а за други е невероятно и чакат с години. Не се въвличам, само че не одобрявам играта със зрителския избор. Нека си въртят бизнеса, откакто малките екрани им го разрешават, само че дано това да не бъде за сметка на илюзията на феновете, че гледат един почтен и обективен театър.

Както стана дума, в този момент стартира “Гласът на България ”. Нали знаете авансово какъв брой театрално ще е съперничеството сред членовете на журито, по какъв начин ще залъгват феновете с евтините скечове, които разиграват. През цялото време ще господства един от менторите, той ще прави откровена реклама на своята компания, своите артисти и свои прояви. И децата, уви, ще избират наставник не съгласно музикалния си усет, а съгласно възможностите, които им се оферират за бърза кариера.

Имаше в предходните години и напълно скандални случаи, когато сластни членове на журито използваха подвластното състояние на претендентите за музикална популярност. Разбира се, отново против очаквания за бърза музикална кариера. Не посочвам имена, само че тези случаи са известни.

Така че, уважаеми продуценти, изчистете вашите прелестни стратегии от грубите демонстрации на съмнителни далавери. Започнете, апелирам ви, с уважението към зрителския избор. Зрителите сами ще наложат с гласа си правдивост и почтеност.

Рекламират
и себе си


Що се отнася до сериалите, малките екрани не жалят средства за предварителна реклама. Тотална, безгранична, брутална, както би споделил Криско, реклама. Ето, артистите от в този момент предавания български сериал “Скъпи наследници ” популяризират филмите, наградени с Оскар. По този метод популяризират и себе си, нали. Толкова са велики, че популяризират Оскар! Но за какво, след толкоз реклама, внезапно стопира излъчването на сериалите? На най-важното място, несъмнено, преди да е станала известна развръзката. И какви са аргументите? Ще продължи ли след време този сериал? Пълно безмълвие. Така се случи да вземем за пример с историческия турски сериал “Великолепният век: Кьосем ”. Не приказвам за качествата му. Но ориста на героите визира директно и нашата история. Случва се и с други сериали. Зрителите отново са забравени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР