Каква е причината за инцидента с товарния влак в Пловдив

...
Каква е причината за инцидента с товарния влак в Пловдив
Коментари Харесай

НКЖИ отхвърля версията, че счупена стрелка е причина за инцидента с товарен влак

Каква е повода за случая с товарния трен в Пловдив през вчерашния ден? Разследващите проучват черните кутии. Според наши източници влакът, претрупан с пропан-бутан, е дерайлирал, откакто стрелката на релсите се счупила при прекосяване на първия локомотив на композицията. Цистерните с газ бяха изтеглени късно нощес, а през днешния ден и двата локомотива бяха прибрани в хранилище. Следствените органи пресмятат скоростта на прекосяване на влака и дали има проваляне на стоманения път на мястото.

 © БГНЕС
Националната следствена работа проверява случая, при който два локомотива и три вагона от влакова комбинация от 27 цистерни, пренасяща съвсем 2000 тона пропан-бутан излезе от релсите на централна гара Пловдив. Водещият локомотив се оказа същият, който е теглел и композицията при злополуката на гара Хитрино. От компанията транспортьор допуснаха, че счупена стрелка е причина за случая в Пловдив.
инж. Красимир Папукчийски - общоприет шеф на Директива за птиците " Национална компания „ Железопътна инфраструктура: Не мога да се съглася, тъй като в границите на няколко часа преди този момент минават няколко влака с брутна тежина доста по-голяма от този трен, който минава на „ Булмаркет " и изрично не мога да приема тази теза. Все едно аз да се произнеса по положението на локомотивите.
Първите данни от записващите устройства демонстрират, че локомотивите са навлезли в гарата със скорост по-ниска от позволената за този сектор - 40 километра в час.
Петър Ганев - шеф на „ Булмаркет Рейл Карго ": След събаряне на данните от черната кутия се оказа, че скоростта е 35 км/ч. С пет километра под допустимата, което демонстрира, че всичко е ОК по отношение на скорост.
От НКЖИ оповестиха, че стрелката, при която композицията излиза от релсите, е проверявана преди 10 дни и положението на стоманения път е положително.
инж. Красимир Папукчийски, общоприет шеф на Директива за птиците „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура ": Така че никой досега не може изрично да се произнесе къде е повода и в кого е виновността.Петър Ганев - шеф на „ Булмаркет Рейл Карго ": Не може локомотивът да мине и по-късно да падне вагон и той да счупи стрелката, тъй като локомотивът ще остане на коловоза.
През деня беше направено премерване за пропадания на мястото, където влакът дерайлира. Проведен е и оглед на локомотивите и какви са повредите по тях. От следствените органи към този момент са иззели елементи от релсовия път и стрелките, които ще бъдат тествани в лаборатория за недостатъци при направата или " отмалялост " на материала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР