Каква е картината на пазара за нови автомобили в България?

...
Каква е картината на пазара за нови автомобили в България?
Коментари Харесай

Картината на пазара за нови автомобили в България - доста абстрактна

Каква е картината на пазара за нови коли в България? Оказва се, че напълно не е елементарно тя да бъде кристално изяснена поради един фактор, който за мнозина специалисти в действителност изкривява статистиката.
Става въпрос за така наречен дерегистрация на коли до шест месеца след първата им регистрация . Всъщност, според данни от статистиката на Асоциацията на автомобилните производители, може да бъде заключено, че пазарът на нови коли през предходната година възлиза на към 45 000 продадени коли. В асоциацията обаче нямат данни за някои марки (Mercedes, Infinity, Porsche, Hyundai, Jeep), защото те не са нейни членове и надлежно нямат и никакво обвързване да подават данни, в случай че не желаят. Иначе чистата статистика на асоциацията сочи малко над 40 000 нови автомобила.
Официалната полицейска статистика обаче е за към 1000 нови автомобила по-малко, като в нея влизат всички автомобилни марки. А в случай че в статистиката се прибавят и дерегистрираните коли след първа регистрация в България, то цифрата на новите коли към този момент е под 35 000.
Защо? Actualno.com се обърна към експерти от сектора и те бяха безапелационни, че става въпрос за реекспорт. Реекспортът е към Западна Европа, като това е преференциално поради Общия европейски пазар.
Изглежда обаче преференциално и за съответните марки, тъй като има много впечатляващи цифри що се отнася до дерегистрираните коли. Безспорно на очи се набива Nissan – 1820 дерегистрирани коли за предходната година, което прави 62% от всички продадени нови коли на марката. Немалко са дерегистрациите и на Volkswagen – 408, което значи 13% от всички продадени нови коли на марката за предходната година, а като % даже последния в статистиката като безспорен брой дерегистрации – Infinity, има съществено число – 17% (37 дерегистрации). Руската горделивост „ Лада “ също е с висок %, дори по-сериозен – съвсем 25 на 100 дерегистрации.
Actualno.com насочи въпроси по отношение на спецификите на пазара на нови коли в България към няколко от водещите автомобилни марки. Представители на две от марките разясниха тематиката.
Илиян Иванов, шеф на отдел " Продажби на леки коли и развиване на дилърската мрежа " в Suzuki, удостовери тезата, че " информацията за продажбите на нови коли не се подава правилно към Асоциацията на автомобилните производители ". Става въпрос точно за включването на дерегистрираните до няколко месеца след продажбата коли или по думите на господин Илиев – за " огромния брой нови коли, които са изнесени от България, а се регистрират като местни продажби ". " Статистическа особеност е точно огромният реекспорт, който по публични данни през 2018 година заема над 15% от продажбите на нови леки коли. Всичко това изкривява пазара и растежа от 11% по отношение на 2017 година , като за колите осъществени в действителност в България, растежът надали ще надвиши 5% ", сподели той пред Actualno.com.
По данни на Асоциацията на автомобилните производители Suzuki е продала 564 нови автомобила в България през 2018 година, а от самата компания показаха същата цифра пред Actualno.com. От Suzuki разясниха още, че предходната година за тях е била „ година на уравновесяване “, тъй като преди този момент, 4 години подред са имали доста огромни растежи в продажбите, в това число 4 пъти по-големи от междинния напредък на пазара.
От Peugeot също споделиха, че има деформиране – поради реекспорта, като прибавиха, че обществената статистика не дава цялостна изясненост за това какъв е делът на реекспорта в продажбите на нови коли и по-ясна картина може да даде единствено платена статистика от КАТ. Иначе Peugeot регистрира 5% по-високи продажби на пътнически коли през 2018 година по отношение на 2017 година, като от компанията показват цифрата, показано в статистиката пред Асоциацията на автомобилните производители – 2502 нови продадени автомобила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР