Каква да е съдбата на сградата на бившето Руско консулство

...
Каква да е съдбата на сградата на бившето Руско консулство
Коментари Харесай

Каква ще е съдбата на бившето руското консулство в Русе?

Каква да е ориста на постройката на бившето Руско консулство в Русе? Състоянието й стана обект на яростни мнения, изключително откакто излезе информация, че стаите са порутени, а съветските представители са си тръгнали с порти и мебели. Сградата е общинска благосъстоятелност и към този момент година и половина не се употребява.

Сградата на бившето Руско консулство в Русе е издигната през 60-те години на предишния век за детска ясла, по-късно е употребена от здравната ревизия. През 1985 година е преустроена за дипломатическите служби на Съветския съюз. И по този начин до преди година и половина, когато консулството беше закрито. Екипът ни не беше позволен в постройката, с цел да забележим положението й. От кметството обаче опровергаха мненията, че след напускането на дипломатите постройката е изтърбушена и окрадена.

" За нас тя е във очевидно положително градивно положение. Това, което липсва, са 4 броя порти и 2 кухненски шкафа. Сградата, когато е предадена, в действителност тя е ръководена от страната, предадена за консулство, тогава общината не е имала доказателство с това, тъй че ние нямаме тези протоколи, първите протоколи, във типа, в който е предадена в действителност постройката ", разяснява Златомира Стефанова – зам.кмет на Община Русе.

Започна спор защо може да се употребяват двуетажната постройка, която има огромна зала, жилищни пространства, паркинг, градината.

" Според мен мястото е уместно и би могло да се трансформира в някой център за обществена рехабилитация или за интеграция ", предлага Боянка Димитрова от КНСБ.

" Могат да стартират да образоват деца, да вършат курсове музикални стратегии, примерно ", Евгени Митев.

" Това да бъде място, където в действителност ние русенци ще можем да си каним нашите посетители, да вършим приеми там, несъмнено това против възнаграждение ", прецизира Алисе Муртезова - представител на бизнеса.

" За мен постройката би трябвало да остане общинска благосъстоятелност. Против съм нейната продажба ", безапелационен е Пенчо Милков - кмет на Община Русе.

Към постройката към този момент интерес са декларирали от Държавния списък, Градската художествена изложба и Историческия музей. Последната дума за ориста й ще има Общинският съвет.

Автор: Даниела Василева


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР