Каква беше красавица...Като се хванеше на хорото и мъжете спираха

...
Каква беше красавица...Като се хванеше на хорото и мъжете спираха
Коментари Харесай

"Проект Северозапад" или какво се прави за достойния живот на възрастни хора

" Каква беше хубавица...Като се хванеше на хорото и мъжете спираха да дишат. А в този момент - виж я, по-зле от мене ", майтапи се изправена стара жена със своя другарка, до момента в който чака за обзор при ортопед. Селото, където е кабинетът на доктора е изпълнено с баири. Докато приказва за приятелката си, старата жена се изправя повече. Приятелката ѝ си оказва помощ с сопа. А двете доскоро дружно са минали един от стръмните баири.

" Мога и на студено да заставам, само че ми разкажи какво става по село. Не съм излизала два месеца ", се чува гласът на стара жена, до момента в който дървата за отопление се натрупат в къщата. Младо момче ги стоварва, до момента в който тя го гледа.

" Нека първо ти попея ". Така дава отговор на въпроса " Как си " баба, която не може да върви, само че доста обича да пее и цялостен живот е пяла.

Това са единствено част от историите, с които доброволците от фондация because са се сблъсквали в Северозапада, оповестено от дълго време за най-бедното място в Европейския съюз. Опитът на фондация, историите на хората и цялостната неангажираност на страната да направи нещо за този регион, водят до решението за основаване на нова неправителствена организация - " Проект Северозапад ". Това описа за " Дневник " Яна Рупева, която е част и от двете фондации.

Идеята на плана е да се даде грижа на възрастните хора в най-западналия район, с цел да имат естествен, заслужен и удобен живот в домовете си ,

без да се постанова да живеят в институции. Амбицията е да бъде построено обществено дружество, с цел да могат предоставяните услуги да се самоиздържат и да са самостоятелни от съществуващите стратегии.

Предисторията на основаната преди девет месеца фондация е, че част от екипа ѝ са членове на другото съдружие - because, което е в интерес на благотворителността. С него те са проучвали повече от 3 години опциите за основаване и поддръжка на услуги в Северозапада. Досега те са организирали прегледи на възрастните хора на място. Срещали са се с над 10 общини и редом с реализирането на някакви действия са почнали да търсят коя е онази община, с която могат да стартират да работят по новия план. Спряхме са се на Мездра, изяснява Рупева.

Миналата година през зимните месеци са имали дребна стратегия за обезпечаване на домашни помощници на самотни възрастни хора в шест села, средствата били обезпечени напълно от донори - от фонд " Нашите родители ". Много от тях бяха сюрпризирани, че някой им оказва помощ гратис, спомня си Рупева и добавя: " Това беше, с цел да пробваме нашите хипотези - до каква степен това е допустимо, до каква степен хората са склонни да употребяват тази услуга, дали предоставящите услугата би трябвало да са локални ".

Така решили да основат " Проект Северозапад ". Фондацията е локално основана, записана е в същия регион.

Идеята е да се развиват такива стратегии, които да поддържат общността. Първоначално основателите на фондацията са се насочили към услуги за възрастни хора, които са над една трета от локалното население.

" Тези хора са оставени да се оправят сами ", с горест и гняв приказва Рупева. След като са основали организацията, община Мездра им е предоставила две здания. Сега фондацията се пробва да ги ремонтира с дарителски средства, с цел да станат хранилища за хранително банкиране. То ще бъде ръководено взаимно с Българска хранителна банка, която е неин сътрудник. Паралелно с това основателите желаят да създадат домакински патронаж, който да дава храна.

Със периоди за начало на плануваните хрумвания, фондацията не може да се ангажира, тъй като те зависят от доста неща. Рупева обаче изрази вяра, че да вземем за пример постройките ще бъдат ремонтирани до края на октомври. Въпреки това още от началото на идващия месец стартират дребна част от даването на патронажни услуги и обезпечаване на домашни помощници в селата. Желанието на фондацията е да направи услугата устойчива.

Рупева добавя, че хората, които ще я употребяват ще заплащат такса, само че тя включва единствено разноските по домашните помощници - заплати, осигуровки и дребен %, обвързван с подсигуряване на средства за транспортни разноски и при потребност за обезпечаване на обществен служащ - тъй като това е значимо. Например за четири визити месечно, цената е 23 лева

" Идеята е да оформим всичко това като обществено дружество " ,

изяснява Рупева. Създателите на фондацията желаят да въвлекат с тях да работят младежите от предпазеното жилище в Мездра - младежи с умствена назадничавост.

Според техни изследвания има към 10 младежи, които имат опция и предпочитание да се включат в трудови действия. Това въпреки всичко ще отнеме време, тъй като младежите имат потребност от подготовка. " Те даже нямат табиет да излизат сами в града. Постепенно ще ги въведем във опцията сами да изкарват пари, да са самостоятелни и независими ", споделя още Рупева.

Освен акцията от предходната зима, от основаването си фондацията е провела и здравен скрийнинг на децата в Мездра сред 4 и 10 година със съдействието на експерти от Александровска болница. " Опитваме се да раздвижим нещата, които се случват в региона ", разяснява Рупева.

По думите ѝ другият акцент на фондацията е да наема хора над 50 година поради структурата на стопанската система в България. Тъй като до момента в който младите са по-мобилни и по-лесно мигрират, хората на тази възраст на процедура са си стационарно позиционирани в съответните обитаеми места, а в действителност работа за тях мъчно се намира.

Друга концепция е да се сътвори банка на домашните помощници в този регион, т.е. хора, които имат предпочитание да поставят грижи

и при декларирана потребност от възрастни хора за потребление на тези услуги, фондацията да прави " мач " сред тях и ще ги събира. Те ще получават образование, защото основателите на сдружението доста държат на това. Подчертават, че концепцията им е за професионална, профилирана помощ, а не за намиране на работа на безработни.

И се аргументират - трендовете в Европа са към застаряване на популацията и ще се усеща от ден на ден потребността от професионална поддръжка на възрастните хора. Засега фондация " Проект Северозапад " нямат подготвени хора за работа с хора с деменция да вземем за пример и няма да дават такава услуга. Защото желаят да стартират единствено с това, което е по опциите им. За тях е значимо да са почтени със себе си и хората - какво могат да дават и какво не.

Държат и на прозрачността - ясно разписване на това, което ще прави домашният асистент, с цел да знае той какво се желае от него и да знаят възрастните хора какво могат да изискват от помощника. " Те не са момчета за всичко ", акцентира Рупева. Но в уговорките им може да влиза необятен кръг от действия - внасяне на дърва, палене на печка, промяна на чаршафи, помощ за поддържане на персоналната хигиена на възрастните, извършване на покупки, заплащане на сметки, четене на книга, извеждане на разходка и други Всичко е въпрос на договаряне. Практиката на фондацията от зимния сезон е посочила, че хората имат разнообразни упования.

Създателите на фондацията държат и заплащането да става посредством български пощи или по банков път, с цел да има отчетност. Ангажират се и с непрекъснат мониторинг по даване на услугата.

В историята на основаването на организацията няма персонална история. Всеки от един доброволците има персонална история със своите близки възрастните хора, с които не е могъл да бъде. " Със знанието, че там до него има някой, на който може да се разчита и мога да се обадя, ще се усещам по-спокойна ", разяснява Рупева. Затова фондацията е планувала да има връзка сред роднините на възрастните хора и домашните помощници. Разказва, че са имали случай, при който баба отхвърля доброволци да дойдат в дома ѝ. " Кметът беше приказвал авансово с нея, че ще дойдат хора, които да ѝ оказват помощ, само че тя отхвърли, тъй като къщата ѝ е мръсна ", изяснява Рупева и добавя, че е доста внимателен моментът и се изисква необикновен баланс сред това да окажеш помощ на възрастния човек и да си задоволително обран да запазиш достолепието му.

На въпроса намират ли елементарно донори, отговорът е " и да, и не ". Има хора, които им се доверяват, имат дългогодишни сътрудници, само че всичко изисква средства и популяризирането на концепцията им ще помогне за набирането им. В уеб страницата на организацията има банкова сметка, само че фондацията разпространява концепцията за тях да се подарява през platformata.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР