Както знаем, това което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид,

...
Както знаем, това което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид,
Коментари Харесай

Колко сол е безопасно да консумираме?

Както знаем, това което разговорно назоваваме сол, е натриев хлорид, а по-опасната съставна част в нея е натрият, който покачва кръвното налягане, когато се употребява във високи дози. Обикновено бъбреците ни са тези, които ни оказват помощ да изхвърлим непотребната сол. Солта се изхвърля от организма по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква назад.

Какво е минималното количество дневно и какво оптималното, с цел да не бъде солта нездравословна за организма ни?

Прекомерната приложимост на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечно-съдови болести, бъбречна непълнота и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го принуждава да отстрани калия, при което се усилва работата на бъбреците и те се свръхнатоварват. Специалисти настояват, че всеки непотребен грам сол води до задържането на 23 грама непотребна вода в тялото, чиято демонстрация е целулит и клетъчно обезводняване.

Само към 1-2 грама от дажбата разрешена за банкет на ден идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните произведения. И до момента в който медицината затвърждава, че възрастния организъм на човек не трябва да приема повече от една чаена лъжичка сол на ден, то доста престъпват тази граница. Около 10-15 грама са порциите, които всеки си разрешава да употребява. Според международната статистика, понижената консумация на сол, даже единствено с 30 % е способна да сведе количеството инсулин с най-малко 40 хиляди пъти, по-надолу от разрешената граница.

Добре е да знаем още, че всяка една фалшификация за храна може в огромна степен да замести солта. Затова идващият път, когато посегнете към солницата, помислете за момент дали на масата няма нещо друго, което може да я размени - ще извършите услуга на организма си.

Източник: Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР