Както знаем още от училище, полът ни се определя още

...
Както знаем още от училище, полът ни се определя още
Коментари Харесай

Открита ли е тайната на дългия живот

Както знаем още от учебно заведение, полът ни се дефинира още сега на оплождането сред сперматозоида на татко ни и яйцеклетката на майка ни. При индивида полът зависи от това дали сперматозоидът носи Х или Y полова хромозома, защото всяка яйцеклетка съдържа единствено една Х хромозома. Така мъжете имат две разнообразни хромозоми - XY, а дамите - две идентични, XX.

Не при всички животни мъжките носят две разнообразни, а женските - две идентични полови хромозоми. При птиците да вземем за пример мъжките носят идентични ZZ хромозоми, а женските - ZW.

И преди някой да се запита за какво е този урок по биология, отговаряме: повода е, че евентуално в тези хромозоми се крие отговорът на въпроса " Защо дамите живеят по-дълго от мъжете? ".
 Снимка 471159

Учени от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, решили да ревизират научната литература в търсене на връзка сред половите хромозоми и дълголетието. Те сравнили продължителността на живота на мъжките и женските човеци от 229 разнообразни биологични типа и разгласили резултатите в научното списание Biology Letters.

А те демонстрират, че индивидите с идентични полови хромозоми живеят приблизително със 17.6% по-дълго от другия пол.

Изследвани са всевъзможни типове животни - бозайници, риби, инсекти, и при всички се следи една и съща взаимозависимост. Едно от обясненията е, че когато индивидът има единствено един брой от даден тип полова хромозома, той е по-уязвим, в случай че зародят разновидности, тъй като няма " запаса ".
 Снимка 471160

Но това не е всичко. Учените открили още, че при другите типове женските с идентични полови хромозоми - при бозайници и някои влечуги, инсекти и риби - живеят приблизително с 20,9% по-дълго от мъжките. Но при мъжките с идентични полови хромозоми, като птици и пеперуди, продължителността на живота спрямо тази на женските е едвам 7,1%.

Това значи, че има и други фактори, с изключение на еднаквостта на хромозомите, които също оказват значение. Например ярките цветове на мъжките птици ги вършат по-забележими и лесна плячка за хищниците, до момента в който женските съумяват да се спотаят и прикрият, защото техните цветове се сливат с околната среда.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР