Както знаем, научните открития и изобретенията са плод на дългогодишен

...
Както знаем, научните открития и изобретенията са плод на дългогодишен
Коментари Харесай

10 случайни открития

Както знаем, научните открития и изобретенията са плод на дълготраен твърдоглав труд на редица учени и откриватели, които старателно работят в съответна тенденция.

Но има открития, които са пристигнали ненадейно, като непряк резултат или непредвиден резултат от проучванията, които се ползват в изцяло друга посока.

В нашето всекидневие трайно място са заели и постоянно използваме такива инцидентни изобретения и ето образец за 10 от тях.

1. Нечупливото стъкло

В автомобилната промишленост и строителството необятно се употребява удароустойчивото стъкло. Днес то е на всички места, само че когато френският академик Едуард Бенедикт през 1903 година инцидентно изтървал на пода празна стъклена колба, а тя не се счупила, той бил доста сюрпризиран. Както се оказало, преди този момент колбата е съдържала разтвор на колодий, който се е изпарил. Стената на стъкления съд обаче се била покрила с тъничък пласт от него.

Бенедикт вижда действителна изгода от изобретението си, което може да избавя човешки живот, само че автомобилните производителите го считат за прекомерно скъпо, с цел да го да се внедрят в колите. За първи път през 1944 година шведската компания Vоlvо го употребява в своите коли.

2. Вулканизиран каучук

 10 инцидентни открития

През 1839 година американецът Чарлз Гудиър (1800-1860) работи във фабрика за гума в Масачузетс и несъзнателно изпуска каучук върху парещ плот, където той се смесва със сяра. Противно на упованията, каучукът не се разтапя, а в противен случай, овъглява се като кожа.

След многочислени проби Гудиър намира най-благоприятен режим за сгъстяване: той смесва каучук, сяра и олово на прахуляк. Тази примес се загрява до избрана температура, като в следствие се получава гума, която не трансформира свойствата си под въздействието на слънчева топлота или мраз. Но нейната най-необичайната специфичност е еластичността.

3. Тефлон

Д-р Рой Дж. Планкет работел в една от лабораториите на химическата компания DuPont в Ню Джърси. По това време той учи свойствата на фреоните. Веднъж, откакто замразил тетрафлуороетилен при мощно налягане, получил восъкобразен бял прахуляк, който по-късно показва удивителни свойства. Тестовете показат, че веществото е стабилно на разяждане и има по-добра непоклатимост при висока температура. Компанията DuPont го патентова през 1941 и записва комерсиалната марка Teflon през 1944.

4. Микровълнова фурна

 10 инцидентни открития

Американският инженер Пърси Спенсър вижда способността на свръхвисокочестотното лъчение да нагрява артикули и патентова микровълновата фурна. В момента на изобретението Спенсър работи в компанията Rауthеоn, занимаваща се с производството на съоръжение за радари.

Според градската легенда, когато Спенсър прави опити с следващия магнетрон, вижда, че парче шоколад в джоба му се е разтопило. Според друга версия той вижда, че се е нагрял сандвичът, комплициран върху включения магнетрон. Възможно е повода за изобретението да е просто опарване, само че от търговски съображения трябвало да се пази имиджът на уреда.

5. Пейсмейкър

Уилсън Грейтбач е направил класическа неточност – изважда от кутията не това, което би трябвало. Но по този метод изобретява устройство, което избавя живота на милиони хора. През 1956 година Грейбатч работи върху основаването на устройство за записване на сърдечния темп на животните в Университета в Бъфало.

Той вади от масата резистор с неверен размер и го свързва към веригата. Когато ученият включва прибора, чува равномерен тон, който наподобява на ритъма при биенето на човешкото сърце. Днес повече от половин милион кардиостимулатори – пейсмейкъри се вграждат в света всяка година.

6. LЅD

 10 инцидентни открития

Швейцарският академик Алберт Хофман първи синтезира съединението на лизергиновата киселина през 1938 година, само че не е открил неговите психофармакологични резултати. Докато пет години по-късно, той инцидентно употребява веществото. Приетият от него опиат стартира да работи, когато кара колелото си към у дома. Този ден – 19 април, по-късно е обезсмъртен от феновете на опиати. Наричат го Деня на велосипедите.

7. Захарин

През 1879 година Константин Фалберг работи в Университета „ Джон Хопкинс “ под управлението на професор Айра Рийсен. Те изучавали производните на битум (каменовъглени катрани). В развой на работата било синтезирано доста сладко вещество, на което по-късно Фалберг дава името „ захарин “.

През 1879 година той дружно с Айра Рийсен разгласяват в немско списание публикация за новото научно изобретение, а разширената публикация на британски излиза през 1880 година 4 години по-късно Фалберг на процедура си присвоява откритието. Той получава патент за изобретението и независимо провежда всеобщото произвеждане на захарин в Германия.

8. Виагра

 10 инцидентни открития

Първоначално препаратът Виагра е бил предопределен за лекуване на високо кръвно налягане. По време на клиничните изпитвания обаче мъжете, които са употребявали лекарството, оповестяват на лекарите за еднотипни странични резултати от използването му – продължителна и нараснала ерекция.

И в случай че за първичната си цел Виагра се оказва съвсем неефективна, лекарите сполучливо трансферират фокуса на предписването на това лекарство към мъже, страдащи от еректилна дисфункция.

9. Вазелин

Името „ Вазелин “ е патентовано в Съединени американски щати като комерсиална марка на 14 май 1878 година Известното на всички козметично и лечебно средство е изобретил и патентовал британският химик Робърт Чезбро, емигрирал в Америка. За това откритие ученият е „ подкрепят “ от служащите от петролната индустрия.

Когато през 1859 година стартира петролният взрив, Чезбро контактува с петролни компании и се заинтересова от лепкавия нефтопродукт – парафинена маса, която излизала от пробивните сонди и запушвала помпите. Той забелязал, че служащите непрестанно употребяват това вещество при изгаряния, порязвания и като сполучливо средство за по-бързо изцеление на раните.

Ученият стартира да опитва и изолира от парафинената маса потребни съставки. С полученото вещество той намазва многочислените си изгаряния и белези, получени по време на опитите. Ефектът бил изумителен – раните заздравявали много по-бързо и безболезнено. Чезбро продължава да усъвършенства качествата на веществото, като го тествал върху себе.

10. Хинин

 10 инцидентни открития

Твърди се, че потребните свойства на хинина са открити от някакъв човек, измъчен от тресчица, който се е озовал в гората. Пил вода от корените на хининово дърво. Водата имала горчив усет, само че той траял да пие и се почувствал по-добре. Когато се възвръща, той се прибира вкъщи и споделя историята за лечебните свойства на дървото.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР