Както за премиера Бойко Борисов спазването на процедурите в държавата

...
Както за премиера Бойко Борисов спазването на процедурите в държавата
Коментари Харесай

МВР призна, че спад в престъпността май няма

Както за премиера Бойко Борисов спазването на процедурите в страната е една условност, по този начин стои и въпросът при следствието на закононарушения от Министерство на вътрешните работи. Оказва се, че статистиката за записаните закононарушения може да се окаже лъжлива, за което директна отговорност би трябвало да носи основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Но това е единствено " условност ".
 Маринов ще стане министър, единствено когато президентът подпише указа, съобщи Борисов  Престъпността, която новият вътрешен министър самичък си завеща  Депутат, обвързван с аферата  Кандидатът за вътрешен министър – повдигнат в Министерство на вътрешните работи от държавното управление на Орешарски
Незабелязано предходната седмица от Министерство на вътрешните работи направиха самопризнание, че гордостта му - спадът в записаната престъпност, в действителност не е нищо повече от стъкмистика. На съвещанието на вътрешната комисия в Народното събрание на 12 септември заместник-министърът на вътрешните Красимир Ципов е признал, че в някои ръководства на Министерство на вътрешните работи в страната са установени съществени пропуски и разминавания при отчитането на декларираните закононарушения и действително разследваните .

Министерство на вътрешните работи е почнало инспекция, която е завършила с отчет. Според констатациите в него " на някои места " имало пропуски, които занапред ще се почистват.

Ципов декларира:

Не единствено че има подобен отчет, само че към този момент има и оферти за смяна във Вътрешните правила по отношение на работата, осъществяване на съответните следствия в този отчет и инспекцията потвърди някои пропуски на някои места – би трябвало да го заявим напълно ясно и съответно, само че ни даде опция и да поставим старания да отстраним такива пропуски. Смятам, че откакто приемем съответните промени във вътрешноведомствената нормативна уредба, която урежда тези въпроси, ще реализираме резултат да бъдат отстранени тези установени пропуски.

На процедура излиза наяве, че съмненията за това, че спадът в записаните закононарушения се дължи точно на " замитане " на сигналите за тях, са изцяло действителни. На процедура се получава по този начин, че с цел да си спестят работата по някои дребни битови закононарушения, проверяващите постоянно не придвижват случая до прокуратурата. Така на процедура не се организира следствие, тъй като съгласно Министерство на вътрешните работи няма и закононарушение. И това се отразява на статистиката.

Както излиза наяве от думите на зам.-министър Ципов, занапред ще се прави организация за преустановяване на тази процедура, за която обаче директна отговорност носи основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който: 

Закон за Министерство на вътрешните работи, чл. 36, алинея 2:

1. възнамерява, провежда и управлява главните действия на Министерство на вътрешните работи и дава отговор за осъществяването им;
2. провежда и управлява взаимоотношението сред главните структури на Министерство на вътрешните работи при осъществяване на главните дейности;
3. реализира взаимоотношение с други държавни органи и организации, както и със съответните структури с полицейски пълномощия на други страни и с интернационалните органи и организации при осъществяване на главните дейности;

Разбира се, няма по какъв начин да чакаме Младен Маринов да поеме отговорност за това, тъй като става въпрос за една " условност ". Вместо това, издигнатият за началник на Столична дирекция на вътрешните работи от сегашния народен координатор на " Атака " в държавното управление на Пламен Орешарски,  не пропуща да цитира данни за спад в регистрираната престъпност, правейки внушението за спад в закононарушенията изобщо.

Въпреки това, ние би трябвало да повярваме на думите на основния секретар, въпреки и опроверган от политическото управление на Министерство на вътрешните работи. 

Съвсем нелицеприятна става картинката, в случай че към този факт прибавим и различен - закононарушенията може и да не са спаднали, само че за сметка на това не се и разкриват. Данните за юли 2018 година демонстрират, че разкриваемостта е била 29.6%, до момента в който за същия интервал предходната година цифрата е 30.7%. Разликата от 1.1 % е единствено " условност ", зад която обаче се крият човешки ориси. За съпоставяне - междинният % на разкриваемост на закононарушенията за цялата 2017 година е 43.7%, което демонстрира фрапантен спад.

Излиза, че по времето, когато Маринов е основен секретар на Министерство на вътрешните работи, следствието на престъпността бележи спад. Но това е " единствено условност ". Както официално е задължението му да координира работата на ГДОБП, които арестуваха публицисти по техен личен сигнал. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР