Както за нас, така и за страните от Западните Балкани

...
Както за нас, така и за страните от Западните Балкани
Коментари Харесай

Радослав Точев: България прави максималното за Македония и Албания, ЕС няма алтернатива

„ Както за нас, по този начин и за страните от Западните Балкани участието в Европейския съюз няма опция “, съобщи пред БГНЕС Радослав Точев, някогашен консултант по външнополитическите въпроси на премиера Бойко Борисов и член на борда на Американския теоретичен институт.

Точев акцентира, че България постоянно е била на страната на Западните Балкани. „ Мисля, че държавните управления и предходните, и настоящето вършат оптималното, с цел да бъдат откровени съдружници на Западните Балкани на европейската сцена “, сподели той.

Експертът и посланик от кариерата счита, че София би трябвало да поддържа позицията на Италия, Австрия, Полша и Чехия, които на идната министерска среща на Европейски Съюз на 19 ноември имат намерение още веднъж да слага на дневен ред въпроса за разширение на Европейски Съюз.

„ Искрено се надявам, че България ще бъде част от тази група, която ще поддържа нашите другари от Западните Балкани “, безапелационен е Радослав Точев.

Той разяснява позицията на Франция да наложи несъгласие на започването на договаряния с Македония и Албания за Европейски Съюз. „ Париж добре изясни аргументите, които са го предиздвикали да блокира процеса на разширение. Очевидно вътрешните проблеми в Европейския съюз са от такова естество, че затрудняват неговото действие и биха затруднили всяка една действителна стъпка към разширението от една страна на самия Европейски Съюз, а от друга на дадени политики към нови страни-членки “, сподели Радослав Точев, който е един от най-хубавите познавачи на външната политика на президента Еманюел Макрон.

„ Страхувам се, че в избрани страни от Стара Европа надвиват вътрешнополитически детайли, които карат техните политици да се възпират от действителни решения в посока разширение на Европейски Съюз. Така че този втори аспект, по-скоро обвързван с вътрешната политика на тези страни, е по-голям, в сравнение с първия, за който загатнах “, добави той.

Радослав Точев се дефинира като европейски запалянко и един от горещите последователи на разширението със страните от Западните Балкани. Той се надява, че ще има поврат във френската позиция, само че му е мъчно да предвижда, по кое време това ще се случи. Според него има индикации, в това число и изявлението, което Макрон е дал преди два дни за „ Икономист “, че смяна може да има. „ И ще получим по този начин предстоящите и в братска Република Северна Македония, и в Албания вести за приемането на покана за договаряния “, добави специалистът.

Помолен да разяснява сръбската концепция за „ Малък Шенген “, която се появи паралелно с отхвърли за започване на договаряния за Европейски Съюз от Македония и Албания, Радослав Точев е безапелационен: „ Европейската вероятност няма работеща опция и тя е тази, която дава решение както на нашити самостоятелни проблеми и въжделения като страни, по този начин и на нашите групови проблеми и групова визия за по-добро бъдеще “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР