Както всяко лято предупреждаваме има повишаване на риска от пожари,

...
Както всяко лято предупреждаваме има повишаване на риска от пожари,
Коментари Харесай

Синдикат „Огнеборец“: Българинът повиши културата си по пожарна безопасност

Както всяко лято предизвестяваме има повишение на риска от пожари, най-много горски и полски.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria инж. Венцислав Станков от Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите „ Огнеборец “.

Свидетели сме, че през последните няколко дни температурите паднаха и произшествията понижиха. Ние сме реагирали за последните 24 часа на 167 катастрофи, от които 118 пожари, 52 от които са в горски масиви и сухи треви. Останалите касаят битови пожари, само че най-фрапиращото е в горските масиви и полските пожари. Затова предизвестяваме, че има висок риск от пожари. И при една дребна небрежност се получават такива катастрофи.

През последните години българинът има висока просвета във връзка с пожарната сигурност, само че има и хора, които са безотговорни, не преценят ситуацията. Винаги споделяме, че при високи температури и минимален лъх напразно не трябва да се пали какъвто и да било огън.

При пожар би трябвало да се обадим незабавно и да дадем най-точната информация къде се намираме и в случай че има опция да се чупят клони от дървета и да се гаси пожарът с подръчни средства. Винаги би трябвало да се заобикаля заставането в подветрената страна – да не сме в зоната на дима.

 
При попадане в пожар първото нещо, което би трябвало да се направи е с една дреха да се сложи върху устата, с цел да предпазят дихателните пътища. По най-бързия метод би трябвало да се откри място, където е най-ниската температура, където е най-неразвил се пожарът и оттова да се излезе. Ако има дерета, потоци или реки – около тях да се минава, тъй като там е най-зелената растителност и най-ниската температура.
В последните години от ден на ден и повече се основават предпоставки за повишение на натовареността на структурите, освен в България. Фактори като световното стопляне покачват риска от основаване на произшествия. Сега сме в сезона на горските пожари, по-късно, нека да няма, само че статистиката демонстрира, че наводненията са извънредно доста през последните години. Постоянно чиновниците от пожарната са ангажирани с разнообразни по темперамент катастрофи. Проблемите са ни, че сме недофинансирани, което не разрешава поддръжката на скъпата техника, която се закупи през последните години.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР