Както всяко едно нещо, поведението на пътя и шофьорските умения

...
Както всяко едно нещо, поведението на пътя и шофьорските умения
Коментари Харесай

Толкова сме добри, че чак е страшно!

Както всяко едно нещо, държанието на пътя и шофьорските умения също се основават, упражняват и развиват. Важно е по кое време стартира този развой и по какъв метод.

Да забележим двата полюса на европейското шофьорско семейство: най-хубавите водачи – финландците; и тези, които се мислят за най-хубавите водачи – българите.

Защо вторите се имат за такива, си остава мистерия за мен. Да забележим обаче за какво финландците са толкоз положителни. Както казахме – всичко би трябвало да стартира овреме. Както и в България, Финландия позволява на жителите си да се явят на образование и изпит, когато навършат 18 години. С това обаче всички прилики свършват.

Книжката, която изкарат на 18, важи за 2 години, краткотрайна е и елементарно може да бъде отнета – в случай че се наложи на притежателя да заплати две санкции. След две години – идната им брошура важи до момента в който навършат 70.

Много значима детайлност обаче е това КАК се изкарва курс и минава изпит. Имат специфични образования на полигон „ мокра настилка “ и полигон „ заледена настилка “. На въпросните има и разновидности – отчасти мокра или заледена – стъпване на две колела на повърхнина с понижено сцепление, аквапланинг, сериозно прекъсване, маневра за избягване на изненадващо затруднение, неравномерен терен, преодоляване на автомобила и (много важното) надзор над автомобила – т.е. непрекъснатото чувство за държанието на возилото. Това също се учи, да.

В България още мъдрят дали да върнат полигона… И като го върнат, най-вероятно ще включва: 1. змейка; 2. паралелно паркиране. Еха-а!

Няма значение – на нас светът ни е полигон!

В образованието на финландските водачи се включват и симулатори. Тоест машини, които, в безвредна среда, симулират шофиране и оказват помощ на човек да се научи преди да се юрне в градско шофиране. Имат особено отделена част в образованието си – за нощно шофиране. Колко от вас са карали такива курсове? Аз залагам на „ нито един “. Явно не е значимо, ние в България нямаме нощи, а и да се случи някоя нощ на две-три години, няма ужасно – нали сме родени водачи.

Защо в моторните спортове има сентенция: „ Ако искаш да спечелиш, наеми финландец “? Защо никой не приказва за гения на българите? Странна работа. Нищо, то и това несъмнено е от международния скрит план.

Ето какво споделя за финландските автомобилни умения двукратният международният първенец във Формула 1 Мика Хакинен (пилотът, за който Михаел Шумахер споделяше, че е единственият, от който се бои): „ Започваме образованието от дребни, това става инстикт “.

Всички тези проби, образования, полигони – какъв брой костват във Финландия? Цената на курса е към 1500 евро. Еха-а! Много, а? Всъщност не е. Защото е значимо какъв брой изкарваш. Средната заплата в страната е 3500 евро. Тоест курсът коства към 43% от междинната заплата.

Да забележим в България.

Средната заплата е към 870 лева 43% тук би трябвало да са 374 лева Колко костват курсовете? Между 600 и 700 лева Опа… близо една междинна заплата. А какво получава човек против парите си… да не задълбаваме – схващате, нали? Както доста други неща, и тук имаме най-висока цена против най-ниско качество.

В същото време една менте брошура – без изпит, курс и каквото и да било – върви по към 500 – 1000 лева И огромната разлика е, че е ГАРАНТИРАНА. А другата – обикновено изкараната – я я вземеш, я не – от 5-ия път, в случай че рушветът е задоволителен, може. Не стига, че е по-скъпо, само че и е нестабилно. Това – последното е жлъч, несъмнено, само че не е погрешно.

Схващате ли всички тези съставни елементи, събрани вкупом, накъде водят размислите ни?

Нали разбирате, че това не го пиша, с цел да си упражнявам клавиатурата, а тъй като още веднъж денят ни е „ пъстър “ с вести, като: „ … шофьорка умъртви пешеходец… “; „ … кола помете… “; „ … кола блъсна… “; „ Продължава войната по пътищата… “; „ Войната по пътищата с нови жертви… “

Книжките, изкарани в България, и книжките, изкарани във Финландия, важат с идентична мощ в целия ЕС…

(!!)

Аз, в случай че бях финландец, щях да стачкувам. Честно!

В България се търкалят едни от най-старите и скапани щайги по пътищата. По пътищата, които наподобяват на разорани ниви. Карани от водачи, минали на две на три нещо като курс, без полигон, без доста (без множеството в действителност!) от базовите тренировки за обстановки. И тези водачи, на тези щайги се държат все едно са водачи в следена и обезопасена среда посред уличното платно… Със самочувствието, че са най-хубавите водачи? На базата на какво? На база брой нарушавания, криви ламарини, блъснати бабички?

На базата на: „ Я че покажем на свето кво е Булгар! “

Сигурно.

А за какво сме отпред по произшествия и жертви? Не-е, надали има връзка. Сигурно отново е поради международния скрит план.

Може ли да опитвам да дам едно предположение… То е следното: тъй като сме комплексирани поданици на дребна страна, желаеме да избием комплексите, като: 1. покажем какъв брой сме били в миналото велики (все нещо си имаме и ние!); 2. Покажем какви сме „ мъже “ – пием най-много; пушим най-вече, най-хубавите еб… любовници сме; караме като екшън героите от филмите; ядем най-лютото; псуваме най-гръмко; с прашка и отварачка за консерви можеме да превземем Пентагона (но няма, щото малко ни мързи баш в този момент, а и сме готини хора по принцип!).

Всичките „ майстори на спорта “ обаче имат две (не единствено, само че да не се „ разтягаме “ в писането) сходни черти: като карат пред теб (а те постоянно желаят да са пред теб!) на автомагистралата, да речем – непрекъснато им виждаш стоповете, на всеки вираж… и все им е стеснен пътят – това центробежните сили им работят като чесън на върколак – шубето е огромен боязън, само че най-важното е да не ни проличава – мацката на пасажерската седалка не вижда стоповете (нищо, че главата ѝ се лангърка като балон напразно, тя няма да се сети); другата им сходна линия са честите поправки по съединителя – колкото и да е воин, лявото краче все на полусъединител държи – щото той може и да е супершофьор, само че все не им хваща цаката на тия закони на физиката.

Значи – както образованието стартира от най-ранна възраст, по този начин и възпитанието. А шофирането се дефинира с изключение на от уменията, по този начин и от отношението ти към заобикалящата среда. Уважението и умеенето да споделящ обща среда с другите хора на пътя са жизненоважни.

Вместо това имаме други правила и те стартират от най-ранното „ съвременно “ образование, което е стъпило на основите на „ бий, татиното, да те почитат, гази наред! Ако си с по-голямата кола, татиното, ти ще си с преимущество! Я виж положителните чичковци мутри, и ти по този начин ще станеш, татиното “.

Възпитание? Светоусещане?

Седнали да умуват какъв брой ще е потребно казармата да се върне. Да, тъкмо казармата ще ни избави, единствено това ни е недостатък! Или май чувствам, че отново желаете някой различен да ви възпитава хрантутниците и да има още някой, който да обвинявате за неуспеха им, различен да ви е отговорен, че са кадърни и потребни колкото пробити чайници. Тук ще би трябвало да кажа нещо, което ще изправи косите на някои „ родолюбци “: в случай че не можете да възпитавате, недейте да вършиме деца. Не ни трябват „ каквито и да е “, единствено колкото численост да има в БГ.

Какво повече да си приказваме за държание на пътя?

Тук колата е проява. Наскоро четох за някакъв „ скандал “ сред две от тези певици/моделки/плеймейтки (нещо такова бяха). Едната снимала другата и ѝ се подиграваше, че някъде си в чужбина седи да чака влака, толкоз била „ мизерна “, да видиш ти. Нищо, че онази – първата, я е снимала, до момента в който чака същия този трен, само че както и да е. За тях това е върхът на излагацията – трен! Ужас! Мизерия! Просякиня!

Около 2 седмици по-късно видях фотография на сър Пол Макартни – возеше се на трен. Сравнението е ненужно.

Нямам какво да прибавя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР