Както всяко дете е различно, така и подходите на възпитание

...
Както всяко дете е различно, така и подходите на възпитание
Коментари Харесай

Вреда или полза от остарелите методи за гледане на деца?

Както всяко дете е друго, по този начин и методите на образование могат да бъдат най-разнообразни. Едва ли има родител, който да не се е чудил дали е задоволително добър и къде бърка. За да се опитаме да изясним тези неща, сме поканили специализантът по педиатрия доктор Магдалена Богданова, която ни даде своята професионална позиция. Защо плачат бебетата и по какъв начин да не разглезваме децата си, гледайте в нашето ново видео!

Защо бебетата плачат?

Бебетата плачат поради общ дискомфорт. Може да е гладно, скучно, да му се спи, да го сърби някъде и да не може да се почеше. Най-вече плачат, тъй като не са гушкани и поради проблем при родителите.

А по какъв начин новите майки да схванат за какво?

Първото нещо, което би трябвало да направи е да го вземе на ръце. Ако спре, значи това е бил казусът. В случай, че не спре, би трябвало да потърси друга причина. Може да мери температурата, да проветри стаята, да даде лекарство за колики. Всичко зависи и от възрастта на бебето. При някои се получава рефлукс, който постоянно остава неосезаем. Това нещо нервира доста бебето.

Каква би трябвало да бъде температурата в стаята на бебето?

Препоръчвам да бъде към 24 градуса. Обикновено децата не обичат да им е топло. Докато спят, температурата може да бъде малко по-ниска, като намаляването ѝ се случва последователно.

Как да обличаме бебето, тъй че да не го претоплим?

Претоплянето е нещо доста неподходящо. Освен дискомфот, предизвиква и угнетяване на закаляването. То е зложелател номер 1 на бебето. За да разберем дали на бебето му е студено не би трябвало да се ориентираме по носа - крайниците постоянно са хладни без на детето да му е студено. Кръвоносната му система не е до такава степен развита. Трябва да пипнете под тила на бебето - при положение, че е хладно, може да го облечете с нещо. Ако е топло, значи детето е добре.

Как да разберем дали детето има рефлукс?

Това е работа на педиатрите. Бебе с рефлукс може да стартира да яде лакомо и по средата на храненето пуска гърдата или шишето, да се огъва и да прави гримаси. Тогава се появява рефлукса. Връщането на храна не се случва всякога. А за жалост няма и метод да го предотвратим - рефлуксът е неминуем при бебетата. И това отминава…

Трябва ли да се тормозим, че ще разглезим бебето, в случай че го гушкаме доста?

Това просто не е правилно. Тези вярвания са присъщи на последователите на старите способи на образование. Има ужасно доста изследвания, направени от психолози. В първите месеци детето има потребност да бъде прегръщано, обичано. То би трябвало да усеща допира на майката и бащата. По този метод му демонстрираме, че има някой, който ще го пази. Затова е значимо още, след кат бебето се роди, то да се сложи върху майката. По този метод то прави контакт с микробиома на майката, а това играе значима роля за построяването на имунитета. У нас не на всички места се практикува.

Какво мислиш за несъразмерното повиване и слагането на ръкавички на бебето?

Основната функционалност на ръкавичките е да защищават бебето от това да се надраска. Но те крият и заплаха. За страдание могат а провокират задушаване и да доведат до така наречен синдром на неочакваната детска гибел.

А по отношение на повиването - бебетата се раждат сгънати и концепцията му е да се разгънат. Но това не е належащо, защото това изчезва към третия месец благодарение на разтривки.

Споменаваш, че искаш да се реализираш в гастроентерологията. Вярно ли е, че майката би трябвало майката да приема пробиотици, още до момента в който бебето е в корема?

Тези пробиотици въздействат на тялото и кожата ни. Смята се, че са позитивни за имунната система и за чревното здраве. Все още няма крайни изводи дали има изгоди от това майката да ги приема по време на бременност. При бебето не е належащо да се дава пробиотик, в случай че няма колики.

Идва моментът, в който би трябвало да захраним бебето. Старата школа предлага зареждане в по-ранните месеци, до момента в който сега зареждаме бебето си след шестия месец. Какво съветваш ти?

В качеството си на здравно лице мога да кажа, че съвършеното време е сред четвърти навършен и шести навършен месец. По-рано или по-късно просто не е уместно. Все отново детето би трябвало да може да стои в най-малко в полуседнало състояние, с цел да избегнем риска от задавяне.

Има 3 типа зареждане: педиатрично (с пюрета), зареждане, водено от бебето и композиция от двете. Аз съм обожател на последното, защото за детето е значимо да допира и усеща храната.

Да си поговорим за образование. Как се слагат граници и би трябвало ли да постановяваме забрани?

Всяко семейство има личен метод на живот и е мъчно да кажем какво може да се забрани. Но граници би трябвало да има за всичко. Ако детето желае да гледа телефон, това не е безусловно неприятно (след третата година, тъй като в противоположен случай се забавя речевото развитие). Освен това би трябвало да се изяснява. Трябва да определим предел - един час телевизия или телефон дневно, след което филмчето се изключва. Важното е да бъдем безапелационни и да държим на решението си.

Трябва ли да се паникьосваме всякога, когато детето ни е с температура? Защо биберонът може да предотврати синдрома на неочаквана детска гибел? По-разглезени ли са актуалните деца? Какви препоръки би дала доктор Богданова на младите родители? Гледайте в нашето ново видео!

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР