Както всяка година варненските седесари за 31 път трябваше да

...
Както всяка година варненските седесари за 31 път трябваше да
Коментари Харесай

Как СДС-Варна почете жертвите на концлагера край Ловеч през последните години

Както всяка година варненските седесари за 31 път трябваше да вземат участие в шествие в памет на жертвите на комунизма в лагера „ Слънчев бряг “ край Ловеч.

Организираното поклонение, което от 1990 година е самодейност на Съюз на демократичните сили, а от последните няколко години към него се причисли и община Ловеч, няма да може да се състои поради ковид.

Водени от Д-р Янко Станев -Председател на СДС-Варна, сините варненци всяка година бяхме там-от най-младия до доайена Неделчо Цанев, който умря преди месец на 90-годишна възраст.

Всяка последна събота на месец март седесари от страната бяхме дружно в Ловеч и отново ще бъдем.
Поклон пред жертвите на комунизма!

Трябва да помним:Комунистическият гнет в България
След навлизането на руските войски по заповед на Георги Димитров от Москва и на локалното управление на българската компартия без съд и присъда са избити над 30 000 души – служители на реда, кметове, учители, служители, индустриалци, едри и дребни притежатели, магистрати, лекари, офицери, духовници, публицисти, учени.

От 20 декември 1944 до 29 април 1945 година е извършен противозаконният Народен съд. „ Народните обвинители “ се назначават от Министерския съвет, а „ националните съдии “ се избират от регионалните комитети на Отечествения фронт, доминирани от комунистите, без да се изисква наложително юридическо обучение или подготовка. Присъдите също се дефинират от централното и локалните управления на компартията. Произнесени са 9 155 присъди, от които 2 730 смъртни и 1 305 пожизнен затвор.

Много от околните на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според отчет на Държавна сигурност до Централен комитет на БРП(к) от септември 1944 до май 1945 всички изселени лица в страната са 28 131 души.

За интервала 1945-1953 година броят на политическите процеси надвишава цифрата 106.

Концентрационните лагери са основани на 20 декември 1944 с Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития за политически рисковите лица. Според неокончателни данни в интервала 1944-1962 през концентрационните лагери са минали над 250 000 души.Концентрационните лагери не престават да съществуват и след 1962. От края на декември 1984 до 1989 в тях без съд и присъда са изпращани български турци, които са се съпротивлявали на промяната на имената. Все още няма сигурни данни за починалите в нечовешките условия на лагерите.

Поклон пред почтените жертви на комунистическия режим в лагера „ Слънчев бряг “! /sdsvarna.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР