Както всяка година, така и тази, подготовката за Великден в

...
Както всяка година, така и тази, подготовката за Великден в
Коментари Харесай

В Раковски се готвят за католическия Великден

Както всяка година, по този начин и тази, подготовката за Великден в най-голямата католическа общественост у нас - Раковски, върви с приповдигнато въодушевление, без значение от изключителното състояние. За първи път обаче честването на най-големия християнски празник в храмовете, което тази година е на 11 против 12 април, ще се извърши без наличието на хора. Това сподели за Българска телеграфна агенция отец Румен, духовник в католическата черква в " Свети Архангел Михаил " в кв. Секирово в Раковски.

Въпреки това той се надява в църквата да дойдат най-малко малко хора, които да дават отговор по време на литургиите и да пеят. Отец Румен е безапелационен, че отслужването на светите литургии ще се организира при спазването на всички правила, които се постановат от признатото изключително състояние по отношение на ковид.

Свещеникът не скри желанието си литургиите да бъдат отслужени навън, тъй като по този начин на тях ще могат да участват повече хора. В тази връзка чака утвърждение на това от Владиката и полицията и решение по какъв начин ще бъдат разпределени местата на площада по този начин, че дистанцията от един човек до различен да бъде съгласно условията на карантината.

Въпреки изключителното състояние отец Румен счита, че ще има хора, които ще дойдат и в църквата,но счита обаче, че хората са виновни и до момента никой не е идвал на литургия, в случай че е болен от грип или други респираторни болести, с цел да не болести останалите.

Заради празника Връбница църквите са били украсени с върби и цветя, а през днешния ден, на Велики четвъртък, ще има декориран единствено един непряк олтар, изясни отец Румен.

На Велики петък, Разпети петък, католиците обожават кръста, на който Исус Христос избавя хората и на който също няма декорация, тъй като е печален ден. Църквата се украсява празнично едвам в събота вечерта, когато стартира пасхалното бдение, че Исус е възкръснал. Тогава с украсата се пресъздава величието на този празник, на успеха на Исус над гибелта и злото, разяснява свещеникът.

И на Великден, както и през всички останали дни, ще има специфична молитва за живота и здравото за тези, които оказват помощ и се борят за здравето и живота на хората в тази рецесия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР