Както всяка година и за следваща столичният кмет Йорданка Фандъкова

...
Както всяка година и за следваща столичният кмет Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

Луковмарш ще бъде забранен и през 2018 г. за европредседателството

Както всяка година и за последваща столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествието " Луковмарш ". Това се схваща от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев по отношение на ограниченията на Министерство на вътрешните работи да не позволява провеждането на шествието по време на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз.

В отговора се показва, че тази година Столичната община не е съгласувала осъществяване на траурно факелно шествие, а единствено поднасяне на венци на ул. " Тракия " 1. Забраната бе наложена поради информация от полицията, че непознати жители, участващи в пронацистки групировки, ще се причислят към марша.

Забраната за 2018 година е аргументирана с европредседателството на страната, по време на което непознатите делегации ще изпълнят столицата. Основните срещи ще се организират тук-там в централната градска част на София, а маршрутите на напредване на делегациите съответствува със заявяваните през годините направления на шествието, както и хотелите, където ще се настанят непознатите посетители са в този регион. По тази причина Столична дирекция на вътрешните работи е изготвило и изпратило мнение до Столичната община с мнение, че мероприятието, включващо шествие и полагане на венци на ул. " Тракия " 1 следва да бъде неразрешено.

Този път освен Столична дирекция на вътрешните работи, само че и НСО е дала негативно мнение за осъществяване на шествието.

Друг мотив е, че предвид на усложнената интернационална конюнктура, вследствие притока на мигранти и терористичните офанзиви в Европа и зародилите ксенофобски прояви в разнообразни елементи на света, както и поради хипотетичното присъединяване на хора с националистически убеждения, мероприятието следва да бъде несъмнено като такова с висока степен на социална заплаха.

Освен това през предходната година в шествието са се присъединили и крайни националисти от Германия, Швеция, Унгария, Полша, които са носили ножове, палки, спрейове, т.е. неразрешени предмети при присъединяване в публично мероприятие. Отделно е имало и много пияни хора, което е принудило полицията да ускори защитата на така и така неразрешеното шествие.

Иначе още на 8 септември в Столичната община е постъпило заявление за осъществяване на " Луковмарш " на 17 февруари 2018 година То е подадено от Българския национален съюз - Еделвайс, изяснява Радев в отговора си.

Искането е за факелно траурно шествие в памет на ген. Христо Луков, което да се организира от от 17 до 21 ч., като премине от площада пред храм " Света Неделя ", площад " Независимост ", бул. " Цар Освободител ", ул. " Г. Раковски ", ул. " Оборище " до паметника на Незнайния войник, където да бъдат поднесени цветя. Крайната цел на шествието е ул. " Тракия " 1, дома, в който е живял Христо Луков.

През 2017 година, когато за следващ път в София се организира " Луковмарш ", се включиха към 600 души. Първият Луковмарш се организира през 2003 година. Той е в памет на Христо Луков, който е бил министър на войната сред 1935 и 1938 година.

Шествието се организира през февруари, защото Луков е погубен на 13 февруари от бойна група на Българска комунистическа партия. Той е основател на Съюза на българските национални легиони, която е считана за националистическа организация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР