Както всяка добавка към храната, означавана с „Е“ и първа

...
Както всяка добавка към храната, означавана с „Е“ и първа
Коментари Харесай

Е211 – незаменимата съставка на всяка вкусна туршия


Както всяка добавка към храната, означавана с „ Е “ и първа цифра 2, Е211 е консервант . С този код, в действителност, се значи един от най-разпространените консерванти в хранителната индустрия – натриев бензоат.

Натриевият бензоат съставлява натриева сол на бензоената киселина получена след неутрализация на киселината с натриева основа. Бензоатът е доста резистентен след разтваряне във вода. Това е причина Е211 в хранителната индустрия да се употребява най-широко в състава на маринати, изключително при произвеждане на туршии и други консервирани храни. Натриевият бензоат е измежду дребното консерванти, които се срещат и естествено в природата. Богати негови източници са горските плодове – черните и червени боровинки.

Е211 се употребява като средство за опазване свежия тип на консервирани плодове и зеленчуци. Основното му деяние е обвързвано с спирането на процеса на ферментация на тези храни и загиването на микроорганизмите, които биха довели до утежняване качеството на питателните артикули. Този резултат се реализира благодарения на мощното бактерицидно и дрождецидно деяние на натриевия бензоат.

Е211 е публично утвърдена за прилагане добавка за хранителната промишленост в Европейския съюз и в Съединени американски щати. Консумацията й в огромни дози обаче се свързва с избрани опасности за здравето . Затова дозата, в която се ползва в питателните артикули, е строго регламентирана и следена от регулаторните органи. Позволената доза натриев бензоат в състава на храните е до 0,1% от общото им тегло.

Рисковете от прекомернaта консумация на Е211 идват от опцията натриевият бензоат да се трансформира в организма до бензен изявен канцероген . Доказано е, че сходна реакция може да протече доста елементарно в наличие на аскорбинова киселина (витамин С). Затова използването на натриев бензоат при производството на храни, съдържащи високи дози витамин С предстои на извънредно непоколебим количествен надзор. Макар в състава на множеството тествани сходни храни да не се откриват рисково високи концентрации на бензен смесването на натриев бензоат и витамин С в хранителната промишленост или при подготвяне на домашни туршии и други артикули не е желателно.

Свързани публикации.. Храните, съдържащи Е102 са рискови за деца и астматици 0 Е110 – хранителната багра, която въздейства зле на децата 0 Е131 – боята хамелеон в храните – ту синя, ту оранжева 0

Има данни за нежелани последици и от смесването на Е211 и избрани оцветители, употребени в хранителната промишленост също като добавки. Едновременният банкет на тези артикули се асоциира със хиперактивност в детска възраст и други поведенчески промени.

Човешкото тяло има способността доста бързо след консумация да изхвърля натриевия бензоат посредством свързването му с аминокиселината глицин . Консумацията на храни, на чийто етикет е означено съществуване на Е211 обаче следва да не бъде прекалено, с цел да се спест ириска от нежелани последици.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР