Както всички знаят, във всяка сделка има две страни. На

...
Както всички знаят, във всяка сделка има две страни. На
Коментари Харесай

Опашки пред магазините за луксозни стоки в Турция

Както всички знаят, във всяка договорка има две страни. На фона на обедняването на 80 милиона турци, след срутва на тяхната валута, печелившите са чужденците зад кадифените въженца в истанбулския Istinye Park Mall.
Те се редят на опашки под намерено небе в първокласния търговски комплекс, с цел да похарчат пари за артикули на едни от най-скъпите търговци на дребно - Louis Vuitton, Chanel и Hermes, както и доста други. Изведнъж предлаганите там артикули поевтиняха доста за малцината късметлии с задгранична валута.
"Турция сега е най-евтиното място в света за шопинг,” споделя пред Bloomberg 22-годишният Орхан, който пази място за китайска двойка на опашката пред магазина на Louis Vuitton.
Недалеч оттова - в магазина на Chanel, премията за половинчасово очакване начело може да бъде дамска чанта Classic Chanel Camera Case Bag на цена от 18 500 лири, което се равнява на 2 877 $, или близо 25% под цената от 3 700 $, на която се продава в европейския онлайн магазин на марката.
В магазините клиетите разпитват за цените с телефони в ръка, с цел да ги обръщат в евро и долари по-последния обменен курс. През последните три седмици лирата поевтиня с 27% по отношение на $, като 21% от спада е единствено през последната седмица. Тази заран лирата губи нови 5.3%, до 6.7935 по отношение на $.
На процедура всичките тези клиенти, които се редят пред магазините за първокласни артикули, са туристи от арабските страни и от Азия, като сред тях има и някой и различен европеец. На тези опашки няма турски купувачи.
“Плащат ни в долари, а пазарим в турски лири, " споделя пред магазина на Louis Vuitton 35-годишният Карсън, китайски жител, който работи в областта на телекомуникациите в Истанбул.
Той отхвърля да даде цялостното си име пред Bloomberg. "В дълготраен проект това не е добре за фирмите и за хората. Те изпитват съществени усложнения от обезценяването на валутата. "
В цялата работа обаче може има и нещо положително. “Обикновено хората купуват по нещо и за приятелите си,” споделя той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР