Както всички знаем в момента тече извънредното заседание на Народното

...
Както всички знаем в момента тече извънредното заседание на Народното
Коментари Харесай

Кои са жените в кабинета Петков?

Както всички знаем сега тече изключителното съвещание на Народното събрание, на което ще бъде гласуван съставът на съдружното държавно управление сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " и предстоящ министър-председател Кирил Петков представи публично кабинета си през уикенда. Съставът му включва общо 20 души, като едвам 5 от министерствата са поверени на дами. Три от тях са препоръчани от " Продължаваме промяната “, а другите две са от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Знаем ли обаче кои са те?

На първо място застава Калина Константинова от " Продължаваме промяната “.Тя е посочена за вицепремиер по дейно ръководство. Била е заместник-министър на стопанската система в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 година до 15 септември 2021 година, назначен от президента Румен Радев. Преди това е била и консултант на Асен Василев, министър на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков от март 2013 година до 29 май 2013 година

Възпитаничка е на 9-та Френска езикова гимназия в София, след което учи Икономика в Колежа " Бард " в Ню Йорк, Съединени американски щати. Защитава магистърска степен по Устойчиво развиване в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки в Лондон, Англия, осведомят от портала " Момичетата от града ". Тя работи като икономист в гражданската организация MoveBG, а в последните две години е била основен търговски шеф на компанията за IT сигурност LogSentinel, чийто създател е  Божидар Божанов, народен представител от " Демократична България ", който ще оглави новосъздаващото се Министерство на електронното ръководство.

Корнелия Нинова също ще получи министерски пост, въпреки до последно да отхвърляше пред публицисти витаещите клюки за новата й позиция. Тя ще бъде вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността. Нинова е приключила Националната гимназия за антични езици и култури " Св. Константин-Кирил Философ " в София и право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". През 1995 година стартира работа като стажант-съдия в Софийския градски съд, а по-късно същата година става юристконсулт на Столична община. Работи и като следовател в Столичната следствена работа. За няколко месеца е и юрист на Българската телекомуникационна компания (БТК). От 1997 година до 2005 година е изпълнителен шеф на " Техноимекс ". Била е ръководител на Борда на шефовете на " Техноимпортекспорт ", " Техноимпекс " и " Техноимпортекспорт ".

В интервала от 9 септември 2005 година до 5 май 2007 година е зам.-министър на стопанската система и енергетиката. Тя е народен представител от 41-ото до 47-ото Народно заседание, през 2016 година е определена за ръководител на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия лява България " в 43-ото Народно заседание (2014-2017) на мястото на Михаил Миков. Тя е ръководител на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " от 44-ото до 47-ото Народно заседание. Отново през 2016 година тя е определена и за ръководител на Българска социалистическа партия, с което става първата жена в историята, оглавявала партията.

Теодора Генчовска от " ИТН “ ще бъде министър на външните работи. Завършила е Съвременна история в Софийския университет " Свети Климент Охридски ", по-късно учи във Военната академия " Георги С. Раковски ". Започва работа в Генералния щаб на Българската войска, а по-късно минава през всички равнища, в йерархията. Накрая става шеф на отдел " НАТО и Европейски съюз " в Министерството на защитата. Генчовска е била е консултант по защитата в Постоянното посланичество на Република България в Европейски Съюз и Постоянната делегация в НАТО, също така е била част от българската делегация в срещите на върха на страните членки на Алианса. Участвала е и в срещите на върха на НАТО в Истанбул, Уелс, Варшава, Брюксел.

Тя е специалист по въпросите на сигурността и защитата, също така е минала много спомагателни квалификации - курсове по политика и обмисляне в Училището на НАТО в Германия; стратегически модул в Колежа на НАТО в Рим, Италия; образование по интернационалните връзки във Военната академия в Шривенхем, Англия. Била е на стратегически курс по военна дипломация при Военна база Пенсакола, Съединени американски щати.

Проф. Асена Сербезова от " Продължаваме промяната “ е кандидат-министърът на опазването на здравето. Тя е актуалният ръководител на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз и има над 20-годишен опит в лекарствения бранш, като разнообразни позиции в представителства на производители на медикаменти, дистрибутори и договорни проучвателен организации за клинични изпитвания.

Проф. Сербезова е ученик Фармацевтичен факултет на МУ, също така има магистърска степен по здравен мениджмънт и публично здраве от МУ-София и магистърска степен по здравна политика и фармакоикономика от Barcelona School of Management, Univeristat Pompeu Fabra, Барселона, Испания. Преди две години пък авършва магистратура по логика на психиката във Великотърновския университет.  Тя е и професор в Катедрата по Здравна политика и мениджмънт, Факултет по публично здраве при МУ-София. През интервала 07.2014-08.2018г. пък е Изпълнителен шеф на Изпълнителната Агенция по Лекарствата към Министъра на опазването на здравето.

Важно е да се напомни, че през предходната година прокуратурата й повдигна изключително необичайно обвиняване. По време на пандемията от Covid-19 тя изрече професионалното си мнение, че може да се стигне до дефицит на медикаментите. Според прокуратурата обаче това са били " заблуждаващи знаци за помощ, акцидент и паника “ и всявали суматоха, поради което я подведоха под наказателна отговорност. Заслужено проф. Сербезова бе оправдана, само че от своя страна заведе иск за дискриминация против прокуратурата и подаде тъжба против страната в Страсбург.

Надежда Йорданова  от " Продължаваме промяната “ е последната дама в проектокабинета, само че сигурно не на последно място. Тя е препоръчана за министър на правораздаването. Йорданова бе Началник е на кабинета на правосъдния министър Христо Иванов в интервала 2014-2015. Освен това бе депутат от " Демократична България " в 45-ото и в 46-ото Народно заседание, като в последното е ръководител на ткомисията " Магнитски ", както и зам.-председател на правната комисия в двата Народното събрание.

Тя приключва право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Специализирала е британско комерсиално право в The University of Law, Лондон. Занимава се с административното и комерсиалното право, осъществяване и решение на разногласия при осъществяване на планове, финансирани от Европейски Съюз или други организации. Работила е и в Министерството на районното развиване и благоустройството, където стартира като специалист и се издига до шеф на дирекция " Правна ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР