Както всички егомани, и Виктор Орбан иска постоянно да бъде

...
Както всички егомани, и Виктор Орбан иска постоянно да бъде
Коментари Харесай

Проблемът с Орбан. Как ЕС сам си отгледа чудовище

Както всички егомани, и Виктор Орбан желае непрекъснато да бъде в центъра на вниманието. Наскоро се появи с шал, върху който беше изобразена карта на Велика Унгария. Не е загадка, че имперските фантазии на Путин будят удивление у Орбан. Явно царят на унгарската пуста искаше да покаже, че и той е държател на една изчезнала към този момент империя. Съседните страни се вързаха на тази провокация и реагираха яростно. Всъщност в тази ситуация става въпрос за едно смехотворно шоу, тъй като десетмилионна Унгария няма да атакува никого, а въпросът за границите е решен още през 1922 година. Този епизод не е нищо друго с изключение на израз на фикс идея за великолепие: мъничкият маджарин доста би желал да наподобява огромен, пише Барбара Везел за  " ".

След години на безпомощни рецензии и циврене, от което не последва нищо, най-сетне Европейската комисия (ЕК), подтикната и от Европейския парламент (ЕП), наподобява решена да спре краткотрайно финансирането за Унгария. Докато Орбан не стартира действително да организира промени, ще бъдат замразени над 13 милиарда евро от структурните фондове и от парите за възобновяване след пандемията. В листата с неотложните задания попадат прекратяването на корупционните практики при раздаването на публични поръчки, възобновяването на самостоятелното правораздаване и още доста други въпроси. Орбан би трябвало да постави завършек на демонтирането на демокрацията в Унгария.

Дотук той единствено е обещавал, без обаче да подхваща действително нещо в тази посока. Включително и тъй като това може да му коства даже властта. От друга страна унгарският министър председател се нуждае незабавно от европарите и в този момент още веднъж се пробва да изнудва - заплашва да блокира помощите за Украйна в размер на 18 милиарда евро. Същото се отнася и за световния най-малък корпоративен налог от 15%, както и за приема на Финландия и Швеция в НАТО, който той изцяло неоснователно бави. Можем единствено да се надяваме, че Европейски Съюз най-сетне ще осъзнае, че Орбан просто блъфира.

Къде сбърка Европейски Съюз?

Повече от десетилетие европейските институции следиха безучастно по какъв начин Орбан трансформира страната си в автокрация, бяха шокирани, когато той прогласи антилиберална народна власт, и не оказаха никаква опозиция, когато унгарецът отстрани свободата на печата, наложи надзор върху правосъдната система и трансформира корупцията в държавна политика. Отдавна към този момент няма никакво подозрение, че Виктор Орбан потъпква и осмива по този начин наречените европейски полезности на демокрацията и върховенството на закона.

При това той не се крие. Отвратителният антисемитизъм в предизборните му акции, откритият расизъм и ксенофобската му политика, дискриминирането на малцинствата и друго мислещите - всичко това се случваше намерено и пред очите на всички. Европа толерира това прекомерно дълго, приписвайки го на политическия фолклор.

Както е известно, частично виновност за това носят християндемократите в Европейския парламент, които години наред смятаха Орбан за собствен човек и го защитаваха, в това число и някогашната немска канцлерка, за която той беше един от комфортните ѝ другари в Източна Европа. Под този политически чадър Орбан се трансформира в бранител на антидемократичните, националистически и властнически сили в Европа. Най-добрите му другари са десните популисти във Франция, Италия и Нидерландия. От Герт Вилдерс до Матео Салвини - всички те вървяха на поклонение в Будапеща, с цел да бъдат признати от Орбан в клуба на бъдещите властнически ръководещи. До войната в Украйна полската ръководеща партия " Право и правдивост " също беше един от най-хубавите другари на унгарците, само че в това време връзките сред тях охладняха.

Виктор Орбан финансира дребната си автокрация с парите на европейските данъкоплатци. Дотук той е получил милиарди от Брюксел. С тях изпълни освен личните си и фамилните си джобове, само че и тези на политическите си другари. Но за какво европейците разрешиха на Орбан да ги прави на простаци толкоз дълго? Това беше комбинация от подправена приемливост към някакъв по-специален " източноевропейски път " и боязън от изнудване, което Орбан употребява постоянно, когато е застрашен от наказване.

Най-после Европейски Съюз би трябвало да обезврежда заплахата

А не е като да няма решение. Или страните членки най-сетне ще се съберат и ще лишават правото на глас на Орбан, или ще намерят други способи. Например те могат да стартират да взимат решенията си под формата на междуправителствени съглашения сред 26 страни - т.е. без Унгария. Има адвокати, които могат да намерят излаз от лабиринта на европейските контракти.

Ако Европа най-сетне не стартира интензивно да брани своята народна власт, може да я загуби. Курсът на новата крайнодясна държавна ръководителка в Италия е предизвестие за всеки, който е считал, че националистите и популистите в Европейски Съюз не би трябвало да се одобряват толкоз съществено. Виктор Орбан и неговата властническа измама способстваха за възхода на десните екстремистки хрумвания, които още веднъж са допустими за доста хора и които слагат под подозрение нашите хуманистични полезности. Унгарецът токсини водата и болести почвата на демократичната общественост в Европа. От държавните ръководители на Европейски Съюз зависи най-сетне на срещата на върха през декември да обезвреждат тази заплаха в личните си редици.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР