Както всеки друг отрасъл, така и строителният е засегнат от

...
Както всеки друг отрасъл, така и строителният е засегнат от
Коментари Харесай

Как строителният сектор у нас оцелява по време на криза?

Както всеки различен бранш, по този начин и строителният е обиден от изключителните ограничения, встъпление преди месец у нас. Дори единствено едно от звената в сектора да бъде наранено, това оказва въздействие върху всички участници. " По отношение на капиталовите планове с банково финансиране, нещата текак обикновено и продължаваме работа и считаме, че ще предадем в период обектите. За момента нямаме отказали се клиенти, не престават да се подписват покупко-продажби, което е добър знак ", това съобщи Десислава Петрова от Националната асоциация на строителните бизнесмени в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

По думите й спазването на периоди ще бъде огромно предизвикателство, поради администрацията и забавеното движение, с което работят общините.

Какво ще се случи с пазара на парцели?

Жилищата са стока от първа нужда, не може да се съпоставят с първокласна кола или украшение, споделя Георги Шопов, ръководител на Национална асоциация на строителните бизнесмени. Ето за какво, съгласно него, пазарът ще тръгне от там, откъдето е спрял. Независимо от ситуацията, хората ще продължат да купуват жилища, счита той.

" Голяма част от сградния фонд в София е стар. Това са панелните комплекси. Нашите наблюдения сочат, че всеки, който може да си разреши, купува ново жилище и излиза от панелните комплекси. В момента купувачите гледат на жилището и като на инвестиция и преценят каква е неговата рентабилност и стойност. Това е поради диманилата наживота ", съобщи специалистът.

По думите на Шопов, статистиката на компанията му сочи, че през последните години цената на жилищата се е вдигала с към 7% на година. " За последните 20 години жилищата в София са се покачили със 140%. Доходността от наем е 5%. Купувайки жилище в София, имаме 12% рентабилност на година. Реалната инфлация е 6%, споделя Шопов. Друг плюс на жилището в огромен град е огромната му ликвидност, счита специалистът.

Пазарът на жилища в огромните градове е " безконечен пазар ". Ситуацията сега е краткотрайна, не е икономическа рецесия, обоснована от стопански фактори. " Ние считаме, че откакто вирусът отмине, пазарът ще започва от равнището, от което спря - това беше едно умерено равнище. Последната година имаше повишение сред 5-7% на цените и обикновено предложение. "

" За да оцелее браншът вложителите би трябвало да оценят и да обмислят добре вложенията си отсега нататък, да уточняват къде влагат. Ако до този миг се сключваха контракти непременно, от тук нататък вложителите ще подхождат доста по-разумно, в сравнение с до момента ", съобщи Петрова.

Според нея, застрахователните сдружения биха могли да предложат нов артикул, което ще е доста значимо за сектора. " Продукт, който съставлява застраховка гаранция за дотъкмяване на обекта. Това би основало доверие и успокоение в клиента.

Какво може да създадат банките?

По думите на Петрова ролята на банките е от първостепенно значение. До този миг те са подкрепяли вложители, строители и крайни клиенти. " По отношение на влагаме на капиталови планове това е значимо. Клиентите се усещат по-спокойни, когато банката стои зад вложителя. Така се подсигурява, че ще се съблюдават периодите. "

Друг аспект е и финансирането на крайни клиенти. " Разчитам, че банките ще запазят лихвите и финансиране до 80% на жилищата, както и, че пазарните оценки няма да бъдат занижени, тъй като това би блъснало, сигурно сектора.

Според Шопов банките би трябвало да реагират обществено отговорно. " За разлика от бизнеса, те не работят със свои средства, а с обществени. В сходни обстановки, те не би трябвало да гледат краткосрочната облага в границите на годината, а да имат публично отговорно отношение. Ако банковият бранш " стисне " парите ни, стопанската система е изгубена и всички ще страдаме. Банките не би трябвало да стопират темповете на кредитиране, само че това би трябвало да е под контрола на Българска народна банка ", сподели Шопов.

НАСП предлага основаването на стопански щаб съвет, в който да участва потвърдени админи, производственици, които да наблюдават всекидневно придвижването на стопанската система освен в България и да оферират дълготрайни и краткосрочни ограничения.

Как може да помогне администрацията?

През последните 30 години не се вкараха ясни правила, по които да се застроява територията, тъй че жителите и вложителите да са спокойни, съобщи специалистът. " В устрема си да отбрани обществото, общината прави все по-сложни и неприложими условия, като по този начин се забавят периодите по издаване на позволения за градеж и се оскъпява крайният артикул.

По думите на Шопов в този момент е времето тези процедури да се опростят, като НАСП е предложила решение - електронно позволение за градеж. То работи сполучливо в наши съседки като Македония и ще разреши и у нас, администрацията да работи по-лесно.

На фона на сходно изключително състояние, това ще помогне и за премахване на контактите сред хората, за който сега би трябвало да се съобразяваме всички.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР