Както видяхме, астрологията възниква още щом човекът вдига взор нагоре

...
Както видяхме, астрологията възниква още щом човекът вдига взор нагоре
Коментари Харесай

Легенди За Хороскопа И Боговете

Както видяхме, астрологията поражда още щом индивидът подвига поглед нагоре и нощното небе затрептява като жива митологична плът, разказваща приказки за груповата ни история, за делата ни човешки, всемирски и духовни. Чрез астрологията нашите предшественици са се опитвали да провеждат космоса и битието си, да вкарат ред и осъзнатост в хаоса, който ги заобикалял. Те забелязали циклите във времето и взаимоотношенията сред планетите в пространството. И по този начин намерили опорна точка.

Давам си сметка, че съществуват и по-езотерични теории за произхода на астрологията.

Тя е била подарена на човечеството от боговете или от извънземни благодетели преди стотици хиляди години. Напълно е допустимо също по този начин да сме я наследили като съхранени останки знание от изгубената цивилизация на Атлантида. Отворена съм и за сходни неконвенционални хипотези, само че това, с което разполагаме като свидетелства, е по-земно и евентуално не би противоречало на бъдещи потвърждения за мистичния произход на звездната просвета. Освен това, не считам, че е по-малоценно от тях, тъй като е плод на взаимоотношението сред духа на индивида и anima mundi, душата на света, душата на вселената – и двете са живи, вибриращи и разрастващи се. Чрез нас.

Астрологията на примитивните пещерни култури, за която говорихме към този момент, е доста зачатъчна и първична нейна форма – протоастрология. Но такава, каквато я познаваме през днешния ден, тя поражда преди към 7 хиляди години в Месопотамия, в плодородните земи сред реките Тигър и Ефрат. Там се основават първите жречески градове-държави.

Древните шумери, които са най-древната цивилизация, населявала Междуречието, записвали своите знания и умозрения на глинени плочки, върху които са разказани и звездобройствата им – те правели щателни и продължителни наблюдения на нощниянебосвод и деликатно записвали всичко, наблюдавайки по какъв начин това, което произхождало горе, се отразявало на това, което се случвало долу. Емпирическият им опит ги навел на убеждението, че сходни планетни конфигурации, които те наричали омени, т.е. предзнаменования, предизвиквали сходни по качество политически или естествени събития на земята.

Един омен звучал по този начин: “Ако на 15-ия ден от месеца цялостната луна се вижда дружно със слънцето, могъщият зложелател ще вдигне оръжие против страната... На 15-тия ден цялостната луна бе забелязана дружно със слънцето. Нека царят узнае това и го има поради. ”

В тези далечни времена хороскопната астрология към момента не съществувала. Съдбата на индивида била подчинена на груповата и не била чак от такова огромно значение, че да се занимават звездите с нея.

Най-старият прочут хороскоп на човек датира от 29 април 410 година пр.н. е. Той гласи:

1. Месец (?) Нощ (?) На (?) 14 (?)…
2. Син Шума –Азур, наследник на Шумаидина, потомък на Декс беше роден.
3. По това време Луната беше под " Рога " на Скорпиона
4. Юпитер в Риби, Венера
5. В Телец, Сатурн в Рак
6. Марс в Близнаци, Меркурий, който бил залязъл (за финален път), бил (все още) във (видимост)
7. и т. н.

Първите астролози били жреците в храмовете на вавилонските, акадските и асирийските богове. Най-вещи в тези окултни каузи били халдеите – семитско племе, утвърдило властта си в античен Вавилон. Халдея дотолкоз се прочула с надарените си астролози, че името ѝ станало нарицателно за Вавилон, а халдеи – заастролози.

Тя ни е оставила в завещание дванадесетте знака на зодиака и разделянето на слънчевата еклиптика на дванадесет 30-градусови отсека. Имената на боговете, надлежно на планетите и характерностите им, се раждат в Месопотамия. Те се видоизменят в другите култури и езици, само че постоянно се резервира непроменено смислово ядро. Така в гръцката ера вавилонският господ на войната Нергал става Арес, а в римско време Арес става Марс. Ищар се трансформира в Афродита и Венера, губи войнствената си природа, само че резервира покровителството си върху любовта. Дните на седмицата в днешно време са запазили имената на седемте богове-планети.

През елинистичния интервал месопотамската астрология бързо се популяризира из цялото Средиземноморие. През 280 година прочие н. е. вавилонският сановник на господ Мардук на име Берос основава астрологическа школа на гръцкия остров Кос. Той е първият астролог, прочут в историята, написа една.бг. Говори се, че толкоз впечатлил атиняните с прогнозите си, че му дарили скулптура със златен език. Нищо от писанията му не е останало, само че доста е било споменавано и почитано от древногръцки и древноримски философи.
Tags: ОЩЕ АСТРОЛОГИЯХОРОСКОП
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР