Както вече сме отбелязвали, от известно време насам Холивуд прави

...
Както вече сме отбелязвали, от известно време насам Холивуд прави
Коментари Харесай

10 от най-добрите романтични комедии на всички времена

Както към този момент сме отбелязвали, от известно време насам Холивуд прави усилени опити да възроди сантименталните комедии. Само през последните две години фактически гледахме не неприятни филми от този род, измежду които със секси дуото Сидни Суийни и Глен Пауъл,  със занимателните чаровници Рийз Уидърспун и Аштън Кътчър, както и с безконечните любимци Джулия Робъртс и Джордж Клуни.
 Филми с милиарди долари облага - и дамите режисьори знаят по какъв начин се прави
Филми с милиарди долари облага - и дамите режисьори знаят по какъв начин се прави

Ето по какъв начин наподобява топ 10

Каквото и да си приказваме обаче, сантименталните комедии от 90-те години си остават ненадминати. На същото мнение са и от Vanity Fair, които са подбрали цели 42 кино лентата от жанра, които съгласно тях заслужават да бъдат включени " измежду най-хубавите на всички времена ".
 Снимка 587782

Ние представяме заглавията от финалната десетка. Преди това обаче единствено означаваме, че отвън нея попадат и други наши любимци, след които " Сватбата на най-хубавия ми другар " и " Нотинг Хил " - безусловно превъзходни. А в този момент - непосредствено към топ 10.

10. " Римска почивка " (1953 г.)

Започваме с една остаряла класика, която справедливо носи Оскар на ослепителната Одри Хепбърн. В " Римска почивка " тя играе принцеса Ан, която взема решение за избяга от " позлатената си клетка " във Вечния град. Там тя среща американския публицист Джо Брадли (Грегъри Пек), който първоначално възприема срещата си с кралската персона като съвършената опция за " избухлива " публикация. Химията сред героите на Хепбърн и Пек е неоспорима и е същинско наслаждение да ги гледаме в сантименталните им моменти около Фонтана ди Треви или когато карат Vespa.

9. " Любов и баскетбол " (2000 г.)

Тази сантиментална комедия е от тези, които не омръзват да се гледат по няколко пъти. Сана Лейтън влиза в ролята на Моника Райт - амбициозна баскетболистка, която се влюбва в своя комшия и прочут от детството Куинси, изигран от Омар Епс. Близо 25 години след излизането на кино лентата, който е първи за режисьорката Джина Принс-Байтууд, самата тя споделя, че остава един от най-важните в кариерата ѝ и е признателна, че тогава не се е захванала с различен план.

8. " Омагьосан ден " (1993 г.)

Това е филмът, който може да излекува сърцето и на най-закоравелия безсрамник. В края на краищата самият воин е постоянно кисел. Това е Фил Конърс (Бил Мъри) - метеоролог, изпратен в Пънксътоуни, Пенсилвания, с цел да отразява неправилен годишен обред. Отегчен и от живота като цяло, той попада във времева примка, в която е заставен неведнъж да претърпява още веднъж предходните 24 часа. Това значи, че ден след ден той получава отводи от продуцентката си Рита (Анди Макдауъл). Постепенно обаче постоянно намръщеният Фил стартира да се трансформира - той опознава жителите на дребното градче и става по-добронамерен и любопитен. В един миг и опитите му да подмами Рита в леглото си престават. Тогава разцъфва романтиката. Филмът е структуриран брилянтно и също така няма по какъв начин да не допре всеки фен прочувствено.

7. " Какво става, докторе? " (1972 г.)

Барбара Стрейзънд е в ролята на колежанката Джуди Максуел, Райън О`Нийл пък е напрегнатия музиковед доктор Хауърд Банистър, а Маделин Кан - неговата избраница Юнис Бърнс. Освен на актьорите, заслугите за триумфа на тази сантиментална комедия са и на режисьора Питър Богданович, и сценаристите Бък Хенри, Дейвид Нюман и Робърт Бентън. Припомняме, че последните двама стоят и зад кино лентата " Бони и Клайд ".

6. " 10 неща, които ненавиждам у теб " (1999 г.)

Въпреки че някои го възприемат повече като тийнейджърски филм, в сравнение с като сантиментална драма, това, което отрежда мястото на " 10 неща, които ненавиждам у теб " в тази ранглиста, са осъществяванията на Джулия Стайлс и починалия Хийт Леджър. Сюжетът е повлиян от " Укротяване на опърничавата " на Шекспир, само че звучи модерно с историята, която е фокусирана върху динамичността на гимназиалния живот и разрушените тийнейджърски сърца.

5. " Невидима нишка " (2017 г.)

Засега последният филм с присъединяване на Даниъл Дей-Луис е тъкмо сантименталната комедия " Невидима нишка ". Той изиграва Рейнолдс Уудкок - прочут дизайнер на рокли от Лондон през 50-те години. Вики Крипс пък влиза в ролята на Алма - неугледна сервитьорка, която е много по-млада от него. Въпреки че двамата водят радикално друг метод на живот, се борят, с цел да бъдат дружно. Филмът въобще не е зад подценяване - както пишат от Vanity Fair, това е " най-изненадващата любовна история " на 2017 година

4. " Дневникът на Бриджит Джоунс " (2001 г.)

Жена, която седи сама у дома, до момента в който се утешава с неразумни количества вино и торта, пеейки " All by Myself ", звучи като безусловно факсимиле. Но нали по тази причина е факсимиле - тъй като постоянно е правилно. И доста дами биха се припознали в този облик. Рене Зелуегър е неговият вид в " Дневникът на Бриджит Джоунс ". Или най-малко до момента в който не среща героите на Колин Фърт и Хю Грант, които се съревновават между тях, за са завоюват сърцето ѝ. Въпреки че филмът има няколко продължения (и скоро даже се чака още една част), първият си остава абсолютния любим.

3. " Баровки " (1995 г.)

Подобно на " 10 неща, които ненавиждам у теб ", и " Баровки " влиза в категорията на тийнейджърските филми, само че всъщност е и сантиментална комедия, която си остава измежду най-хубавите въобще. Алисия Силвърстоун изиграва капризната на пръв взор, само че криеща дълбочина в себе си принцеса от Бевърли Хилс Шер Хоровиц. Нейният темперамент, несъмнено, се трансформира, когато се появява " любовният интерес " в лицето на героя на Пол Ръд.

2. " Имате поща " (1998 г.)

След " Безсъници в Сиатъл " Мег Райън и Том Ханкс си партнират за втори филм - и то даже още по-добрият " Имате поща ". Макар разнообразни по темперамент и правила, героите им се влюбват благодарение на тогава новото " знамение на технологията " - интернет. Въпреки че един филм за романтика в епохата на разрастващото се онлайн пространство постоянно ще бъде морално стар, " Имате поща " въпреки всичко е първият филм, който показва по сантиментален метод интернет свалките с чужд. По-интересното обаче е дръзката гледна точка за това какъв брой елементарно в действителност може да бъде да си намериш евентуален сътрудник.

1. " Когато Хари срещна Сали " (1989 г.)

Отново обичана сантиментална комедия, още веднъж с присъединяване на Мег Райън. Този път обаче ѝ партнира Били Кристъл. Неслучайно обаче филмът е на първа позиция в класацията на Vanity Fair - той се смята за пример, златен стандарт, към който Холивуд и до през днешния ден се стреми, когато става дума за този род. И несъмнено, в центъра е подложен въпрос, който е вълнувал, вълнува и ще продължава да вълнува хората - могат ли мъж и жена в действителност да бъдат единствено другари.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР