Както вече Actualno.com съобщи, срещу 600 000 лева община Пловдив

...
Както вече Actualno.com съобщи, срещу 600 000 лева община Пловдив
Коментари Харесай

Интересна легенда разказва за първия собственик на най-ценният парцел в Пловдив

Както към този момент Actualno.com заяви, против 600 000 лв. община Пловдив ще купи парцел от 32-ма притежателя, наследници на фамозния за времето си райковец Анастас Куцооглу, който дарил 4 милиона златни лв., с цел да се построи ЖП-линията Пловдив-Асеновград през 1927 година
Целта на управата е да приключи ремонта на площад „ Централен “.
С решение на локалния парламент от през вчерашния ден кметът получи правото да придобие парцела с повърхност 286 квадратни метра, а за него разногласието сред притежателите и общината е повече от пет години .
Мястото в центъра на Пловдив е оградено и с надпис „ Частен парцел “ откак със заповед на кмета там бяха отстранени четири магазина за промишлени артикули и кафе-пицария.
Кметската заповед за унищожаване бе обжалвана от разнообразни групи притежатели, само че съдилищата отхвърлят недоволствата, демонстрира информация в съответните инстанции, до които са стигнали делата.
Всички притежатели, респективно наследници, са получили парцела като правоприемници на бившето „ Стоково варантно сдружение “ АД със заповед на регионалния шеф Андон Андонов от 1999 година
Спорът с локалната администрация се изостри откакто стана ясно, че дружно с реконструкцията на площад „ Централен “ ще се прави пешеходна връзка с археологическите разкопки от северната страна на пощата.
Неслучайно в делата се показват два значими за локалната общественост планове, които са станали основа за пораждане на разногласието сред страните.
Единият е „ Одеон при форума на античния Филипопол – реституция, експониране и потребление “. Проектът е изпълнен от ДЗЗД „ ОДЕОН “ с изплатени за него сума от 115 347 лева без Данък добавена стойност.
Другият обаче е доста по-мащабен. Това е планът „ Подлез при Централната поща” – транспортен възел на бул. „ Цар Борис ІІІ Обединител” – бул. „ Княгиня Мария Луиза” – ул. „ Гладстон” – осъществяване на главен ремонт по утвърден план “.
Договорът е подписан при започване на юли месец 2018 година и е на стойност 10 229 943 лева без Данък добавена стойност. За реализатор е определена пловдивската компания „ Драгиев и Ко “ ООД и по него към този момент се работи.
Дружеството е поело ангажимент да извърши обекта за 295 дни като употребява компания „ ИСА 2000 “ ЕООД за подизпълнител в 48% от дейностите.
Спорният парцел е бил в миналото благосъстоятелност на Анастас Куцооглу – огромен тютюнотърговец , роден в село Райково, сегашен квартал на Смолян. Починал е в Пловдив през 1945 година. Той е прочут като създател на безвъзмездна столова за възпитаници в Асеновград. В памет на своите родители Анастас Куцооглу основава фондация „ Анастасия и Димитър Куцооглу ". С дарените от него 4 милиона златни лв. е издигната ЖП-линията Пловдив-Асеновград през 1927 година

Анекдот за него споделя, че един път Анастас Куцооглу спрял за обед в гостилницата на Бачковския манастир и си поръчал боб супа.
Гостилничарят не го познал и измърморил, че предния ден там били синовете на Куцооглу – яли, пили и музиканти си водели. Направили огромен харч (сметка).
„ - Пък ти с боб супа минаваш! “ – „ Така би трябвало да бъде - дал отговор чорбаджията - синон (синът) ми си има бубайко (баща), пък яс си нямам”.
В книгата си „ Чудаците на Пловдив “ Иван Дионисиев написа: „ В огромния бизнес сред двете международни войни никой не оспорва, че най-мощната компания в търговията с тютюни е АКА (Анастас Куцоглу – Амстердам). Едноличен притежател е Анастас Куцев, чист българин от Райково, който държи тютюневия пазар в България, Гърция и Турция, а турцизираната фамилия Куцооглу или Куцоглу, някои го назовават и Куцоолу, се възприема добре и в трите страни. Виждаме постройките, на които е бил притежател “.
В други записки написа: „ Най-развитият стопански център на Западна Тракия беше Ксанти. Основното му благосъстояние (на Куцооглу) идваше от производството и износа на най-висококачествен тютюн, чиято годишна стойност се пресмяташе сред 30-35 милиона лв.. Търговията преди 1912 година бе напълно в ръцете на повече от 30 задгранични и локални компании, които притежаваха 143 склада. Освен компаниите на Кудоглу и Куцооглу, всички останали бяха небългарски. "
Измежду сегашните притежатели на парцела, който скоро ще стане общинска благосъстоятелност, единствено един има същата фамилия . Анастасия (Шони) Константинова Куцооглу (внучка на богатия търговец) има и най-големият дял от него – 31,65% идеални елементи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР