Както вчера разкрихме, вицепремиерът Томислав Дончев най-вероятно стои зад скандала

...
Както вчера разкрихме, вицепремиерът Томислав Дончев най-вероятно стои зад скандала
Коментари Харесай

С чия помощ Томислав Дончев взима ГЕРБ на абордаж?

Както през вчерашния ден разкрихме, вицепремиерът Томислав Дончев най-вероятно стои зад абсурда “Апартаментгейт”. Разкритията на Топновини бяха развити и от други медии, в това число - доближени до ръководещите. И до момента в който теориите и шумът към абсурда към момента не затихват, започнаха да излизат нескрито имената, работещи неофициално в лагера на Дончев по обезпечаване на повече въздействие в изпълнителната власт и преодоляването на ГЕРБ.

Както стана ясно, разкритията по "Апартаментгейт " излязоха от онлайн медиата "Свободна Европа ". Още в първия материал по тематиката оттова декларират, че в следствието си работят дружно с гражданската организация “Антикорупционен фонд”.

Освен със “Свободна Европа” структурата прави следствия и с bTV. Преди месец материал на неправителствената организация и малкия екран сподели, че строители вършат изследвания на бъдещото трасе от Кресна до Крупник преди въобще да са подадени предложения по публичната поръчка.

Любопитен факт е, че водеща фигура в организацията е журналистът от “Капитал” Росен Босев. През септември предходната година Босев излезе със публикация в седмичника, в която се приказва за стопански обвързаности на номинирания за министър на превоза Александър Манолев, както и за присъединяване му в пътно-транспортно произшествие, вследствие на което е умряла жена.



Босев живее на фамилни начала с Лора Филева - щерка на някогашния вицепремиер Румяна Бъчварова. По непотвърдени данни, Филева стои и зад обявата в “Терминал 3”, която обществено оповести кандидатурата на Цецка Цачева, съобщи упоритостите за власт на Томислав Дончев и тиражира погрешното изказване, че Цветан Цветанов ще стане ръководител на Народното събрание. В обществените мрежи Соня Колтуклиева декларира в статус, че Манолев и новият любимец на Бъчварова Росен Желязков са обсъждани за мястото, а разкритието на Босев цели да наклони везните в интерес на Желязков.

В този интервал, на заложен му въпрос в коридорите на Народното събрание, Цветан Цветанов декларира:

"Единствено мога да кажа, че не считам и не бих позволил моите три дъщери или техните бъдещи другари, които ще бъдат част от нашето семейство, да работят против партията, с която аз вземам участие интензивно в политическия живот ".

Бъчварова и Дончев работят координирано още от експлоадирането на първите кавги към Мирослав Боршош. Източници от средите на ръководещите настояват, че Боршош е бил извънредно непосредствен до Бъчварова, а Томислав Дончев бе на път да бъде притеглен като обвинен за източването на НДК, откакто до Прокуратурата бе подаден сигнал против него. Вместо това актуалният вицепремиер ще свидетелства пред съда за интервала, в който е бил принципал на двореца, а Боршош - шеф.

Националният замък на културата сплотява Томислав Дончев освен с Румяна Бъчварова, видни фигури от медиите в орбитата на “Капитал”, само че и до Деница Златева от Българска социалистическа партия. Нейната близка Ия Петкова-Гурбалова бива назначена в Съвета на шефовете по времето на Мирослав Боршош, само че с протекциите на Томислав Дончев остава на позицията си и до през днешния ден. Така евентуално Дончев получава негласна поддръжка отляво в борбата за обезпечаване на повече въздействие в ГЕРБ и изпълнителната власт.



Петкова-Гурбалова е щерка на някогашния регионален шеф на Пловдив Тодор Петков. Докато Дончев оглавява листата за евроизборите на ГЕРБ през 2014-а, социалистката намира нежеланото десето място в алената листа. Попадането й измежду претендентите за евродепутати е част от така наречен “битка на дъщерите”. Ия Петкова-Гурбалова съумява да измести Нина, дъщерята на някогашния кмет на Карлово от Българска социалистическа партия Найден Найденов. Първоначално дъщерята на Тодор Петков е 11, само че социалистите възроптават против присъединяване в листата им на сина на Недим Генджев. Така Ибрахим Генджев освобождава позицията си и Петкова-Гурбалова става десета в листата. Пет места по-нагоре е друга видна щерка - Достена Лаверн, чиято майка Мария Пиргова е доближен до социалистите политолог и също излезе да разяснява “Апартаментгейт”.

Към днешна дата Ия Петкова-Гурбалова съчетава работата си в Националния замък на културата с позицията на координатор и заместник-председател на предизборния щаб на Българска социалистическа партия за евроизборите. През предходната година социалистката е отсъствала от работа в НДК към пет месеца. Официалната причина - с цел да написа доцентура. Неофициално - участва на разнообразни семинари и събития на Българска социалистическа партия.

“Доцентурата” на Ия Петкова-Гурбалова също става мотив за скандал. При представянето си в алената листа преди пет години тя декларира, че е доцент. Към оня миг дъщерята на Тодор Петков е била единствено основен помощник. Три години по-късно гръмва втори скандал по тематиката. Сайтове разкриват, че рекламираната от ВУЗФ нова магистърска стратегия по “Иновационен диалог” взаимно с организацията Иновейшън стартър на Леона Асланова предлага образование от “доц доктор Ия Петкова-Гурбалова”. Под обявата в отбрана на основния помощник написа самата Асланова - щерка на доближения до алените социолог и притежател на организация АФИС Юрий Асланов.



Въпреки работата си в културната сфера и научните среди, Ия Петкова-Гурбалова демонстрира и забележителен метод на живот. Съпругът й взе участие в десетки компании, а през 2009-а купува 173.86 кв. м. апартамент в първокласния комплекс ЕСТЕ, както и гараж от 39 кв. м. Всичко това при цена от 1 180 евро на кв.м. - по-ниска от междинната пазарна цена за региона през 2009, която е над 1 865 евро.

До момента вицепремиерът Томислав Дончев не разяснява обществено разкритията, както и не удостоверява или отхвърля обществено образува ли лично лоби в ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР