Както в повечето подобни случаи, в този също бяха засегнати

...
Както в повечето подобни случаи, в този също бяха засегнати
Коментари Харесай

E-Pace е грациозен като ягуар на лов

Както в множеството сходни случаи, в този също бяха наранени най-върлите фенове на марката. Засегнати, тъй като Jaguar съобщи обичайните си полезности, лансирайки F-Pace. Но когато думата имат маркетолозите и счетоводителите, историята остана на назад във времето. А първите бяха пресметнали, че над половината от клиентите на F-Pace ще се нови за компанията – хора, които в никакъв случай преди този момент не са купували Jaguar. Вярвам, че това са доста повече от закостенелите остарели разбирачи.

Същите тези маркетолози стигнаха още по-далеч в предвижданията си, заявявайки на шевовете на Jaguar, че цели 80% от бъдещите клиенти на E-Pace ще са нови за марката. Оттам насетне решението за втория член в SUV-семейството на огромните котки бе повече от елементарно.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СТРАХОТНАТА НИ МОРСКА ГАЛЕРИЯ НА E-PACE

Върху плещите на E-Pace тежи упованието, че би трябвало да надвиши продажбите на упоменатия F-Pace, трансформирайки се в златна кокошка за марката, до момента в който електрическият I-Pace набере инерция.

Ако сте от малцината, които сърбат Earl Grey и си спомнят с носталгия за красивия XJ-Coupe от 76-та, то новият E-Pace също може да се похвали с няколко обстоятелството, които заслужават вашия коментар. Един от тях е, че се създава от Magna Steyr в Австрия, компанията, която от 1979 година прави G-Class за Mercedes. Друг любопитен факт е, че E-Pace изоставя обичания на Jaguar алуминий, заменяйки го със стомана. Това е платформа, взета от Land Rover, по-точно от Evoque.

Това е и първият Jaguar след X-Type, който се предлага и с предно предаване. Но тестовият модел е с AWD, което трансферира мощ към задна ос при потребност от сцепление. Думата офроуд даже не би трябвало да загатвам, тъй като E-Pace няма да си изцапа гумите с нещо толкоз гадно като тиня, пясък или камъни, тъй като 19-ките на Е-Pace са предопределени да газят асфалта и да вадят 24-каратовата ви усмивка на лицето ви.

А тя се появява още при първата среща с E-Pace. Късите предни и задни надвеси приютяват огромните колела във всеки ъгъл, а очертанието във формата на сълза на страничните стъкла, въодушевено от F-Тype, придава доста атрактивна визия. Динамичните страни на каросерията имат профил, сходен на самолетен корпус, който може да се види при най-емблематичните дизайни на Jaguar. Усъвършенстваните предни LED фарове (опционални) са сходни като идея на фаровете на спортния автомобил F-Type и включват присъщите дневни светлини с J-образен силует на Jaguar, които гладко минават в профил на външния борд на предните фарове. Тънките като остриета задни фарове включват full LED технология и са още едно доказателство за споделеното ДНК на E-PACE с флагмана при спортните коли на Jaguar.

Към всичко това би трябвало да прибавя пакетът R-Dynamic, с който бе оборудван този автомобил. Предни фарове за мъгла с покритие в цвят Gloss Black се допълват от сходно покритие на предната решетка, задната престилка и накрайниците на ауспуха. Кантове на арките на колелата в цвета на каросерията и акценти от сатиниран хром на страничните въздуховоди и канта на предната решетка също отличават версиите R-Dynamic.

В интериора пакетът предлага дълбоки спортни седалки с противоположен тегел, прагове и педали от полирана неръждаема стомана се съчетават, мека зърнеста кожа на кормилото с надпис R-Dynamic и пера за промяна на предавките оферират по-осезаеми преимущества на лидера.

Като цяло идея за дизайна е въодушевена непосредствено от Jaguar F-Type, от който е взаимстван и скоростният лост. 10-инчовият сензорен екран (с информацията на който се ориентирам по-трудно по отношение на конкурентите) на инфо-развлекателната система Touch Pro понижава броя на твърдите бутони. 12,3-инчовото виртуално приборно табло, съчетано с TFT Head-Up екран, гарантираа, че лидерът може да разчита на цялата нужна информация в полезрението си.

Пътниците, изключително тези с дълги крайници, ще са във екстаз от Jaguar. Да, не е рекордьор в класа по вътрешен размер, само че просторът е пребогат както начело, по този начин и откъм гърба. Лично аз (не съм от най-високите) имам 10-сантиметров ресурс в региона на коленете, когато седнах на задните седалки, с цел да видя и този параметър от автомобила.

Задвижването на модела е поверено единствено на 2,0-литрови 4-цилиндрови мотори. Дизелите са с мощ 150, 180 и 240 к.с., до момента в който бензиновите с 200, 240 и 300 к.с. Аз карам второто равнище на мощ на дизела, което ще рече 180 к.с. и 430 Нм въртящ миг. На хартия звучи задоволително, само че в реалност динамичността в тази настройка липсва. По принцип заобикалям да употребявам състезателен режим на трансмисията, само че този път прибягнах до него, с цел да извадя повече пъргавост. Учудих се, че тук го нямаше натрапчиво по-силния звук от работата на мотора, защото се поддържат по-високи обороти, в противен случай, в режим Sport трансмисията работеше доста по-добре от естествения режим.

Ако забелязахте първоначално, в този случай Jaguar е изоставил обичания си алуминий, заменяйки го за стомана. Резултатът: близо 1850 кг тегло. Това пречи както на динамичността, по този начин и на разхода. Месец преди този момент карах XF, само че с 240 дизелови „ коне”. По-нисък и със 110 кг по-лек, XF ми се отблагодари на моменти и с 5,6 л/100 км. Сега, без да съм газил доста газта, съумях да реализира сред 6,8 и 7,3 л/100 км отвън града. Не се впечатлих.

Интелигентната AWD система задвижва предните колела, само че при ниски равнища на сцепление трансферира до 50% от въртящия миг към задната ос. Технологията се задейства при неприятни пътни условия и при загуба на сцепление. Благодарение на системата за задвижване на четирите колела съединителят съумява да разпознае авансово склонността на гумите да пребоксуват и компенсира тази заплаха преди нейното проявяване. Това не значи, че присъщото недозавиване е обезвредено, тъй като тежестта е доста съществено за стилен модел от този клас.

Макар да търпи забележи, свързани най-много със сериозното тегло, Jaguar E-Pace е измежду тези представители на SUV-класа, поради които клиентите безусловно пощуряха по тези високи коли. С този мотор няма страсти на пътя, само че пък дизайнът компенсира, тъй като E-Pace наподобява ужасно, каквото мога да заявя за всяка огромна котка.

Технически характерности:

Jaguar E-Pace D180 AWD

Размери

Дължина, мм: 4395

Широчина, мм: 1984

Височина, мм: 1649

Междуосие, мм: 2681

Собствено тегло, кг: 1843

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1999

Макс. мощ, к.с. при об./мин: 180 при 4000

Макс. въртящ миг, Нм при об./мин: 430 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 205

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,1

Среден разход, л/100 км: 6,0- 6,2

Вредни излъчвания СО2, г/км: 159 - 163

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 90 100

BMW X2 е кросоувър аналогът на горещите хечбеци (тест драйв)

Mercedes-Benz CLS 400d продължава да е примерът за подражателство (тест драйв)

Infiniti Q50 Hybrid е на законен допинг (тест драйв)

Audi A7 55 TFSI: прелестен контур, интериор и пътно държание (тест драйв)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР