Както в модата всеки има право на лош вкус, така

...
Както в модата всеки има право на лош вкус, така
Коментари Харесай

Проф. Ива Угринова: Британският щам на коронавируса вече доминира в България

" Както в модата всеки има право на неприятен усет, по този начин и в живота всеки има право на своите избори - верни или неправилни ". Това сподели пред БНР проф. Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна биология към Българска академия на науките, в коментар на настроенията срещу имунизациите в обществото. Тя изясни, че има умерено и рационално отношение по тематиката:

" Мисля, че преодоляхме първичния негативизъм към имунизациите против Covid-19. Най-добрият метод да се повлияе е да се дава доста информация и на налично равнище, с цел да могат хората да схванат и да вземат осведоменото си решение ".

Проф. Угринова показа, че е била прелестно впечатлена от опашките пред пунктовете за имунизиране:

" Начинът да се оправим с този вирус е или да се имунизираме, или да го прекарваме, само че по-безопасно е да се имунизираме. Има много тежки случаи при боледуването и даже по-късно се появяват затруднения ".

Според микробиолога, в случай че всички обаче кажат, че желаят да се ваксинират против ковид, " ще лъсне " незабавно другият проблем, че няма задоволително ваксини. Тя изрази очакване доставките да са регулярни и имунизационната акция да върви добре.

По думите на проф. Угринова технологията на РНК имунизациите е изцяло революционна и те имат доста висока успеваемост, а при имунизацията на " АстраЗенека " успеваемостта не е толкоз висока, само че няма докладвани случаи на инфектирани, които са прекарали тежко болестта:

" В тази успеваемост на имунизацията се броят единствено хората, които не са се разболели след слагане на имунизацията. позитивното при " АстраЗенека " е, че 100% от поставилите си тази ваксина, даже да са се разболели, са изкарали лека простуда. в случай че това е цената, аз мисля, че може да се заплати ".

На този стадий е допускане на възможност, само че няма изрично доказателство, че имунизираните хора могат да придвижват болестта, изясни микробиологът.

За продължителността на имунитета след слагане на ваксина, проф. Ива Угринова уточни, че към този момент има удостоверение за 8 месеца, само че учените чакат трайността му да е 2 години.

" Британският вариант на ковид към този момент господства в страната. Той измести класическия вариант от Ухан ", сподели тя и добави, че всички разновидности на Covid-19 ще дойдат в България.

Проф. Угринова беше безапелационна, че РНК имунизациите могат доста бързо да бъдат пренастроени, с цел да могат да уловят и новите разновидности на вируса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР